Uhrík sa pýtal Hegera, či by na Ukrajinu poslal slovenských vojakov v rámci akcie NATO. "Samozrejme," odvetil rázne Heger

Na snímke slovenský premiér Eduard Heger (OĽaNO)i sa účastní s poľským premiérom Mateuszom Morawieckim (nie je na snímke ) na spoločnom vojenskom cvičení Vyšehradskej skupiny (V4), USA a Británie pod názvom Puma 22 v poľskom meste Rzeszów v stredu 9. novembra 2022. Foto: TASR/Jakub Kotian Eduard Heger. Foto: Jakub Kotian/TASR

„Samozrejme, pán Uhrík,“ odpovedal dočasne poverený premiér Eduard Heger na otázku poslanca Európskeho parlamentu Milana Uhríka, či „sme ochotní poslať na Ukrajinu aj našich slovenských vojakov…, keď príde na nedostatok“ ukrajinských vojakov. Heger zjavne narážal na možnú účasť slovenských vojakov v rámci prípadnej akcie NATO, pričom tvrdil, že to vyplýva zo zmluvných záväzkov Slovenska.

Na stredajšom (8.2. 2023) rokovaní Výboru Národnej rady Slovenskej republiky pre európske záležitosti sa slovenský europoslanec Milan Uhrík vrátil k návrhu desaťbodového mierového plánu ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského, ktorý odprezentoval ešte v novembri na samite krajín G20. Je to dokument, ku ktorému sa slovenská vláda hlási vo svojich stanoviskách.

Uhrík spočiatku kriticky zhodnotil postoj slovenskej vlády, hlavne v otázke „bezbrehej“ podpory Ukrajiny, kde je podľa jeho slov potrebné viac tlačiť na mierové rokovania. „Práve to mi chýba v tom stanovisku, nejaká podmienenosť alebo aspoň náčrt, keď už nič iné, o nejakých mierových rokovaniach,“ uviedol europoslanec, pričom pripojil sled otázok, v ktorých sa expremiéra pýtal, čo je Slovensko ochotné urobiť pre víťazstvo Ukrajiny.

„Koľko zbraní sme ochotní Ukrajine poslať? Všetky? Keď príde na nedostatok vojakov, sme ochotní poslať na Ukrajinu aj našich slovenských vojakov, aby tam bojovali? Skrátka, sme pripravení aj, napríklad, ísť do vojny kvôli Ukrajine, v rámci nejakej akcie NATO?“ adresoval Uhrík v krátkom časovom úseku rad otázok na Eduarda Hegera, pričom ho zaujímalo, kde sú hranice slovenskej pomoci.

„Keď sa pýtate, kde sú naše limity – my sme zodpovedný partner v rámci medzinárodných zmlúv,“ odpovedal mu dočasne poverený premiér.

„Či im pošleme našich vojakov do vojny?“ opýtal sa rečnícky Heger s tým, že europoslanec by mal vedieť, aké záväzky vyplývajú Slovensku z medzinárodných zmlúv. „Samozrejme, pán Uhrík, samozrejme,“ pokračoval Heger, pričom z kontextu zrejme narážal na prítomnosť slovenských vojakov na Ukrajine v rámci prípadnej spoločnej akcie NATO.

Ukrajinu zároveň nazval strategickým susedom Slovenska. „Je to v našom národnom záujme, aby situácia na Ukrajine dopadla čo najskôr, čo najrýchlejšie a čo najlepšie pre Ukrajinu, a tým pádom aj pre nás. Keď vojna pre Ukrajinu dopadne zle, my budeme z toho poškodení,“ vysvetlil Heger Uhríkovi.


Ďalšie články