Tuberkulóza je najväčší infekčný zabijak, dokážeme s ňou však skoncovať

lekárka detskí pacienti vyšetrenie Šrobárov ústav detskej tuberkulózy a respiračných chorôb v Dolnom Smokovci vo Vysokých Tatrách Vyšetrenie tuberkulózy u lekárky. Ilustračný záber Foto: TASR/Oliver Ondráš

Celosvetová nečinnosť spôsobila, že tuberkulóza sa ako choroba hladu a chudoby stala najväčším infekčným zabijakom. Skoncovanie s tuberkulózou je pritom jednou z najefektívnejších politík na svete a preto ju musíme uskutočniť. Píše Bjørn Lomborg.

Infekčná choroba, ktorá v minulom roku zabila najviac ľudí, je choroba, o ktorej sme takmer nič nepočuli: tuberkulóza. V roku 2022 si pravdepodobne vyžiadala 1,4 milióna životov, čo je viac ako celkový počet obetí Covidu. A napriek tomu sa v bohatých krajinách – kde už na tuberkulózu prakticky nikto nezomiera –  pozornosť presunula ďalej.

Dokonca aj v chudobných krajinách, kde si bohatší môžu dovoliť liečbu, trpia touto chorobou často tí najchudobnejší, najviac izolovaní a znevýhodnení.

Svet už dlho sľubuje, že veci zlepší. V rámci globálnych cieľov OSN, známych ako ciele udržateľného rozvoja, všetky krajiny sľúbili, že do roku 2030 vyriešia takmer všetky globálne problémy, medzi nimi aj tuberkulózu. To sa však nestane. Pokiaľ ide o tuberkulózu, budeme meškať desaťročia.

V skutočnosti sa nám nedarí plniť takmer ani jeden zo svetových sľubov do roku 2030. Na základe súčasných trendov sa svet pri plnení všetkých svojich sľubov oneskorí o polstoročie. Dôvod je jasný: politici predložili neuskutočniteľných 169 sľubov, ale mať 169 priorít je na nerozoznanie od toho, keď nemáme žiadne. Kľúčové ciele v oblasti výživy, vzdelávania a tuberkulózy sú umiestnené vedľa oveľa okrajovejšie sľuby, akými sú zvýšenie recyklácie, nárast mestských parkov a podpora životného štýlu v súlade s prírodou.

Tento rok bude svet v polčase plnenia svojich sľubov do roku 2030, ale nebude ani zďaleka v polovici. Je načase určiť a uprednostniť najdôležitejšie ciele. Môj think tank, Kodanský konsenzus, robí presne toto: Spolu s niekoľkými laureátmi Nobelovej ceny a viac ako stovkou popredných ekonómov sa už roky snažíme určiť, kde môže každé euro priniesť maximálny úžitok.

Nová, odborne recenzovaná štúdia ukazuje, že dramatické zníženie výskytu tuberkulózy je nielen možné, ale je aj jednou z najefektívnejších priorít do roku 2030.

Takmer štvrtina všetkých ľudí na svete je nositeľom baktérie tuberkulózy. Dokonca aj v bohatej Európe a USA ju má každý desiaty človek. U väčšiny dobre situovaných a dobre živených ľudí sa nerozvinie do choroby, ale pre tých menej šťastných predstavuje riziko. V tomto zmysle je tuberkulóza chorobou hladu a chudoby.

Každý rok sa tuberkulóza objaví u viac ako desiatich miliónov ľudí. Pre nedostatok zdrojov sme v roku 2021 diagnostikovali približne len 6 miliónov prípadov. Takmer polovica neliečených ľudí potom zomrie. Tí, ktorí nezomrú, budú infekciu šíriť ďalej – v priemere môže aktívne infikovaný človek v priebehu roka pri blízkom kontakte nakaziť päť až pätnásť ďalších ľudí. Okrem toho šesť miliónov ľudí, ktorí sú diagnostikovaní a ponúknu im liečbu, čaká ťažké obdobie. Musia užívať lieky až šesť mesiacov. Keďže lieky odstránia bezprostredné príznaky tuberkulózy, ako sú horúčky a úbytok hmotnosti, za niekoľko týždňov, mnohí z nich ukončia liečbu príliš skoro.

Keď ľudia ukončia liečbu príliš skoro, nielenže sa tým zvyšuje pravdepodobnosť, že sa choroba prenesie na iných, ale aj pravdepodobnosť, že si prežívajúce baktérie tuberkulózy vyvinú rezistenciu proti liekom. To znamená, že ďalšia liečba môže vyžadovať 18 až 24 mesiacov a bude oveľa nákladnejšia.

Môžeme to urobiť oveľa lepšie. Je možné diagnostikovať oveľa viac ľudí a zabezpečiť, aby väčšina pacientov s tuberkulózou zostala na liekoch. Naša nová štúdia ukazuje, že to možno dosiahnuť za ďalších 6,2 miliardy dolárov ročne. Je to menej, než koľko už svet prisľúbil – už v roku 2018 OSN sľúbila, že do roku 2022 zvýši financovanie približne o 7 až 8 miliárd dolárov ročne. Je sklamaním, že výdavky od roku 2018 klesli.

Dodatočných 6,2 miliardy dolárov ročne môže zabezpečiť diagnostiku, starostlivosť a prevenciu, vďaka ktorým budú splnené svetové sľuby v oblasti tuberkulózy. Zabezpečili by, aby aspoň 95 percent ľudí s tuberkulózou získalo príslušnú diagnózu. Môžu poskytnúť jednoduché spôsoby, ako zabezpečiť, aby ľudia dokončili šesťmesačnú liečbu – napríklad pomocou stimulov na dokončenie liečby, ako sú potraviny, oblečenie, džúsy alebo darčekové karty, alebo prostredníctvom podporných skupín pre pacientov, aby sa navzájom povzbudzovali. V dnešnej dobe môžu pomôcť aj aplikácie v mobilnom telefóne.

Dodatočné zdroje budú znamenať, že vysoko rizikové, zraniteľné skupiny obyvateľstva budú mať prístup k pravidelným vyšetreniam. V nasledujúcich desaťročiach bude mať 50 miliónov ľudí prístup k vhodnej liečbe a 35 miliónov ľudí bude mať prístup k preventívnej liečbe.

Tým sa výrazne zníži počet úmrtí na tuberkulózu o 90 percent. V podstate sa tým tuberkulóza vyhubí, čo sme mali urobiť už pred desaťročiami. Do polovice storočia nám dodatočné zdroje umožnia predísť ohromujúcim 27 miliónom úmrtí spolu s nevýslovným ľudským utrpením. Celkový prínos, vyjadrený v ekonomickom zmysle, najmä z dôvodu zabránenia úmrtiam, by dosiahol 3 bilióny dolárov. Každý vynaložený dolár prinesie svetu sociálny prínos 46 dolárov.

Celosvetová nečinnosť umožnila, aby sa tuberkulóza stala najväčším infekčným zabijakom. Skoncovanie s tuberkulózou je jednou z najefektívnejších politík na svete. Do roku 2030 sme toho sľúbili príliš veľa, ale boj proti tuberkulóze je jednou z mála najúčinnejších politík, ktoré musíme uskutočniť.


Ďalšie články