Český europoslanec Klusovi: Nerobte z nás Sulíkove bábky. Nezvolili sme vás z iného dôvodu

Zhromaždenie na podporu Ukrajine na Námestí SNP v Bratislave Martin Klus. Foto: Jaroslav Novák/TASR

Richard Sulík napísal list viacerým europoslancom predtým, než v stredu posudzovali kandidatúru Martina Klusa na člena Európskeho dvora audítorov (EDA). V liste Klusa označil za nespôsobilého na túto funkciu. Zareagoval na to Igor Matovič, ktorý označil Sulíka za zákeráka, aj český europoslanec Mikuláš Peksa, ktorý sa ohradil, že on ani ostatní členovia výboru neskáču, ako Sulík píska.

List, ktorým disponuje denník SME, považuje bývalý štátny tajomník ministerstva zahraničných vecí za rozhodujúci pri jeho nezvolení do funkcie člena EDA. Zo strany Sulíka vraj išlo o „hanopis“.

Na sociálnej sieti na to vzápätí reagoval aj šéf OĽaNO Igor Matovič so slovami: „A zákerák Sulík bohorovne tvrdil, že nikomu nič proti Martinovi Klusovi nepísal. Čo čakať od partnera Kočnera a poskoka Haščáka?“ dodáva.

Klus v rozhovore pre denník SME priznáva, že jeho kandidatúra na členstvo v Európskom dvore audítorov nevyšla a rešpektuje to. Napriek tomu však tvrdí, že Sulík mu chcel uškodiť. Hovorí o osobnej pomste za to, že si dovolil odísť zo strany SaS. „U mňa to vnímal možno o to citlivejšie, lebo som odmietol jeho zázračnú ponuku ísť na eurokandidátku na zvoliteľné miesto a dal som radšej prednosť svojim hodnotám: podporiť premiéra a ministra zahraničných vecí a obrany v situácii, v ktorej sa Slovensko tohto a minulého roku nachádzalo“.

Za jeden z ďalších dôvodov rozposlania Sulíkovho listu europoslancom vníma Klus to, že nesúhlasí s niektorými jeho názormi. „Mal dobrú motiváciu spočítať mi to,“ pokračuje Klus.

Český europoslanec Mikuláš Peksa sa na svojom twitterovom účte voči Klusovým obvineniam ohradil a odkázal mu, aby z neho a jeho kolegov nerobil Sulíkove „bábky“.

Podľa Peksu zlyhalo výberové konanie na úrovni slovenskej vlády a Klus nepreukázal dostatočnú kvalifikáciu v oblasti auditu verejných financií.

Sulík v liste zdôraznil, že Klus v minulosti pôsobil najmä politicky a jeho profesionálna kariéra nebola spojená s riadením verejných financií alebo auditom. Na post v Európskom dvore audítorov tak Klus podľa Sulíka nie je spôsobilý. V závere listu sa šéf SaS europoslancom ponúkol, že im môže sprostredkovať aj ďalšie podrobnosti.

https://standard.sk/336382/chyby-patria-k-zivotu-klus-ziada-vladu-stiahnut-jeho-kandidaturu-do-europskeho-dvora-auditorov/

Klus sa medzitým vzdal svojej kandidatúry do Európskeho dvora audítorov. Ak by tak neurobil, urobila by to vláda, ako medžičasom oznámil dočasne poverený premiér Eduard Heger.

Výbor Európskeho parlamentu (EP) pre kontrolu rozpočtu v stredu (22. marca) odporučil plénu neschváliť Klusa za člena EDA. Po vypočutí Klusa hlasovalo proti nemu 20 členov výboru, pričom nikto nehlasoval za a traja členovia sa hlasovania zdržali. Prezidentka SR Zuzana Čaputová následne požiadala Hegera, aby vláda Klusovu nomináciu stiahla.


Ďalšie články