Za teroristický čin jednotlivca nemôže celá spoločnosť, politici ani cirkvi, píšu poslankyne v uznesení proti európskej rezolúcii

Anna Andrejuvová Anna Andrejuvová. Foto: TASR/Jaroslav Novák

Predsedníčka Kresťanskej únie Anna Záborská a poslankyňa OĽaNO Anna Andrejuvová považujú rezolúciu europarlamentu o LGBTIQ+ osobách za „nekorektnú, nepravdivú a zavádzajúcu“. Europarlament podľa nich prekročil svoje kompetencie a nerešpektuje suverenitu Slovenskej republiky.

Poslankyne Anna Andrejuvová a Anna Záborská pripravili uznesenie proti Európskemu parlamentu. Časť európskych zákonodarcov podľa nich podkopala pilier subsidiarity [princíp, ktorý rozhodovanie Bruselu o členských štátoch obmedzuje len na prípad, keď by rozhodnutie bolo efektívnejšie práve na úrovni Únie pozn.red.] svojím hlasovaním na jeseň minulého roka.

O čo ide?

Európsky parlament vyzval slovenskú vládu v reakcii na streľbu na Zámockej ulici v Bratislave, aby dosiahla zmysluplný pokrok pri ochrane LGBTIQ+ osôb pred trestnými činmi z nenávisti.

V uznesení sa okrem iného bez rozlišovania píše, že nenávisť, netoleranciu a zastrašovanie voči tejto skupine ľudí pestujú aj predstavitelia cirkví a politických elít.

Za útok viac či menej považujú novelu Ústavy SR z roku 2014, ktorá definovala manželstvo ako jedinečný zväzok muža a ženy, referendum o rodine, absenciu sexuálnej výchovy na školách či zákaz zobrazovania dúhových vlajok v štátnych a iných verejných budovách.

Zo slovenských poslancov rezolúciu podporili Vladimír Bilčík (Spolu), Eugen Jurzyca (SaS), Lucia Ďuriš Nicholsonová (kandidovala za SaS), Martin Hojsík, Michal Šimečka a Michal Wiezik (všetci PS).

Europarlament prekračuje svoje právomoci

Záborská návrh uznesenia označila za „tendenčný a nevyvážený“ a Andrejuvová už v októbri avizovala, že proti nemu podnikne kroky na pôde slovenského parlamentu. Výhrady spísali poslankyne do februárového uznesenia Národnej rady.

Europarlamentu v ňom pripomínajú, že právna úprava otázok týkajúcich sa rodinného práva vrátane otázok manželstva a prístupu k vzdelávaniu je vo výlučnej kompetencii národných štátov. Europarlament preto podľa nich októbrovým uznesením prekročil svoje kompetencie a nerešpektuje suverenitu Slovenskej republiky v súvisiacich oblastiach. Podľa poslankýň je dôležité, aby sa aj nadnárodné inštitúcie, striktne držali v medziach svojich právomocí.

Zároveň upozorňujú, že „primárna reakcia na teroristický čin, opatrenie prijaté po ňom, revízia legislatívy a tvorba verejných politík vrátane vzdelávacieho kurikula, spadajú pod výlučnú právomoc Slovenskej republiky“.

Uznesenie je nepravdivé a osočuje slovenskú spoločnosť ako celok

V uznesení zákonodarkyne vyhlasujú, že zodpovednosť za teroristický čin, zločiny z nenávisti ani individuálne prejavy násilia nemožno pripísať celej spoločnosti ani jej politickej reprezentácii, ani cirkvám či ďalším verejným inštitúciám. Rezolúciu preto považujú za „nekorektnú, nepravdivú a zavádzajúcu“.

„Spoločenský zmier v Slovenskej republike narúčajú tak necitlivé, nenávistné prejavy voči menšinám, ako aj necitlivé presadzovanie ideológií, ktoré sú v rozpore s demokratickými princípmi našej krajiny a v rozpore s kultúrnym dedičstvom našich predkov, v zmysle cyrilo-metodského duchovného dedičstva,“ podčiarkuje slovenské uznesenie.

Poslankyne zdôrazňujú, že politici neostali po dvojnásobnej vražde nečinní. Národná rada vydala 18. októbra uznesenie, ktorým odsúdila teroristický čin zo Zámockej a označila ho za útok proti celému demokratickému zriadeniu SR.

„Národná rada Slovenskej republiky považuje predmetné uznesenie Európskeho parlamentu za nepravdivé, osočujúce a honobiace spoločenstvo žijúce na území Slovenskej republiky ako celok. Preto považuje za potrebné ohradiť sa voči nemu predloženým uznesením.“

Progresívci kritizujú obe poslankyne

Na uznesenie z dielne koaličných poslankýň už na sociálnej sieti zareagovala aj podpredsedníčka mimoparlamentného Progresívneho Slovenska Lucia Plaváková. Je podľa nej smutné, že poslankyne majú „také prekrútené videnie sveta, že ani dvojnásobná vražda nimi nepohne“.

Prejavila tiež hrdosť na to, že predkladateľom európskej rezolúcie bol predseda PS a podpredseda europarlamentu Michal Šimečka.

„Ak chceme patriť na západ a dosahovať európsku kvalitu života, nemôžeme časť obyvateľstva označiť za menejcennú a živiť nenávisť, ktorá už nie raz vyvrcholila tragédiou. Spoločne sa tomu vieme postaviť a v septembrových voľbách týmto poslankyniam ukázať, čo si o ich konaní myslíme,“ napísala Plaváková.


Ďalšie články