Bývalému šéfovi ukrajinskej SBU hrozí doživotie za vlastizradu

Príslušníci SBU. Ilustračný záber. Foto: Feher_Junior/Twitter Príslušníci SBU. Ilustračný záber. Foto: Feher_Junior/Twitter

Bývalý šéf ukrajinskej bezpečnostnej služby SBU pre Charkovskú oblasť bude súdený na základe obvinenia z vlastizrady za údajnú sabotáž obrany regiónu proti Rusku. Podľa agentúry AFP to v pondelok prostredníctvom aplikácie Telegram oznámil ukrajinský Štátny úrad pre vyšetrovanie. Mužovi hrozí doživotie.

Orgány činné v trestnom konaní podľa AFP uviedli, že 40-ročný Roman Dudin „sa namiesto organizovania činností proti nepriateľovi… v skutočnosti venoval sabotáži“.

Väčšinu Charkovskej oblasti, ktorá leží na severovýchode Ukrajiny a hraničí s Ruskom, okupovali ruské jednotky od začiatku ruskej invázie vo februári minulého roka až do septembra.

Dudin podľa vyšetrovateľov veril, že „ofenzíva (ruskej armády) bude úspešná“, a dúfal, že nové dosadené proruské úrady sa k nemu vzhľadom na jeho „podvratnú činnosť“ budú správať ústretovo, uviedol Štátny úrad pre vyšetrovanie.

Podľa AFP je Dudin obvinený z toho, že počas vojnového stavu bez povolenia opustil svoj post a nezákonne nariadil svojim zamestnancom, aby prestali vykonávať svoju prácu a odišli z regiónu.

Okrem toho je obvinený aj z „úmyselného vytvorenia podmienok“, ktoré umožnili ruským jednotkám zmocniť sa zbraní a ochranných prostriedkov v sídle bezpečnostnej služby. Jeho prípad sa má dostať pred súd, dodala AFP.

Dudin zastával svoju funkciu od roku 2020 do mája roku 2022, keď ho prezident Volodymyr Zelenskyj odvolal s odôvodnením, že „v prvých dňoch invázie (Dudin) nepracoval na obrane mesta, ale myslel len na seba“.

Zelenskyj potom v júli odvolal i šéfa SBU Ivana Bakanova. Informoval vtedy o začatí vyšetrovania viac ako 650 prípadov pracovníkov bezpečnostných zložiek podozrivých zo spáchania vlastizrady a napomáhania Rusku.

AFP dodala, že v Chersonskej oblasti na juhu Ukrajiny, ktorú ruská armáda tiež obsadila na začiatku vojny, je jeden z úradníkov SBU podozrivý, že ruským jednotkám poskytol prísne tajné mapy mínových polí, ktoré mali brániť ich postupu.

(tasr)


Ďalšie články