Prehľad decentralizovaného priemyslu - 1. časť: DeFi, stablecoiny a CEX tokeny

stock-market-6531146 Ilustračný obrázok. Foto: pixabay

V tejto sérii vám poskytneme prehľad o veľkosti a nedávnej výkonnosti kryptoekonomiky, najvýznamnejších sektoroch, ktoré sme do nej zaradili, a stručný prehľad jednotlivých kategórií. Toto je len názorný prehľad a v každom sektore uvádzame len najväčšie aktíva podľa likvidnej trhovej kapitalizácie.

Zdroj: Saidler & Co., CoinGecko

Stablecoiny

Stablecoin Sektor 
Stablecoiny26
Trhová kapitalizácia stablecoinov$231 413 586 178
Medzimesačná zmena trh. kapitalizácie(0%)

Stablecoiny sú kľúčovou súčasťou decentralizovanej ekonomiky, pretože uľahčujú transakcie a financovanie v jednotke hodnoty, ktorá je naviazaná na hodnotu v tradičnej ekonomike. To umožňuje používateľom využívať výhody špičkovej technológie, ktorú blockchainy ponúkajú na bankovníctvo a burzu, bez toho, aby podliehali volatilite kryptomien. Stablecoiny sú populárne v podobe zahraničných mien a komodít, ako je napríklad zlato. Takmer 140 miliárd dolárov je zabezpečených na blockchainoch vo forme stablecoinov založených na dolári. Táto hodnota je krytá vkladmi v amerických dolároch a aktívami prinášajúcimi výnosy a celková suma zostala počas celého roka relatívne stabilná. Nezabezpečené stablecoiny, ktoré sú postavené na algoritmickom generovaní, sú nezrelou triedou aktív, ktorá bola v minulom roku do veľkej miery vyradená. Významnú úlohu budú zohrávať v budúcnosti – ak a keď sa nesprávne nastavená dôvera v centrálne banky stane menej preferovanou pred matematikou bez potreby dôvery.

Trhová kapitalizácia stablecoinov. Zdroj: Coinmetrics, Saidler & Co.

Centralizované burzy

CEX Token Sektor 
Tokeny na CEX9
Trhová kapitalizácia tokenov na CEX$53 433 446 469
Medzimesačná zmena trh. kapitalizácie(8%)

Centralizované burzy („CEX“) sú pre nových používateľov najdôležitejším vstupným bodom do kryptoekonomiky. V súčasnosti však existuje len veľmi málo pôvodných búrz. Sú vystavené hekerským útokom, podvodom, záväzkom a regulácii – to všetko im znemožnilo transparentne vykazovať zisky, straty, záväzky a aktíva. Na pozadí tohto zložitého fungovania len málo z nich obstálo, ale tie, ktorým sa podarilo prežiť, vydali tokeny a/alebo akcie. Tokeny poskytujú prístup k zľavám a odmenám. Môžu navyše tvoriť základ platforiem smart kontraktov, ktoré umožňujú, aby sa základný podnik obrátil na decentralizované riešenie. Napríklad reťazec BNB Chain od burzy Binance sa už rozrástol na jednu z najpoužívanejších platforiem smart kontraktov a burza Binance pre ňu vytvorila mnoho decentralizovaných aplikácií a nástrojov. Spoločnosť Crypto.com vybudovala blockchain Cronos ($CRO) pomocou softvérového balíka Cosmos SDK. Token CRO sa používa na platenie za transakcie v sieti, ale zároveň poskytuje používateľom prístup k odmenám na platforme Crypto.com a pomocou kreditnej karty Crypto.com. Tokeny CEX zahŕňajú mnoho rôznych foriem akumulácie hodnoty a stále ide o vyvíjajúcu sa triedu aktív bez osvedčeného modelu.

DeFi

DeFi Sektor 
DeFi Protokoly13
Trhová kapitalizácia v DeFi$7,757,563,371
Medzimesačná zmena trh. kapitalizácie(10%)

Decentralizované financie („DeFi“) boli jedným z prvých populárnych prípadov použitia smart kontraktov. V sektore DeFi sledujeme automatizovaných tvorcov trhu, ako je napríklad Uniswap, ktorí umožňujú výmenu aktív bez centralizovanej knihy objednávok a komukoľvek generovať výnos automatizovaným poskytovaním likvidity. Sledujeme požičiavacie protokoly (Lend/Borrow), ako napríklad Aave, ktoré algoritmicky vyvažujú protistrany a eliminujú riziko ľudských chýb, ktoré vedú k zlyhaniu. Sledujeme derivátové platformy, ktoré umožňujú zaistenie bez potreby dôvery, kde je riziko obmedzené. Sledujeme aj trhy so syntetickými aktívami, ktoré premosťujú tradičné aktíva do kryptoekonomiky a znižujú obchodné trenie. DeFi aplikácie sú bez potreby dôvery a sú nemenné, ale častejšie zahŕňajú výnosy z fyzických aktív, ktoré také nie sú. Napríklad Centrifuge Finance, Polkadot Parachain (blockchain), tokenizuje reálne aktíva, ako sú investície do nehnuteľností. Centrifuge má partnerstvo s protokolom Aave, kde sa aktíva môžu požičiavať na blockchaine.


Ďalšie články