Farár Kuffa vyzval Hegera, aby sa nesprával ako Pilát. Matriky nemôžu meniť pohlavie podľa Lengvarského pravidiel

Kňaz Marián Kuffa. Foto: Lukáš Furcoň/TASR Kňaz Marián Kuffa. Foto: Lukáš Furcoň/TASR

Matriky nemôžu vydávať potvrdenie o zmene pohlavia podľa Lengvarského pravidiel, tvrdí dosluhujúci premiér a poverený minister zdravotníctva Eduard Heger v odpovedi na interpeláciu poslanca Milana Kuriaka (OĽaNO). Farár Marián Kuffa premiéra Hegera žiada, aby sporné usmernenie zrušil úplne.

Hegerova vláda v pondelok alebo utorok budúceho týždňa končí, katolícky kňaz Marián Kuffa preto žiada odchádzajúceho Hegera, aby zrušil vyhlášku svojho predchodcu Lengvarského, ktorá bola pokútne podpísaná a vyvolali vlnu pohoršenia a nesúhlasných reakcií.

Interpelácia poslanca Milana Kuriaka (OĽaNO) potvrdzuje, že odborné usmernenie exministra Vladmíra Lengvarského, ktoré výrazne uľahčovalo zmenu pohlavia, nie je práve účinné. To znamená, že matriky nemôžu vydávať potvrdenia o zmene pohlavia podľa Lengvarského nových pravidiel.

Aké odpovede dostal Kuriak

Poslanec Kuriak adresoval interpeláciu Eduardovi Hegerovi ako poverenému ministrovi zdravotníctva. Kuriak sa Hegera pýtal na tri veci. Aké kroky plánuje vykonať voči schváleným štandardom a odbornému usmerneniu, ktoré uľahčujú zmenu pohlavia, či tieto dokumenty považuje za právne účinné a tiež na to, či je možné na matričnom úrade registrovať zmenu pohlavia bez absolvovania chirurgického zákroku.

Heger v odpovedi poslancovi zaslal stanovisko, z ktorého vyplýva, že ustanovenia, ktoré mali odobriť nové pravidlá pri zmene pohlavia, nie sú účinné.

„Ministerstvo zdravotníctva preto upozorňuje, že odborné usmernenie rezortu zdravotníctva na zjednotenie postupov poskytovania zdravotnej starostlivosti ku zmene pohlavia pred vydaním lekárskeho posudku o zmene pohlavia osoby administratívne evidovaného v matrike nie je účinné,“ píše sa v odpovedi.

Ministerstvo zdravotníctva konštatuje, že odborné usmernenie je síce formálne platné, ale nie je účinné, a bez ďalšieho rozhodnutia rezortu uverejneného vo vestníku ministerstva zdravotníctva účinnosť ani nenadobudne, uvádza tiež dokument.

Heger v odpovedi ďalej uviedol, že rezort zdravotníctva sa zaoberá viacerými námietkami a podnetmi v danej veci. Patria k ním napríklad požiadavky vytvorenia multidisciplinárneho odborného konzília, vytvorenie národného centra, ktoré by bolo príslušné na poskytovanie vysoko špecializovanej odbornej zdravotnej starostlivosti, ako aj tým, že štandardný postup je vypracovaný na základe medzinárodnej klasifikácie chorôb MKCH 10, aj keď v súčasnosti už existuje aktuálnejšia verzia MKCH 11.

Pri otázke na to, či je možné podstúpiť úradnú zmenu pohlavia, podľa Lengvarského nariadení Heger v odpovedi konštatuje, že odborné usmernenie „je síce formálne platné, ale nie je účinné. A bez ďalšieho rozhodnutia ministerstva zdravotníctva uverejneného vo vestníku MZ SR účinnosť ani nenadobudne“.

Poslanec Kuriak následne informoval, že o tejto skutočnosti e-mailom upovedomil všetky matričné úrady na Slovensku.

To isté konštatuje aj analýza ministerstva spravodlivosti

Informácie zverejnené v odpovedi na interpeláciu poslanca Kuriaka potvrdzujú pravosť právnej analýzy ministerstva spravodlivosti, ktoré Štandard zverejnil ešte koncom apríla. Aj z tejto právnej analýzy vyplýva, že dokumenty týkajúce sa zmeny pohlavia, ktoré deň pred svojím odvolaním podpísal exminister Lengvarský, nie sú právne účinné. Analýza rezortu spravodlivosti konštatuje aj viaceré problémy vyplývajúce z dokumentov a odporúča ich úplne zrušiť.

Pripomíname, že ak to premiér Heger v pozícii povereného ministra zdravotníctva neurobí, tak nový minister zdravotníctva môže sfunkčniť Lengvarského pravidlá jediným podpisom a zverejnením dokumentu vo vestníku ministerstva zdravotníctva.

K stiahnutiu spomínaných dokumentov už vyzvali Hegera kresťanské organizácie, ktoré neskôr zvolali pred Úrad vlády modlitbové zhromaždenie. Premiéra k tomu cez petíciu vyzvalo aj viac ako 23-tisíc občanov.

V minulosti lekárske štandardy týkajúce sa transsexuality kritizovalo aj viac ako 400 zdravotníckych pracovníkov, z toho viac ako 80 psychológov a psychiatrov. Tí Hegera žiadali, aby štandardy neschválil a celý proces otvoril širokej celospoločenskej diskusii.

Farár Kuffa pripomína Hegerovi Piláta

Najnovšie žiada Hegera o stiahnutie spomínaných dokumentov aj farár Marián Kuffa. Ten Hegerovi pripomína príbeh o Pilátovi.

„Keď si Pilát umyl ruky, zašpinil si dušu. Mal vtedy čas, plnú moc aj možnosť zrušiť podlý zločin… No neurobil to. Vyhováral sa, že zjavný zločin nevie odborne posúdiť,“ píše Kuffa.

​„​Obe podlé vyhlášky, ktoré nebezpečne visia nad naším národom, môžete dnes práve vy okamžite zrušiť. Ako sa k tomu postavíte? Akú nezmazateľnú stopu v tejto veci po sebe zanecháte? […]​ Všetci, ktorým dnes záleží na tom, aby sme na Slovensku žili zriadene, právom očakávajú váš správny krok. Ale dobre viete, že ho očakáva predovšetkým Všemohúci Boh,“ zakončil výzvu Hegerovi známy kňaz zo Žákoviec.


Ďalšie články