Kto je Sulík a čo je Devín? Prvé časti z návštevy Geissovcov strápňujú Slovensko

Sulík je niečo menej ako predseda parlamentu a išli k nám aj preto, že sú u nás celebrity. Nemecká televízia odvysielala už štyri časti z návštevy nemeckých milionárov na Slovensku.

280041353_5391051797593335_556309857971295641_n Geissenovci za rečníckym pultom v NR SR. Foto: Facebook

Geissovci počas minuloročnej návštevy Slovenska nakrútili u nás pár častí svojej relácie. Uverejnili ich v pondelok 13. februára tradične v televízii RTL Zwei. V pondelok 20. februára pribudli na stránke ďalšie dva diely. Pre divákov zo Slovenska sú zatiaľ nedostupné. TV Joj prinesie slovenské časti, až keď sa séria kompletne odvysiela v Nemecku. 

Prasknutá guma a odkaz na stránku s erotickým obsahom

Najväčšie „perly“ z prvých dvoch dielov šou medzitým zhrnula v článku denníka Sme redaktorka Elena Akácsová.

Azda najvýstižnejšie popisuje reputáciu, ktorú nám solventný pár urobil, dvojzmyselný názov relácií: „Only Fans in der Slowakei“, čo je odkaz na stránku s erotickým obsahom a „Geplatzter Gummi“ – v preklade prasknutá guma – a to má byť odkaz na príhodu z pretekárskeho okruhu Slovakia Ring v Orechovej Potôni, keď sa počas jazdy jednej z dcér na aute poškodila pneumatika.

V úvode prvej časti sa údajne otec Robert, matka Carmen a ich dve dcéry Davina a Shania bavia, že Slovensko je síce veľmi pekné, ale nebolo by ich prvou turistickou voľbou. Carmen spomína, že na Expo dostali pozvanie „od Richarda“ a z toho, čo videla, ide o zaujímavú krajinu.

Shania dodáva, že vraj sú u nás veľmi žiadaní: „Richard tvrdil, že sme tam celebrity.“ Davy ľudí, ktorí sa na Geissovcov prišli pozrieť, Sulík komentoval slovami, že „bol bledý od závisti“, lebo toľko ľudí by chcel vidieť aj na svojich predvolebných mítingoch.

Hoci celá rodina oslovuje šéfa liberálov po domácky „Richard“, nie je im ani jasné, akú pozíciu zastáva politik na Slovensku. Davinu zaujíma, či je Sulík niečo ako nemecký spolkový kancelár. „Nie. Ani predseda parlamentu nie je,“ odpovedá Carmen. Otec Robert to spresňuje: „Nejaký stupeň pod tým.“

Rodina navštívila aj Bratislavský hrad, kde im hneď pri vstupe vysvetlili, že sa im dostalo veľkej cti, lebo v týchto priestoroch prijímajú len vysokých štátnych predstaviteľov. Mladé Geissenky zrejme nepochopili vážnosť situácie a cez sociálne siete sa šíril záber, ktorý sa nakoniec pre ostrú kritiku zrejme do vysielania nedostal. Davina na ňom nechtom orypovala ornament na stene, lebo chcela zistiť, či ide o pravé zlato. Sulík tvrdil, že tento exces rodinu úprimne mrzí a všetky škody nahradí.

Načo sme vôbec išli na Devín, pýta sa dcéra

Zrejme s cieľom ukázať milionárom aj niečo, čo možno nájsť v Nemecku aj u nás, ich Sulík vzal na plavbu najširšou slovenskou riekou. Dunaj však nesplnil účel a Carmen na motorovom člne zaspala s otvorenými ústami, čo mladšia zo sestier zvečnila na smartfón.

Rodina navštívila aj hrad Devín, kde vyliali do tamojšej starej studne vodu, aby určili jej hĺbku. Hoci to ocenili zborovým „vau“, celej skupine neprišla vynaložená námaha adekvátna výhľadu. „Neviem, prečo sme sem hore išli. Je tu niečo obzvlášť výnimočné?“ hovorí jedna z dcér. „Naozaj sme sa sem hore vyšplhali kvôli tomuto?“ pridáva sa ku kritike jedného z najstarších slovenských hradných objektov druhý potomok.

„Hlavne je to veľmi pekný hrad, čiže…mega. Veľmi, veľmi pekné. A tam vzadu vidieť tie dve rieky: Dunaj a a a… (niekto vzadu našepká) Moravu. To mi príde super. Hlavne to, ako mi to pripomína Nemecko, s tými domčekmi. Veľmi pekné, takéto niečo sa mi páči,“ snaží sa výlet pozitívne zhodnotiť Carmen.

Robert sa do diskusie o Devíne nezapája, lebo si vreckovkou od bratislavského župana Juraja Drobu čistí bundu. Obtrel sa totiž o vtáčí výkal.

Ministerské povinnosti hodil Sulík za hlavu pre druhotriednu šou

Rodina nemeckých milionárov Geissovcov (často nesprávne nazývaná Geissenovci) pricestovala na Slovensko začiatkom mája minulého roku. Veľkú pozornosť jej venoval vtedajší minister hospodárstva Richard Sulík (SaS), ktorý ich k nám pozval ešte počas svetovej výstavy Expo v Dubaji. Zatiaľ čo v susednom štáte prebiehala vojna a slovenskí podnikatelia čakali na efektívnu pomoc, šéf liberálov sa ochotne ujal roly animátora a s milionármi navštívil viaceré dominanty a turistické atrakcie.

Sulík sa do novej funkcie natoľko vžil, že chcel pre pár vybaviť aj štátnu ochranku a vrtuľník Black Hawk – podľa ministra obrany Jaroslava Naďa tým dokonca šéf liberálov podmieňoval svoj súhlas s odovzdaním systému protivzdušnej obrany S-300 Ukrajine. Geissovci sa dostali okrem iného aj za rokovací pult Národnej rady SR, čo sa stalo predmetom ostrej kritiky.

Politik rozhodnutie pozvať výstrednú rodinu ospravedlňoval obrovským promo pre Slovensko, lebo tí nás mali zviditeľniť v ich reality šou. Štandard to v samostatnom článku spochybnil. Rodina je podľa všetkého známa najmä u nás a jej – mierne povedané – béčková relácia má ešte aj v rodnom Nemecku pomerne malú sledovanosť. Mimo hraníc týchto dvoch krajín má buď žiadny, alebo minimálny výtlak.

Napriek tomu ich obhajoval aj predseda parlamentu Boris Kollár, ktorý uviedol, že Geissovci u nás nakrúcajú seriál, ktorý uvidia „desiatky, možno stovky miliónov ľudí po celom svete“, a preto to pomôže prezentácii našej krajiny. Ani Kollár svoje tvrdenia neoprel o žiadne zdroje.