Zvýšené prídavky na deti dostanú rodičia už tento týždeň. V niektorých prípadoch môžu dostať aj viac ako 60 eur

Rodičia vyše milióna detí dostanú v najbližšie dni šesťdesiateurové prídavky na dieťa. Niektorí si môžu požiadať aj o príplatok k prídavku a prilepšiť si dokopy o deväťdesiat eur.

Žiaci základnej školy na Tomášikovej ulici v Košiciach. Foto: František Iván/TASR Ilustračná fotka Foto: František Iván/TASR

Prídavok na dieťa je sociálna dávka, ktorou štát prispieva oprávnenej osobe na výchovu a výživu nezaopatreného dieťaťa. A to od jeho narodenia až do skončenia povinnej školskej dochádzky alebo do 25 rokov, pokiaľ študuje na strednej alebo na vysokej škole v dennej forme štúdia. Takže ak napríklad dieťa ukončí štúdium na strednej škole a už nepokračuje v štúdiu na univerzite, nárok na prídavok na dieťa zaniká.

V uplynulom roku sa výška prídavkov dvakrát zvyšovala. Do júna 2022 boli vo výške 25,88 eura mesačne a v druhej polovici roka predstavovali sumu tridsať eur mesačne. Tá sa po novom zdvojnásobí.

Pôvodne sa navrhovalo, aby si rodičia v tejto forme prilepšili mesačne o päťdesiat eur na dieťa. Na základe pozmeňujúceho návrhu jednej z predkladateliek novely zákona Petry Krištúfkovej (Sme rodina) však zákonodarcovia schválili, že od 1. januára 2023 bude prídavok na každé nezaopatrené dieťa mesačne vo výške šesťdesiat eur. Týka sa to viac ako 1,1 milióna detí.

Navyše, v septembri poteší rodičov jednorazových 110 eur na dieťa, ktoré prvýkrát nastúpilo do prvého ročníka základnej školy. Tento príspevok sa rodičom nezapočíta ako príjem, takže neprídu o dávky, pri ktorých sa posudzuje príjem – napríklad hmotná núdza alebo príspevky na kompenzáciu pre ZŤP.

Prichádzajú prvé zvýšené platby

Prídavok na dieťa v sume šesťdesiat eur mesačne rezort prvýkrát vyplatí za mesiac január 2023 vo februári, pretože sa vypláca mesiac pozadu. Prvú zvýšenú platbu začnú rodiny na Slovensku dostávať na účty od stredy 15. februára. Poštou začnú tieto príspevky chodiť od 20. februára.

Minister Milan Krajniak (Sme rodina) zároveň vyzdvihol, že zatiaľ čo pred štyrmi rokmi štát vyčleňoval na prídavky na deti 328 miliónov eur, v tomto roku je to už 778 miliónov eur. „Je to úplne zásadné zvýšenie podpory rodín. Ako minister práce, sociálnych vecí a rodiny som hrdý na to, že sme sa ako Sme rodina mohli na takomto masívnom zvýšení podpory rodín podieľať,“ vyhlásil Krajniak.

Končí sa však automatické zvyšovanie prídavku na dieťa podľa rastu životného minima. Ich zvyšovanie v budúcnosti bude podľa ministra vždy závisieť od možností štátneho rozpočtu.

„Každá vláda, ktorá bude pripravovať štátny rozpočet, bude musieť rozhodnúť, či a akým spôsobom bude tento prídavok na dieťa valorizovaný,“ vysvetlil minister. Myslí si, že v najbližšom období by sa mali zvyšovať skôr iné dávky, ako napríklad rodičovský príspevok.

Príplatok k prídavku

Rodičia môžu za veľmi striktných podmienok získať aj takzvaný príplatok k prídavku na dieťa. Ten je od januára 2023 vo výške tridsať eur. Musí však spĺňať dokopy viacero podmienok:

  1. Musí spĺňať podmienky pre klasický prídavok na dieťa
  2. Je poberateľom niektorej z dôchodkových dávok alebo peňažného príspevku na opatrovanie
  3. Súčasne aj druhá osoba musí byť poberateľom takého dôchodku alebo peňažného príspevku na opatrovanie
  4. obidve vyššie spomenuté osoby nesmú vykonávať zárobkovú činnosť
  5. nepriznali im daňový bonus na nezaopatrené dieťa.

Ak je dieťa zverené len jednému z rodičov, podmienky druhého rodiča sa neskúmajú. Rodič spĺňajúci tieto kritériá, dostane mesačne deväťdesiat eur.

Nevypláca sa automaticky, treba si podať žiadosť elektronicky alebo osobne na úrade práce, sociálnych vecí a rodiny, oddelení štátnych sociálnych dávok príslušnom podľa miesta trvalého alebo prechodného pobytu na Slovensku. Úrad vyplatí dávku aj spätne, odkedy boli splnené podmienky na jej priznanie. Najdlhšie ho možno poberať pol roka.