Slovenské migy by boli podľa experta v prípade ohrozenia Slovenska funkčné

Medzinárodné letecké dni SIAF Na snímke návštevníci kráčajú okolo slovenskej stíhačky MIG-29 na 11. ročníku Medzinárodných leteckých dní SIAF v priestoroch Leteckej základne Malacky-Kuchyňa v sobotu 27. augusta 2022. FOTO TASR - Jaroslav Novák

Slovenské bojové lietadlá, ktoré vláda odovzdala Ukrajine, by boli v prípade núdze prevádzkyschopné a dokázali by sme ich používať. Tvrdí to letecký inžinier, ktorý sa v minulosti podieľal na prevádzke slovenských migov.

Portál Startitup.sk uverejnil videorozhovor s leteckým inžinierom, podplukovníkom v zálohe a autorom knihy Obsluhoval som MiG-y Vladimírom Koláčkom. Expert predpokladá, že od septembra, keď boli migy uzemnené, lietali už len udržiavacie lety, no v prípade vojnového stavu by boli akcieschopné aj ďalšie lietadlá.

Slovensko zdedilo po rozpade Československa polovicu spoločných bojových lietadiel, ku ktorým sme neskôr v rámci deblokácii ruského dlhu pridali ďalšie migy. V 90. rokoch sme ich tak mali dve desiatky. Aktuálne ich však zostalo len 14, respektíve o jeden sme prišli počas nehody v roku 2019, keď sa pilot stihol bezpečne katapultovať. 


Vytvorte si účet zadarmo
alebo sa prihláste do svojho účtu a dočítajte tento článok.

Pokračovaním súhlasíte s aktualizovanými Podmienkami k ochrane súkromia a Všeobecnými obchodnými podmienkami