Ministerstvo zdravotníctva reálne povedie Michal Palkovič, formálne poverenie má od prezidentky Heger

Michal Palkovič. Foto: Jaroslav Novák/TASR Michal Palkovič. Foto: Jaroslav Novák/TASR

Oficiálne bude za ministerstvo zdravotníctva zodpovedný Eduard Heger, ale reálne ho bude viesť Michal Palkovič, ktorý bude prvým štátnym tajomníkom. Mal by mu v tom pomáhať krízový tím.

Keby to nebolo vážne, bol by to celkom dobrý symbol. Na čele ministerstva zdravotníctva bude hlavný slovenský patológ.

Michal Palkovič bude takzvaným prvým štátnym tajomníkom a po odstúpenom Lengvarskom povedie rezort zdravotníctva do predčasných volieb. Keby mala vláda riadny mandát, Palkovič by sa podľa Hegera stal ministrom, takto bude jeho postavenie slabšie, ale zodpovednosť rovnaká. Krízový manažment by mal pred verejnosť predstúpiť do troch týždňov. Prezidentka oficiálne poverila vedením rezortu povereného premiéra Eduarda Hegera.

Palkoviča vymenuje vláda na stredajšom zasadnutí 8. marca. Vo funkcii nahradí štátneho tajomníka Róberta Babeľu. „Bude mať moju plnú dôveru,“ povedal Heger. Krízový manažment má najneskôr do troch týždňov podľa slov premiéra predstaviť riešenie nápravy pri projektoch, ktoré meškajú.

Doteraz viedol dr. Palkovič Úrad pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou, v čase pandémie si zísal rešpekt aj širšie povedomie. Na rozdiel od iných krajín sa Palkovičov úrad snažil, aby sme štatistiku zomretých na covid nespájali s počtami zomretých s covidom.

Heger pri odchode Lengvarského uviedol, že sa jeho misia naplnila. Súčasné výzvy, stojace pred ministerstvom zdravotníctva, si žiadajú podľa Hegera nové spôsoby a systémy riadenia, v ktorých terajšiemu vedenie rezortu „dochádza dych“. „Preto som požiadal o odňatie jeho poverenia,“ vyhlásil.

Lengvarskému vyčíta pochybenia pri komunikácii o zmenách v zdravotníctve so samosprávami či lekárskymi odbormi i ambulantným sektorom, mal tiež zlyhať pri digitalizácii nemocníc, obnove vozového parku či budovaní sídiel záchrannej zdravotnej služby, rovnako tak pri príprave novej bratislavskej nemocnice Rázsochy.

„Práve v dôsledku zlyhaní sme spustili režim krízových opatrení v rámci rezortu, no keďže som nezaregistroval žiadne zlepšenia zo strany manažmentu ministerstva zdravotníctva, musíme urobiť nápravu,“ zdôraznil Heger. Opatrením chce zabrániť riziku ešte väčších zlyhaní.

https://standard.sk/326906/lengvarsky-konci-vo-funkcii-vedenim-rezortu-zdravotnictva-ktory-prechadza-pod-krizovy-manazment-poveri-caputova-hegera/

Ide o dlhodobý a vleklý spor, o ktorom pre Štandard hovoril ešte bývalý minister Marek Krajčí. Ten Lengvarského kritizoval za (ne)konanie, ktoré malo byť v prospech Penty.

Aj Lengvarský pri svojom odchode hovoril o politickej korupcii, ale inak. „Nebudem ďalej pracovať pod tlakom v takomto prostredí, ktoré je v súčasnosti škodlivé, plné politickej korupcie a politickej neskúsenosti,“ povedal bývalý minister Lengvarský. Z politickej korupcie obvinil Úrad vlády a z chaosu bývalého ministra financií. Za politickú korupciu považuje snahu o dosadzovanie ľudí, ktorí na to nemajú odbornú spôsobilosť. Heger jeho odkazy odmietol, aj keď pripustil, že musel do chodu ministerstva zasahovať. Za jeho stav ale viní Lengvarského.

Heger odmieta Lengvarského vyjadrenia, že dôvodom jeho konca majú byť podmienky, v ktorých mal ako minister niesť zodpovednosť. Lengvarský o tých podmienkach hovoril ako o škodlivom prostredí, plnom politickej korupcie a neskúsenosti.

Generálna riaditeľka sekcie plánu obnovy na úrade vlády Lívia Vašáková zasa poprela Lengvarského vyjadrenia, že ministerstvo zdravotníctva je premiantom v plnení úloh z plánu obnovy. „Práve naopak, podľa našich hodnotení je to práve jeden z problémových rezortov,“ zdôraznila.

Je to paradox, keďže práve na to premiéra Hegera a jeho tím, vrátane pani Vašákovej, Lengvarsého kritici dlho upozorňovali a Heger nekonal. Ústredným sporom je nemocnica v Rázsochách a rivalita s nemocnicou v Boroch.

Premiér uistil, že nemocnica na bratislavských Rázsochách bude stáť. „To, čo hovorí opozícia, je strašenie,“ dodal. Vašáková uviedla, že z rezortu zdravotníctva nemali o projekte všetky informácie, v najbližšom období ich bude preto potrebné preverovať.

Lengvarský oznámil pripravenosť podať žiadosť o ukončenie poverenia viesť rezort zdravotníctva po stredajšom (28.2.) rokovaní vlády, prezidentka Zuzana Čaputová ju vo štvrtok akceptovala. Lengvarský bol na čele rezortu od apríla 2021.

(s použitím tasr)


Ďalšie články