Uspejú naši mladí futbalisti na svetovom šampionáte v Argentíne? Tréner Rusnák verí v postup zo skupiny

V sobotu sa v Argentíne začnú majstrovstvá sveta futbalistov do 20 rokov. Presne po dvadsiatich rokoch sa na nich zúčastní aj slovenská reprezentácia. Slováci v roku 2003 pri doteraz jedinej účasti postúpili zo základnej skupiny. V osemfinále tesne vypadli s Brazíliou, ktorá neskôr celý turnaj vyhrala. Minimálne rovnaký výsledok chce dosiahnuť aj súčasná generácia mladých hráčov.

Mladí slovenskí futbalisti pózujú pred postupovým zápasom vlaňajších Majstrovstiev Európy hráèov do 19 rokov Slovensko - Rumunsko v Trnave. Foto: Lukáš Grinaj/TASR

Aprílový žreb vo švajčiarskom Zürichu rozhodol, že naši reprezentanti sa predstavia v B-skupine v meste San Juan, kde si postupne zmerajú sily s Fidži, Ekvádorom a USA. Prakticky okamžite po žrebe slovenský tábor hlásil, že skupina je hrateľná a cieľom musí byť postúpiť do ďalšej fázy šampionátu. Táto ambícia zostala rovnaká aj po podrobnejšej analýze súperov.

„Vieme, čo od nich môžeme čakať. Pozreli sme si celú kvalifikáciu, ako postupovali. Videli sme zápasy, keď hrali so silnejšími i slabšími súpermi. Myslím si, že máme dosť informácií. Teraz bude záležať na tom, ako pripravíme mužstvo, a čo dokážeme ukázať na ihrisku. Mienime odohrať dobré zápasy a užiť si celú atmosféru. Chceme hrať dominantne a verím, že naše výkony sa budú každým zápasom zlepšovať,” povedal tréner Albert Rusnák.

Favoritom skupiny USA, Fidži netreba podceniť

Slováci otvoria šampionát v sobotu od 23.00 h nášho času zápasom proti exotickému Fidži. Druhý zápas odohrajú v rovnakom čase v utorok proti Ekvádoru. Účinkovanie v skupine zakončia v piatok od 20.00 h duelom s USA.

„Je to hrateľná skupina, ale netreba podceniť žiadneho súpera. Aj Fidži má svoju kvalitu. Videl som zápas, keď boli dominantní, ale videl som aj súboj, keď hrali s Novým Zélandom a bránili sa v hlbokom bloku. Ekvádor vyzerá veľmi silný. Majú veľmi dynamických a technických futbalistov. To už bude iný zápas. Amerika je jednoznačný favorit skupiny. Tí hráči hrávajú za seniorské ,áčko´ a strieľajú góly. Myslím si, že sa stretneme s veľmi veľkou kvalitou,” opísal súperov 49-ročný kouč Rusnák.

Žreb rozdelil kvalifikované tímy do šiestich skupín. Do osemfinále postúpia dve najlepšie družstvá z každej skupiny, a štyri najlepšie tímy na tretích priečkach. Následne sa bude hrať vyraďovacím spôsobom štvrťfinále a semifinále. Finále a zápas o tretie miesto sú na programe 11. júna.

Albert Rusnák. Foto: Pavol Zachar/TASR

Slovenské kluby napokon pustili všetkých hráčov, problémy robili Taliani

Slováci absolvovali záverečný krátky kemp pred majstrovstvami sveta od nedele 7. mája do stredy 10. mája. Nešlo o asociačný termín, a preto na tomto reprezentačnom zraze chýbalo niekoľko futbalistov, s ktorými sa počítalo na svetový šampionát.

V súvislosti s majstrovstvami sveta bola otázna najmä účasť hráčov AS Trenčín, keďže Považania ešte v piatok bojovali o vyhnutie sa baráži a udržanie sa vo Fortuna lige. Mimochodom, napokon to zvládli a v baráži hrať nebudú. Adama Grigera zase odmietlo pustiť talianske Cagliari.

Keď tréner Albert Rusnák starší vo štvrtok oznámil nomináciu na šampionát, boli v nej všetci štyria Trenčania, aj spomenutý Griger. Chýbali iba dlhodobo indisponovaný Oravec a Sliacky, ktorý sa zranil krátko pred štartom prípravného kempu.

„Nominácia sa netvorila jednoducho, ale môžem vyjadriť spokojnosť a poďakovať všetkým slovenským klubom, že uvoľnili hráčov tak, ako sme si predstavovali. V nominácii sú všetci hráči, ktorých sme v nej chceli mať. Trenčín nám napokon vyšiel v ústrety a uvoľnil všetkých hráčov,” vyhlásil na nominačnej tlačovke Albert Rusnák.

„Tie debaty boli dlhé, ale našli sme spoločnú reč. V pánovi Rybníčkovi [generálny manažér Trenčína, pozn. red.] zvíťazilo presvedčenie, že tí chalani si to zaslúžia. Poprial nám všetko dobré a drží nám palce. Čo sa týka Adama Grigera, je v nominácii, ale nie je to také jednoduché. Klub mal určité podmienky a uvidíme, či sa k nám pripojí v nedeľu alebo ešte nejaký ten deň zostane v klube a príde neskôr,” dodal.

K situácii Grigera sa ešte raz vrátil: „Možno by som to nemal hovoriť, ale je to zvláštne, že je Primavera [juniorská súťaž v Taliansku, pozn. red.] dôležitejšia ako majstrovstvá sveta. To je pre mňa veľký výkričník, ako sa k tomu klub stavia. Keby to bol hráč A-mužstva, a Cagliari by hralo o postup do talianskej prvej ligy, všetci by sme to chápali a vyhoveli. Ale zachraňovať Primaveru a nepustiť hráča na majstrovstvá sveta sa mi zdalo nelogické.”

30-hodinová cesta do Argentíny

Po kempe sa futbalisti pôsobiaci na Slovensku ešte rozpŕchli do svojich klubov, kde v piatok, prípadne cez víkend odohrali ligové zápasy a v sobotu večer sa znovu hlásili v Bratislave. Chýbal iba Griger a, prekvapivo, Dominik Hollý z Trenčína. Albert Rusnák informoval, že má zdravotné problémy, a ak sa jeho stav zlepší, pricestuje dodatočne.

V nedeľu doobeda ešte reprezentanti absolvovali spoločný tréning, a vydali sa na približne 30-hodinovú cestu na trati: Bratislava –Viedeň – Frankfurt – Buenos Aires – San Juan.

„Prvý let do Frankfurtu by sme nemali spať. Ten dlhý let do Buenos Aires by sme, naopak, mali celý prespať. Mali by sme byť aj bez mobilov. Potom z Buenos Aires do San Juanu už spať nemáme, aby sme sa rýchlejšie adaptovali na časový posun,” vysvetľoval pred odletom talentovaný Nino Marcelli zo Slovana Bratislava – mimochodom, jeden z dvojice nominovaných hráčov, ktorý ešte nemá osemnásť rokov. Oslávi ich až v Argentíne.

Naši mladíci vyrazili z Bratislavy v nedeľu o 14.00 h a do San Juanu dorazili v pondelok zhruba o 18.30 h nášho času.

Na snímke hráči Slovenska počas zápasu turnaja Majstrovstiev Európy do 19 rokov Slovensko – Taliansko v Trnave v roku 2022. Foto: Lukáš Grinaj/TASR

Hollý je so zápalom mozgu a infekciou v nemocnici

Po príchode do Argentíny mal realizačný tím dve správy: dobrú a zlú. K tímu sa v dejisku vo štvrtok s určitosťou pripojí aj Griger z Talianska. Dominik Hollý však nie.

„Riešilo sa to pred odchodom, aj počas cesty. Domino Hollý sa nebude môcť zúčastniť na majstrovstvách sveta. Bol hospitalizovaný v nemocnici, momentálne je tam na komplexných vyšetreniach. Nahradí ho Bálint Csóka, ktorý príde spolu s Adamom Grigerom a videoanalytikom Paľom Mlynárom. Odletia z Ríma a doletia v priebehu štvrtka,” vyhlásil pre web Slovenského futbalového zväzu (SFZ) asistent trénera Marek Ondrík.

Ako sa ukázalo, Dominika Hollého netrápi futbalové zranenie. „Mám zápal mozgu a infekciu v tele. Je to vážne, som v nemocnici a neviem, ako dlho tu budem. Neviem nič. Som veľmi smutný a sklamaný, že nejdem na majstrovstvá sveta. Chalanom budem držať palce, aby sa dostali čo najďalej. Pred zápasom so Zlatými Moravcami ma bolela hlava a trochu mi bola zima. Teplotu som však nemal, a tak som hral. Potom to však na mňa úplne doľahlo. Zvracal som, veľmi ma bolela hlava a bola mi zima,” povedal 19-ročný stredopoliar pre Sportnet.

Ostatní reprezentanti sú zdraví, rýchlo si zvykli aj na časový posun. „Niektorí sú možno trošku unavenejší, ale so spánkom nemal nikto problém. Ten jet lag syndróm určite musí mať vplyv, ale myslím si, že sme celý transfer i jet lag zvládli relatívne dobre,” referoval pre SFZ doktor mužstva Róbert Filep.

Tréner slovenskej futbalovej reprezentácie do 19 rokov Albert Rusnák (sivá košeľa) sa teší po strelení gólu počas zápasu vlaňajších Majstrovstiev Európy hráčov do 19 rokov Slovensko – Rumunsko v Trnave. Foto: Lukáš Grinaj/TASR

Radosť zo zmeny dejiska, prvý zápas bez Rusnáka

Tohtoročné majstrovstvá sveta futbalistov do 20 rokov sa mali pôvodne uskutočniť v Indonézii. Na šampionát sa však kvalifikoval aj Izrael, a pre dôvodné obavy o bezpečnosť výpravy tejto krajiny Medzinárodná futbalová federácia neskôr Indonézii organizátorské práva odobrala. V apríli ich napokon pridelila Argentíne.

Slovenský tábor prijal túto správu kladne, v Argentíne totiž po decembrovom triumfe na majstrovstvách sveta mužov prepukol futbalový ošiaľ. „Prevláda určite nadšenie. Predsa len, Argentína je futbalovejšia krajina a verím, že tam zažijeme aj super atmosféru, a celkovo super turnaj, a všetci sa na to tešíme,” uviedol kapitán tímu, útočník Timotej Jambor.

Naši reprezentanti si miestenku na svetovom šampionáte vybojovali vlani na domácich majstrovstvách Európy hráčov do 19 rokov. Zverenci Alberta Rusnáka vtedy v Trnave postúpili do boja o piate miesto z tretej priečky A-skupiny vďaka víťazstvu nad Rumunskom. V súboji o umiestnenie si poradili s Rakúskom tesne 1:0 zásahom obrancu Samuela Kopáska a obsadili konečné piate miesto, ktoré znamenalo postup na majstrovstvá sveta.

V nadstavenom čase druhého polčasu spomenutého súboja s Rakúskom dostal tréner Albert Rusnák červenú kartu, v úvodnom zápase na majstrovstvách sveta proti Fidži teda nebude môcť byť na lavičke Slovenska. V rovnakej situácii je aj tréner brankárov Ivo Pilip.

„Samozrejme, prvý zápas budem ,out´ aj s trénerom Pilipom. Budem musieť pripraviť mužstvo tak, aby to bolo v poriadku, a verím práci svojich asistentov, ktorí majú moju plnú podporu,” vysvetlil rodák z Prešova.

Program slovenskej reprezentácie na MS futbalistov do 20 rokov (20. mája – 11. júna 2023):

20. máj (sobota) o 23.00 h: Fidži – Slovensko
23. máj (utorok) o 23.00 h: Ekvádor – Slovensko
26. máj (piatok) o 20.00: Slovensko – USA