Transagenda v USA: Dva návrhy zákona, ktoré majú oklieštiť rodičovské práva

The Washington State Senate convenes for Pro Forma Resolution - Apr 4, 2023 Marko Liias. Zdroj: Senate Democrats

V dvoch štátoch na americkom západnom pobreží, Kalifornii a Washingtone, sa zákonodarcovia chystajú oklieštiť rodičovské práva. Návrh zákona v štáte Washington obmedzí právo rodiča zakročiť proti tomu, aby jeho mladistvý potomok podstúpil operáciu na zmenu pohlavia či interrupciu. V Kalifornii sa zasa od zákonného zástupcu už nebude vyžadovať súhlas, pokiaľ bude dieťa požadovať návštevy u psychiatra, ktoré budú súvisieť s jeho „genderovou identitou“.

Podľa platnej legislatívy štátu Washington musia predstavitelia krízových ubytovní pre mladistvých dať rodičom do 72 hodín vedieť o tom, kde sa ich dieťa nachádza. Návrh zákona, ktorý čaká už len na podpis guvernéra, by túto povinnosť zrušil. Po novom by krízové ubytovne mohli zatajiť, kde sa adolescent zdržuje, ak by dieťa malo záujem o “chránenú zdravotnú starostlivosť”. Pod týmto pojmom sa rozumejú zákroky súvisiace s rozmnožovaním, ako napríklad interrupcie a umelé oplodnenie alebo tie týkajúce sa medicínskej zmeny pohlavia. 

V rámci takzvanej zmeny pohlavia by teda rodičia nedostali informácie o svojich 13 až 17 ročných deťoch, ktoré ušli z domova a majú záujem o užívanie blokátorov puberty, chirurgické zväčšenie alebo odstránenie prsníkov či maternice, “modifikáciu genitálií”, a ďalšie zákroky. Namiesto rodičov by predstavitelia krízových ubytovní mohli informovať štátne orgány ochrany detí. 

Návrh zákona by tiež prikázal štátu Washington vyčleniť 7,5 milióna dolárov na granty pre organizácie poskytujúce služby mladistvým, ktorí majú o “chránenú zdravotnú starostlivosť” záujem. Podľa právničky Sarah Parshall Perryovej z konzervatívnej nadácie The Heritage Foundation budú tieto peniaze použité na pokrytie nákladov za zákroky na zmenu pohlavia a interrupcie.

Senátor štátu Washington Marko Liias za Demokratickú stranu, ktorý návrh zákona predložil, o ňom povedal: “Uvedomujeme si, že mladí ľudia bez domova sú vystavení nebezpečným a škodlivým vplyvom. Musíme teda spraviť všetko pre to, aby sme ich ochránili. Tento zákon našej transrodovej mládeži, ktorá vo svojich domovoch nie je vítaná, poskytne bezpečné možnosti a prístup k stabilnému zázemiu.”

Rodičovské práva sa zákonodarcovia chystajú obmedziť aj v štáte Kalifornia. Návrh zákona A.B 665 by odborníkom na duševné zdravie dal možnosť rozhodnúť, či budú informovať rodičov, že sa ich dieťa nachádza v ich starostlivosti. Podľa Wesleyho J. Smitha z konzervatívneho Discovery Institute by tak mal adolescent prístup aj k psychiatrickým intervenciám, ktoré by ho povzbudzovali v jeho transgenderovej identifikácii. 

Právni experti pre agentúru Associated Press potvrdili, že kalifornský návrh zákona by mladistvým umožnil vyhľadať pomoc odborníkov na duševné zdravie za účelom konzultácie svojej genderovej identity. Upozornili však, že medicínske zákroky by bez súhlasu rodičov neboli možné. 

Podľa Sarah Parshall Perryovej sú zákony ako ten v štáte Kalifornia a Washington pre rodičovské práva natoľko devastačnými, že pred súdmi neobstoja. “Najvyšší súd Spojených štátov amerických už 100 rokov uznáva, že Ústava chráni právo rodičov rozhodovať o výchove svojich detí. V roku 2000 Najvyšší súd potvrdil, že rodičovské práva sú jednými z našich najstarších základných práv.”


Ďalšie články