Najznámejší propagátor ateizmu Dawkins: Existujú len dve pohlavia. Transhnutie šíri úplné nezmysly

Olomouc 17.4.2015 věda,polularizace,Richard Dawkins,Lawrence M. Krauss kino Metropol - panelová diskuse teoretického fyzika a kosmologa Lawrence M. Krausse a britského biologa Richarda Dawkinse během letošního 50. ročníku festivalu Academia film Olomouc. Richard Dawkins. Foto: Profimedia

Britský evolučný biológ Richard Dawkins predniesol v tamojšej televízii TalkTV tvrdú kritiku voči transrodovému hnutiu. Tento prístup ocenili aj jeho dlhoroční odporcovia.

Odpor voči radikálnej transgender ideológii nie je len doménou kresťanského konzervatívneho spektra, ale skepticky sa voči nemu stavajú aj opačne hodnotovo orientovaní ľudia.

Najnovšie to potvrdzujú vyjadrenia evolučného biológa Richarda Dawkinsa, ktorý sa považuje za liberála a najznámejšieho propagátora ateizmu na svete.

„Existujú iba dve pohlavia. Môžete hovoriť o rode, ak chcete, no to je subjektívne,“ uviedol Dawkins v pondelok na britskej stanici TalkTV v relácii moderovanej Piersom Morganom. Odvolával sa pritom na vedecké poznatky.

Keď Morgan uviedol, že existujú ľudia, ktorí tvrdia, že existuje „sto rodov“, Dawkins kontroval slovami, že ako biológa ho to nezaujíma. „Existujú iba dve pohlavia a to je všetko,“ zopakoval.

Autor bestsellerov Boží Blud alebo Sebecký gén doplnil, že LGBTQ aktivisti, ktorí chcú pretransformovať realitu dvoch biologických pohlaví, presadzujú „úplné nezmysly“.

Rowlingovú podľa neho šikanujú

Už 81-ročný Dawkins sa v tejto súvislosti zastal aj autorky kníh o čarodejníkovi Harrym Potterovi, J.K. Rowlingovej. Postup progresívnych aktivistov voči nej nazval „šikanou“.

Pripomeňme, že feministka Rowlingová patrí medzi svetovo najviac viditeľných kritikov transgender hnutia, za čo ju v minulosti obťažovali a opakovane sa jej vyhrážali smrťou.

Spisovateľka pokračovala vo svojom ráznom postoji proti hnutiu, ktoré označuje za protiženské, aj pred niekoľkými dňami, keď skonštatovala: „Absolútne verím, že v tomto hnutí je niečo nebezpečné a treba to spochybniť.“

Podporil ho aj rival

Po Dawkinsových slovách nastala zvláštna, no v istom zmysle očakávaná situácia. Zastali sa ho kresťanskí konzervatívci, no, naopak, nahneval niektorých predstaviteľov svojho ateistického tábora.

V reakcii na Dawkinsove výroky kresťanský autor Larry Taunton na Twitteri napísal. „S Richardom Dawkinsom som mnohokrát skrížil meče a v mnohom s ním nesúhlasím – predovšetkým v súvislosti s existenciou Boha –, ale oceňujem, že sa pri mužsko-ženskej biológii neuklonil pred progresívny davom. Bravó, Richard.“

„Je to sakramentsky smutné, že Dawkins, ktorý napísal niekoľko úžasných kníh vysvetľujúcich evolúciu, si vybral práve tento kopec, na ktorom zomrel,“ napísal, naopak, v prenesenom význame ateistický aktivista Hemant Mehta.

Zbavili ho ocenenia

Dawkinsove postoje v tejto oblasti rezonovali aj pred dvomi rokmi. Americká humanistická asociácia (AHA) mu totiž v apríli 2021 odobrala cenu Humanista roka. Ocenenie, ktoré získal ešte v roku 1996, si podľa vtedajšieho stanoviska už viac nezaslúžil.

Dawkins si o hnev tejto komunity pre svoje postoje koledoval dlhšie, no poslednou kvapkou pre asociáciu bol zrejme jeho príspevok na sociálnej sieti Twitter, v ktorej spisovateľ vyzval na debatu ohľadom transrodových ľudí. Genetik v ňom pripomenul prípad istej Rachel Dolezalovej.

„V roku 2015 bola hanobená Rachel Dolezalová, belošská predsedníčka časti NAACP [Národná asociácia pre pokrok farebných ľudí, pozn. red.], za to, že sa rozhodla identifikovať ako černoška. Niektorí muži sa rozhodnú identifikovať ako ženy a niektoré ženy zasa ako muži. Budete kritizovaní, ak odmietnete akceptovať to, ako sa identifikujú. Diskutujte,“ napísal Dawkins.

V roku 2018 zasa Dawkinsa obvinili z rasizmu kvôli príspevku, v ktorom napísal, že má radšej zvonenie zvonov katedrál ako „agresívne“ moslimské zvolanie Alláhu akbar.


Ďalšie články