Nicholsonovej Jablko hľadá záchranu u Demokratov. Má dve podmienky

TK novej politickej strany Jablko Lucia Ďuriš Nicholsonová. Foto: Jakub Kotian/TASR

Strane Demokrati expremiéra Eduarda Hegera doposiaľ nevyšli snahy o vytvorenie širšej koalície menších strán. V hre je však stále spoločná kandidátka so stranou Jablko europoslankyne Lucie Ďuriš Nicholsonovej. Podľa dobre informovaného zdroja z prostredia Demokratov si Nicholsonová stanovila dve zásadné podmienky.

Demokratov Eduarda Hegera už odmietli Modrí Mikuláša Dzurindu aj Maďarské fórum. Všetky strany v prieskumoch dosahujú menej ako päť percent hlasov, ktoré sú potrebné na prekročenie volebného kvóra.

„Demokrati dali férovú ponuku na spoločný postup, ostatné strany ju odmietli a chcú ísť samostatne,“ uviedli Demokrati s informáciou, že boli ochotní rokovať aj o pozícii lídra kandidátky.

https://standard.sk/358363/trapenie-demokratov-pokracuje-odmietlo-ich-aj-niekolko-mikrostran/

Hegerova strana ešte rokuje so stranou Jablko europoslankyne Lucie Ďuriš Nicholsonovej, ktorá by mala byť oficiálne zaregistrovaná o pár dní. V stredu Nicholsonová pre Aktuality.sk uviedla, že jej strana je pripravená z volieb odstúpiť a vyzvať voličov na voľbu inej väčšej strany. Podľa europoslankyne všetko závisí na tom, či sa Jablku podarí spojiť so stranou Demokrati Eduarda Hegera alebo od predvolebných preferencií.

Predsedníčka Jablka si pritom podľa zdroja Štandardu z prostredia Demokratov stanovila dve podmienky. Prvou je obsadenie posledných 20 miest na kandidátke, teda na pozíciách 130 až 150. Druhou podmienkou je, že finančné zdroje, ktoré do volieb donesie Jablko, použijú jeho kandidáti podľa vlastného uváženia.

https://standard.sk/281969/nicholsonova-hlada-dieru-na-trhu-jednu-uz-nasla/

Nicholsonová garantuje, že v prípade akceptovania týchto požiadaviek nepredloží vlastnú kandidátku do volieb.

Demokrati však údajne spájaniu sa s Nicholsonovou veľmi naklonení nie sú.

Strana Demokrati sa v prieskumoch pohybuje medzi tromi až štyrmi percentami. Výtlak strany Jablko je minimálny a nedosahuje ani jedno percento, samostatne sa v prieskumoch ani neobjavuje.

Štandard so žiadosťou o vyjadrenie oslovil stranu Demokrati aj Luciu Ďuriš Nicholsonovú.


Ďalšie články