USA postavili otroci, chceme reparácie. Ako Disney tlačí deťom do hláv woke propagandu

Zaočkovaná plyšová hračka, gej pride pre škôlkarov či najnovšie rapovanie o tom, ako otroci postavili Ameriku. Mediálny a zábavný gigant Disney sa opäť postaral o rozruch v dôsledku pretláčania woke (progresívnej) agendy do detských programov. V animovanej šou si partia afroamerických detí nárokuje reparácie, pretože Amerika vraj „stále neodčinila“ svoje systémové predsudky, rasizmus a nadradenosť bielej rasy.

RemasterDirector_5122f8b34 Deti rapujúce o tom, že USA postavili otroci. Foto: Reprofoto/YouTube

Reštart detskej šou s názvom Hrdá rodina, s dodatkom „hlasnejšia a viac hrdá”, sa v USA stal terčom ostrej kritiky. Dôvodom je rapové vystúpenie skupiny kreslených afroamerických detí v jednej z nových epizód. Tie v ňom dookola opakujú, že „túto krajinu postavili otroci”. Kritici epizódu označili za „pretkanú kritickou rasovou teóriou”.

Napríklad americký konzervatívny komentátor portálu Daily Wire Matt Walsh hovorí, že otroci Spojené štáty americké nepostavili. „Túto krajinu v priebehu stoviek rokov postavili kolonisti, námorníci, revolucionári či dobyvatelia. Áno, niektorí ľudia v niektorých častiach krajiny vlastnili otrokov,” hovorí Walsh. Dodáva však, že tvrdenie, že otroci postavili krajinu, potiera zásluhy každého iného, kto sa o rozvoj USA pričinil.

Autori epizódy však neostali len pri reprodukovaní tohto pochybného tvrdenia. Deti v rozprávke napríklad vravia, že Amerika stále neodčinila svoje systémové predsudky, rasizmus a nadradenosť bielej rasy, a preto černochom dlhuje reparácie.

„Potomkovia otrokov Ameriku naďalej budujú. Otroci vybudovali túto krajinu a my, potomkovia otrokov v Amerike, si zaslúžime reparácie za ich utrpenie a tiež za každú chvíľu, ktorú strávime ponorení do systémových predsudkov, rasizmu a bielej nadvlády, ktorou bola Amerika založená,“ skandujú ďalej deti v rozprávke.

Ku kontroverznému dielu sa vyjadril aj publicista a autor portálu American Conservative Rod Dreher. „Áno, samozrejme, veľa ľudí zbohatlo z otroctva a nielen južania. Účelom tohto klipu však nie je zvýšiť historické porozumenie. Je to politická agitácia navrhnutá tak, aby roznietila a rozzúrila a podnietila rozdelenie, závisť a rasový konflikt,” napísal.

Nie až taká tajná gej agenda

Disney však do svojich rozprávok vkladá progresívnu politiku a ideológiu aj iným spôsobom, spomenúť možno LGBT agendu.

Po tom, čo v republikánmi ovládanom štáte Florida prešiel zákon, ktorý zakazuje učiteľom, aby diskutovali o témach ako sexuálna orientácia alebo rodová identita so študentmi v nižšom ako štvrtom ročníku, sa výkonná producentka Disney Latoya Raveneauová vlani vyjadrila, že jej tím zaviedol „nie až takú tajnú gej agendu“ a pravidelne pridáva „queernosť“ do programov pre deti.

Pripomeňme, že pojem queer je zastrešujúce označenie pre všetky sexuálne menšiny. Ako takéto pridávanie „queernosti” v praxi vyzerá, nám môže priblížiť scénka z animovaného disney seriálu Baymax.

Hlavná postava nesúca rovnaké meno ako názov tejto detskej šou, ktorou je robotická zdravotná sestra (pôvodne teda skôr zdravotný brat), si v obchode vyberá tampóny. Baymax sa nevie rozhodnúť, ktoré si vybrať, a tak o radu požiada okoloidúcu nakupujúcu. Neporadí jej však len zákazníčka, ale aj transmuž v tričku s transvlajkou. Ten Baymax podáva škatuľu s vložkami a hovorí: „Vždy si vezmem tie s krídlami.”

Scénka rozpútala vlnu kritiky. „Toto je fakt choré a čudné. Musíme chrániť deti pred chorými dospelými, ktorí ich chcú sexualizovať, a musíme im dopriať byť deťmi,“ cituje portál Daily Mail Bryana Slatona, člena Snemovne reprezentantov v Texase.

Plyšová hračka sa teší z vakcíny

Štúdio Disney sa nevyhlo ani téme očkovania. Hoci nie priamo v seriáli, ale inou formou. Spoločnosť totiž prepožičala obľúbenú plyšovú postavičku Elmo na propagáciu očkovania detí covid vakcínou. Elmo v klipe hovorí, že po očkovaní cítil „trochu štípanie, ale bolo to v poriadku“. 

Elmov otec Louie potom oslovuje rodičov, ktorí by sa mohli obávať očkovania svojich vlastných detí. „Mal som veľa otázok pred tým, ako Elmo dostal vakcínu proti covidu. Je to bezpečné? Je to správne rozhodnutie?” pýta sa Louie do kamery.

Nakoniec váhajúcich rodičov upokojuje tvrdením, že „očkovanie Elma je najlepší spôsob, ako udržať seba, priateľov, susedov a všetkých ostatných zdravých a užívať si veci, ktoré máme radi”.

Mnohí experti pritom považujú očkovanie detí proti koronavírusu za zbytočnosť až kontraproduktívnu záležitosť, keďže toto ochorenie ich na živote neohrozuje.


Na stránke centrálnej banky je už niekoľko dní informácia o pokračovaní znižovania úrokových sadzieb. Čo teda čaká slovenské bývanie?
Prejsť na článok
K ikonickým miestam Košíc, ktoré nielen miestni, ale aj turisti s obľubou navštevujú, patrí najväčší a najstarší trh na Dominikánskom námestí. V sezóne je hotovou pastvou pre oči. Predajcovia ho však nevykresľujú až tak idylicky.…
Prejsť na článok