Majstrovstvá sveta boli na RTVS poslednýkrát. Od budúceho roka vlastní práva JOJ

Slováci po zápase Švajčiarsko - Slovensko. Foto: Martin Baumann/TASR Slováci po zápase Švajčiarsko - Slovensko. Foto: Martin Baumann/TASR

Verejnoprávna RTVS sa musí rozlúčiť s vysielacími právami na ďalšie štyri hokejové šampionáty. Po rokoch vo vlastníctve RTVS totiž vysielacie práva získala konkurenčná skupina JOJ Group. To však môže ovplyvniť sledovanosť majstrovstiev, ktoré už tradične priťahujú veľké množstvo divákov.

JOJ Group získala výhradné vysielacie práva na majstrovstvá sveta v hokeji pre celé územie Slovenska na roky 2024 až 2028. „Máme z toho veľkú radosť. Pracovali sme na tom od roku 2016,” uviedol šéf televízie JOJ Šport Roman Neuschl v rozhovore pre portál ŠPORT.sk.

Fanúšikovia slovenskej reprezentácie tak na obrazovkách TV JOJ budú môcť sledovať už budúcoročný šampionát v Prahe a Ostrave, v ktorom si slovenské mužstvo zmeria sily s reprezentáciami Nemecka, Poľska, USA, Kazachstanu, Švédska, Lotyšska a Francúzska. Zápasy bude vysielať stanica JOJ Šport, respektíve JOJ.

Verejnoprávna televízia hokejový šampionát vysielala nepretržite od roku 2001, pričom zápasy slovenskej reprezentácie pravidelne zaznamenávajú výrazne nadpriemernú sledovanosť. Na stanici :ŠPORT odvysielala všetkých 64 zápasov, z čoho 34 v priamom prenose, uvádza portál Mediaklik.

Bezkonkurenčný podiel na trhu

Najvyššiu sledovanosť mali zápasy Slovenska so Švajčiarskom (919-tisíc divákov), Kazachstanom (826-tisíc) a Lotyšskom (806-tisíc divákov). Všetky stretnutia mali viac ako 40-percentný podiel na trhu. Historickým rekordom v ére meraní bol finálový boj Slovenska s Ruskom v roku 2012, ktorý sledovalo vyše 1,8 milióna divákov.

Zmena vo vysielaní hokejových zápasov môže mať pre RTVS aj finančné následky. Strata exkluzivity v pokrytí športových podujatí môže mať vplyv na sledovanosť a tým aj na záujem reklamných partnerov.

Bude si musieť slovenský fanúšik priplatiť?

Televízny operátori ponúkajú stanice JOJ a JOJ Šport väčšinou vo svojich základných balíkoch, prípadne v rámci samostatných nadštandardných športových balíkov. JOJ Šport môžu diváci sledovať aj prostredníctvom streamovacej platformy JOJ Play, pre jej sledovanie si však treba aktivovať prémiovú verziu za 5,99 eur za mesiac. Keďže majstrovstvá už nebude vysielať de facto bezplatná verejnoprávna stanica, môže to mať negatívny vplyv na sledovanosť šampionátu.

RTVS dlhodobo prichádza o vysielacie práva na lukratívne športové podujatia. V minulosti prišlo verejnoprávne médium o práva na futbalovú Ligu majstrov. Vysielať nebude ani Majstrovstvá Európy vo futbale v rokoch 2024 a 2028, keď práva na ne získala televízia Markíza, ktorá vysiela aj slovenskú Fortuna ligu.


Ďalšie články