Seymour Hersh pre nemecký denník: Biden odpálil Nord Stream, lebo Nemcom neveril

Seymour Hersh. Foto: Profimedia Seymour Hersh. Foto: Profimedia

Novinár Seymour Hersh, ktorý minulý týždeň prišiel s článkom o zničení plynovodov Nord Stream Spojenými štátmi za pomoci Nórov, hovorí, že Biden chcel nechať zamrznúť Nemecko pre svoje krátkodobé politické ciele. To vraj vydesilo aj ľudí zapojených do operácie. Veterán americkej investigatívnej žurnalistiky to povedal pre nemecký denník Berliner Zeitung.

Americký investigatívny novinár, 85-ročný Seymour Hersh, minulý týždeň napísal, že plynovody Nord Stream II zničili potápači amerického námorníctva v spolupráci s nórskym námorníctvom.

Hersh sa v článku odvoláva na anonymný zdroj, ktorý bol podľa jeho slov oboznámený s plánom operácie. Tvrdí, že Biden sa rozhodol sabotovať plynovody po viac ako deviatich mesiacoch tajnej diskusie vnútri washingtonskej bezpečnostnej komunity.

Američania na to mali využiť vlaňajšie cvičenie NATO v Baltskom mori s názov BALTOPS 22, v rámci ktorého americkí potápači umiestnili na plynovody výbušniny C4. Plastickú trhavinu však podľa Hersha aktivovala až sonarová bója, ktorú tam o tri mesiace neskôr spustilo pozorovacie lietadlo nórskeho námorníctva.

Hoci vyšetrovatelia z Dánska a Švédska vyhlásili, že poškodenie plynovodov bolo dôsledkom sabotáže, vinník zostal neznámy. Hershove tvrdenia označil Biely dom za „absolútne nepravdivé a úplný výmysel“, poprela ich aj CIA. Čelil tiež kritike niektorých novinárskych kolegov.

https://standard.sk/317908/hershov-clanok-o-americkej-sabotazi-plynovodov-spustil-lavinu-reakcii-podla-niektorych-skodi-zurnalistike/

Povedal to Biden Scholzovi?

Hersh poskytol v utorok rozhovor nemeckému denníku Berliner Zeitung. Publicista Fabian Scheidler sa ho pýtal, kto bol zapojený do výbuchu a aké boli motívy. Podľa amerického investigatívca sa za veľkou mlákou už tri mesiace pred vojnou aktéri od CIA, NSA až po americké ministerstvo zahraničia a ministerstvo financií radili, čo robiť, ak Rusko napadne Ukrajinu a ako ho zastaviť. Táto skupina mala začiatkom roka 2022 prísť na to, že americkí špecialisti zvládnu vyhodiť do vzduchu nemecko-ruské plynovody.

Hersh argumentuje 7. februárom 2022, keď americký prezident Joe Biden na tlačovej konferencii s nemeckým kancelárom Olafom Scholzom povedal, že ak Rusko napadne Ukrajinu, USA zastavia Nord Stream.

„Rád by som sa nemeckého kancelára opýtal: Povedal vám o tom Joe Biden? Povedal vám vtedy, prečo si bol taký istý, že môže zničiť potrubie? Ako Američania sme vtedy nemali pripravený plán, ale vedeli sme, že na to máme schopnosti,“ hovorí v rozhovore Hersh s neskorším vysvetlením, že hoci bola akcia tajná, „Biden si rád pokecá a občas povie aj veci, ktoré by nemal povedať“.

Na dodávkach plynu teraz zarába USA a Nórsko

Za veľkou mlákou podľa neho vnímali porušenie plynovodov ako možnosť zbaviť Rusko nátlakovej sily na západnú Európu. Američania sa vraj báli, že Moskva výmenou za dodávky energií prinúti Európu, aby ukončila podporu politiky Spojených štátov vo vojne na Ukrajine. Pred začiatkom vojny dodávalo Rusko do Únie okolo štyridsať percent spotreby plynu.

„Myslím si, že dôvodom tohto rozhodnutia bolo, že vojna sa pre Západ nevyvíjala dobre a báli sa blížiacej sa zimy. Nord Stream 2 pozastavilo samotné Nemecko, nie medzinárodné sankcie, a USA sa obávali, že Nemecko zruší sankcie pre studenú zimu,“ domnieva sa Hersh.

Nórsko sa podľa neho do akcie zapojilo, lebo „má veľký záujem o zvýšenie dodávok zemného plynu do západnej Európy a Nemecka, čo sa im aj podarilo“. Hoci americkí vládni predstavitelia jeho slovami nie sú „hlboko mysliaci“, celou akciou dosiahli rovnaký výsledok ako tento škandinávsky štát. Spojené štáty boli v uplynulom roku najväčším dovozcom skvapalneného zemného plyny (LNG) do Európy.

„V americkom biznise sa určite nájdu ľudia, ktorým sa páči myšlienka, že sa stávame konkurencieschopnejšími. LNG predávame s extrémne vysokým ziskom, zarábame na ňom veľa peňazí,“ vysvetľuje Hersh.

https://standard.sk/318193/sob_nemecka-ulava-nad-nevysetrenim-sabotaze-nord-streamu-a-relikt-lepsich-casov-seymour-hersh/

Pre USA to bude stigma, vojna nedopadne tak, ako chceme

Myšlienku, že americkej ekonomike sa bude lepšie dariť, ak bude tá nemecká slabá, však novinár označil za „šialenú“. Spojené štáty sa podľa neho chytili do slučky a vojna sa pre súčasnú vládu neskončí dobre.

„Desí ma, že prezident bol ochotný niečo také urobiť. A ľudia, ktorí riadili túto misiu, verili, že prezident si bol vedomý toho, čo robí ľuďom v Nemecku, že ich trestá za vojnu, ktorá sa nevyvíjala dobre. Z dlhodobého hľadiska to poškodí nielen jeho reputáciu ako prezidenta, ale bude to veľmi škodlivé aj politicky. Pre USA to bude stigma,“ domnieva sa americký novinár.

Biely dom sa podľa neho obáva, že by sa mohol ocitnúť bez spojencov, že Európa prestane dodávať Ukrajine zbrane a nemecký kancelár obnoví prevádzku plynovodov Nord Stream.

Hersh: Biden sa obával, čo spraví Nemecko

Hersh pre Berliner Zeitung opätovne opísal, ako sa celá sabotáž vykonala. Bola vraj natoľko tajná, že o nej nevedela armáda ani Kongres. Podrobné informácie má podľa svojich slov preto, že vysokopostavení ľudia z prostredia tajných služieb považovali projekt za „šialený“ a boli proti nemu. Po samotnej akcii boli vraj nahnevaní a ochotne mu prezradili detaily.

Hlavný anonymný zdroj odmietol uviesť svoje meno s odôvodnením, že by ho mohli „vyhodiť alebo uväzniť“. Zdôraznil, že počas rokov praxe napísal veľa článkov na základe neuvedených zdrojov a verejnosť ich vždy prijala. Hersh informoval napríklad o kauze Watergate či o týraní irackých väzňov v Abú Ghraib. Ako prvý opísal masaker Vietnamcov v My Lai, za čo získal Pulitzerovu cenu.

Informácie si vraj pri článku o výbuchu plynovodov overoval ako vždy predtým. „Osobné útoky na mňa tiež nemajú zmysel. Ide o to, že Biden sa rozhodol túto zimu nechať Nemcov zamrznúť. Prezident Spojených štátov by bol radšej, keby Nemecko zamrzlo, než aby potenciálne prestalo podporovať Ukrajinu, a to je podľa mňa zničujúca vec pre tento Biely dom,“ povedal Hersh.

Skutočnosť, že Biden chcel nechať zamrznúť Nemecko pre svoje krátkodobé politické ciele, podľa novinára vydesila ľudí zapojených do operácie, hoci tí „pracujú pre moc, nie pre ústavu“. „Ale aj táto komunita je zhrozená, že sa Biden rozhodol vystaviť Európu chladu, aby podporil vojnu, ktorú nevyhrá. Toto je pre mňa hanebné,“ zhodnotil Hersh.


Ďalšie články