Základné očkovanie proti covidu štát pozastavil. Exspirovali vakcíny od Pfizeru

Od štvrtka 1. júna 2023 štát dočasne pozastaví očkovanie prvou a druhou dávkou vakcínou Comirnaty od konzorcia Pfizer/BioNTech. Ampulky, ktoré máme v našich skladoch, majú totiž lehotu použiteľnosti do 31. mája 2023.

Prvé rokovanie vlády SR Minister zdravotníctva Michal Palkovič. Foto: Jaroslav Novák/TASR

Očkovanie už nie je téma, ktorá budí pozornosť, ale mala by. Dôvodom už, našťastie, nie sú životy, ale skôr peniaze.

Štát teda pozastavuje očkovanie vakcínou Comirnaty, ale ministerstvo zdravotníctva neuviedlo o zásobách tejto vakcíny bližšie informácie. Preto sme sa opýtali, aký počet liekoviek od Pfizeru v skladoch exspiroval a či rovnaký scenár hrozí v blízkej budúcnosti ďalším dávkam.

Rezort zatiaľ upokojuje, že čakateľov na druhú dávku „pôvodnej“ vakcíny Comirnaty budú telefonicky kontaktovať z Národného centra zdravotníckych informácií (NCZI) a ponúknu im nový termín očkovania.

Možnosť preočkovať sa ostane

Od prvého júna 2023 sa tak dospelí budú môcť očkovať len vakcínou JCOVDEN (Janssen) od spoločnosti Johnson & Johnson. Nemožno ju však podať deťom, preto sa tie vo veku 12 až 17 rokov dočasne nebudú očkovať.

Ministerstvo zdravotníctva však v dohľadnom čase očakáva rozhodnutie, ktoré umožní podávať vakcínu Comirnaty adaptovanú na variant omikron (Comirnaty Original/Omicron BA.4-5) aj pre základnú očkovaciu schému, teda prvé a druhé dávky. Aktuálne sa kompletizujú všetky odborné stanoviská a v priebehu krátkeho času bude verejnosť o novej očkovacej stratégii informovaná.

Možnosť preočkovať sa, teda dať si tretiu a vyššiu dávku, však naďalej ostane. Ľudia majú k dispozícii adaptovanú mRNA vakcínu na variant omikron od spoločnosti Pfizer alebo Moderna.

Bez zmien ostane aj očkovanie detí vo veku šesť mesiacov až jedenásť rokov.

Informáciu o tom, aký počet liekoviek od Pfizeru v skladoch k prvému júnu exspiroval a či niečo podobné čaká aj ďalšie dávky, zisťujeme na Ministerstve zdravotníctva, článok budeme aktualizovať.

Trištvrte milióna vakcín sa minulý rok znehodnotilo v skladoch

Záujem o očkovanie kontinuálne klesá. Štandard v januári informoval, že v roku 2022 skončilo v skladoch nevyužitých 752 810 očkovacích látok – takmer presne o stotisíc menej, než sme ich v danom roku využili. Konkrétne:

  • 188 900 dávok od výrobcu Moderna,
  • 186 910 od výrobcu Pfizer/BioNTech,
  • 377 000 od výrobcu Novavax.

Nebude jednoduché zistiť, o koľko miliónov eur sme tým prišli. Rezort neurčil, aké vakcíny a v akom počte sme darovali. Navyše, ani ich cena nie je známa.

Ak podľa uniknutých informácií rátame s tým, že exspirované dávky od Moderny sme nakupovali už za zvýšenú cenu 21,6 eura, prepočtom mohli prísť slovenskí daňoví poplatníci o viac než štyri milióny eur. Skončenie účinnosti vakcín od spoločnosti Pfizer nás mohlo stáť 3 644 745 eura. A keďže cena Nuvaxovidu sa odhaduje na 17,5 eura, stratiť sme mohli ďalších 6 597 500 eur.

https://standard.sk/236825/plytvanie-je-dokonane-vakciny-za-miliony-eur-coskoro-exspiruju-a-caka-ich-likvidacia/

Dokopy je to za tri typy ampuliek viac než štrnásť miliónov eur. Ďalších viac ako 900-tisíc dávok sme darovali prostredníctvom iniciatívy COVAX rôznym krajinám takzvaného tretieho sveta. Navyše, exspirované liekovky budeme musieť aj zlikvidovať, ale rezort ešte nevyčíslil, koľko nás to bude stáť.


Nižšia účasť ako po iné roky, zaujímavé nosné témy, ale aj absencia automobilky Volvo. Aj taký bol dvojdňový veľtrh práce Profesia day v Košiciach.
Prejsť na článok
Rodičovský dôchodok čelil útoku krátko po nástupe novej vlády. Zdroje sa už vtedy hľadali v takzvanej asignačnej dani, za čo sa na ministra práce Erika Tomáša valila z viacerých strán ostrá kritika. Táto renta nakoniec…
Prejsť na článok
Odchodom z klubu SNS sa nám otvárajú ruky a môžeme kritizovať aj niektoré veci ministrov za SNS, hovorí poslanec Pavel Ľupták z Národnej koalície pre denník Štandard.
Prejsť na článok
Vládna moc sa rozhodla regulovať novinársku obec novými pravidlami, ako zavedením určitého typu vzdelania pre novinárov a vytvorením mediálneho úradu. Tieto legislatívne zásahy nielenže nič nevyriešia, ale aj môžu byť v rozpore s európskym právom.…
Prejsť na článok
Najnovšie dáta k deficitu verejných financií, ktoré zverejnil v pondelok Štatistický úrad SR, hovoria jasne. Konsolidácia bola a ostáva témou číslo jedna.
Prejsť na článok
Lekár Nitrianskeho samosprávneho kraja Bruno Rudinský má pri súčasnej nespokojnosti lekárov jasno. Búria sa najmä nemocniční lekári, ktorí však často robia na viac úväzkov. Zvýšenú pozornosť by si podľa neho zaslúžil najmä ambulantný sektor. Pacienti…
Prejsť na článok
S toxickými látkami vo Vrakuni sa 20 rokov stále nič nedeje. Zákaz piť vodu zo studní a polievať ovocie a zeleninu kontaminovanou podzemnou vodou naďalej trvá.
Prejsť na článok