Zoznámte sa s novým držiteľom rekordu v ženskom vzpieraní, Avim Silverbergom

uid_b8f01817988d498ea405f4fe0c77611a_width_907_play_0_pos_0_gs_0_height_515 Avi Silverberg. Foto: ICONS Women/twitter

Avi Silverberg, tréner mužského vzpierania, pokoril rekord v tlaku na lavičke v ženskom vzpieraní, ktorý dovtedy držal iný biologický muž Anne Andres.

Silverberg sa takto rozhodol protestovať proti novým benevolentným „inkluzívnym” pravidlám kanadského vzpieračského zväzu. Tie totiž povoľujú účasť na súťaži v ženskej kategórii akémukoľvek mužovi, ktorý sa rozhodne identifikovať ako žena.

„Transšportovci by mali mať možnosť zúčastniť sa pod pohlavím, s ktorým sa identifikujú, bez ohľadu na to, či podstúpili alebo nepodstúpili hormonálnu liečbu,“ píše sa v dokumente. Táto politika vychádza z usmernení poskytnutých Kanadským centrom pre etiku v športe, informuje stanica Fox News.

Benevolenciu pravidiel sa Silverberg rozhodol otestovať na vlastnej koži. Pokoril pritom rekord v tlaku na lavičke o vyše 42 kilogramov, keď zdvihol činku, ktorá dokopy vážila vyše 167 kilogramov.

Dovtedajší rekord držal biologický muž po tranzícii Anne Andres, ktorý zdvihol takmer 125 kilogramov. Andres sa na pokorenie svojho rekordu díval osobne.

Silverberg, ktorý je už vyše desať rokov hlavným trénerom kanadského vzpieračského tímu, k lavičke nakráčal v mužskom oblečení, pričom aj po tom, čo sa pre možnosť zúčastniť sa na súťaži identifikoval ako žena, si nechal narastenú bradu. Zdá sa, že organizátorom to vôbec neprekážalo. Dodajme, že Silverberg neoficiálne prekonal aj ženský svetový rekord.

https://twitter.com/icons_women/status/1640407143059972096

Medzitým už virálne video zdieľalo na twitteri aktivistické hnutie Nezávislá rada pre ženský šport. „Bývalý držiteľ rekordu, transmuž Anne Andres, sa pozeral z prvého radu, keď Silverberg zosmiešnil diskriminačnú politiku kanadského vzpieračského zväzu,” uviedlo hnutie.

 „Nezáleží na tom, ako sa Avi vyjadruje alebo ako sa identifikuje. Jednoznačne nepatrí do ženského športu rovnako ako ani žiadny iný muž, bez ohľadu na motiváciu zúčastniť sa,“ dodáva hnutie.

Na Silverbergov počin reagoval aj doterajší držiteľ rekordu Andres. Tvrdí, že Silverberg je „bigotný zbabelec so zlým úmyslom”. Dodáva, že hoci jeho vlastná účasť nemusí byť úplne fér, lebo „je tu veda, ale čo už,” no oproti Silverbergovi podstúpil tranzíciu na ženu pred 20 rokmi, pričom má za sebou všetky potrebné chirurgické zákroky. „V skutočnosti mi záleží na ženách v športe, pretože JA SOM žena v športe,“ napísal k videu.


Ďalšie články