Prehnané a idiotské. Nemecký minister zdravotníctva priznal chyby pri covidových opatreniach

Nemecký minister zdravotníctva Karl Lauterbach. Foto: TASR/AP Nemecký minister zdravotníctva Karl Lauterbach. Foto: TASR/AP

Nemecký minister zdravotníctva a vyštudovaný lekár Karl Lauterbach v tamojšej televízii ZDF skritizoval niektoré protikoronavírusové opatrenia ako prehnané až idiotské.

„Dlhé uzavretie škôl bola veľká chyba. To bolo zbytočné. Mnohé z toho, čo sme urobili, bolo správne, ale idiotské boli veci ako behanie v rúškach alebo pravidlá pre pobyt vonku. To sa prehnalo,“ priznal politik.

Než sa Lauterbach stal koncom roka 2021 ministrom zdravotníctva, patril ako vplyvný poslanec medzi najhlasnejších zástancov prísnych lockdownových opatrení, pripomína český server Novinky.cz.

Medzi jeho kontroverznejšie návrhy patril ten z roku 2020, aby sa prinajmenšom na rok pozastavila bežná školská dochádzka. Ešte vlani v apríli 2022 varoval pred príliš rýchlym zrušením obmedzení s tým, že by krajinu mohla zasiahnuť „vražedný variant“.

Na začiatku februára vydal nemecký inštitút Roberta Kocha (RKI) správu, podľa ktorej už nepovažuje riziko nákazy koronavírusom za vysoké. Inštitút je hlavným úradom zodpovedným za kontrolu a prevenciu chorôb v krajine.

„Ohrozenie zdravia obyvateľov v Nemecku Covidom-19 je v tejto chvíli hodnotené ako mierne,“ konštatoval. Inštitút zároveň nevylúčil, že sa stupeň varovania znova môže zvýšiť, pokiaľ to bude potrebné.

Začiatkom mesiaca padlo rozhodnutie, že Nemecko ruší od 2. februára povinnosť nosenia ochranných rúšok v diaľkových vlakoch a autobusoch pre zlepšujúcu sa epidemiologickú situáciu.

Lauterbach tak rozhodol po konzultáciách s ministrami 16 spolkových krajín, keďže situácia s covidom je v Nemecku stabilizovaná. Zároveň však vtedy ľudí vyzval, aby naďalej dobrovoľne nosili ochranné rúška vo vlastnom záujme a koronavírus by podľa neho naďalej nemal byť braný na ľahkú váhu.


Ďalšie články