Súčasť ukrajinskej protiofenzívy? V ruskom pohraničnom meste vypukli ťažké boje

Briefing of Liberty of Russia Legion and Russian Volunteer Corps Vojaci jednotky Légia Sloboda Rusku. Foto: Profimedia

Ruská Belgorodská oblasť sa vo štvrtok opäť stala dejiskom bojov medzi Ukrajinou podporovanými protikremeľskými bojovníkmi a ruskými jednotkami. V Rusku sa tieto boje považujú za predzvesť ukrajinskej protiofenzívy.

Rezort obrany Ruskej federácie tvrdí, že vo štvrtok nadránom jeho jednotky zabránil invázii dvoch ukrajinských rôt motorizovanej pechoty na svojej územie. Na odvrátenie ich prieniku do Belgorodskej oblasti na západe Ruska mali ruské sily použiť bojové lietadlá a delostrelectvo.

„O približne 3.00 h (2.00 h SELČ) sa ukrajinské jednotky pozostávajúce z najviac dvoch rôt motorizovanej pechoty s podporou tankov pokúsili vniknúť (na ruské územie),“ vyhlásilo ruské ministerstvo obrany.

Na zverejnených záberoch je vidieť, ako horí budova regionálnej správy v pohraničnom meste Ščebekino. Krátko predtým gubernátor oznámil evakuáciu detí z tohto mesta.

Légia Sloboda Rusku a Ruský dobrovoľnícky zbroj

K útoku sa prihlásili proukrajinské ozbrojené skupiny Légia Sloboda Rusku a Ruský dobrovoľnícky zbroj, ktoré sú minimálne z časti tvorené etnickými Rusmi a ruskými občanmi. Légia Sloboda Rusku pred štvrtkovými bojmi o Ščebekino zverejnila video, ktoré údajne ukazuje jej vojenskú kolónu na rusko-ukrajinskej hranici.

Vojak vo videu hovorí, že cieľom ozbrojencov je oslobodiť Rusko od Belgorodu až po Vladivostok a v Moskve vztýčiť bielo-modro-bielu vlajku, ktorá sa stala symbolom odporu voči Vladimirovi Putinovi.

Tieto protikremeľské zoskupenia stáli aj za minulotýždňovými výpadmi do Belgorodskej oblasti, ktoré sa sústredili na pohraničnú obec Kozinka a mestečko Grajvoron. Ruským silám sa zhruba do jedného dňa podarilo ozbrojencov vytlačiť za hranice.

Moskva obvinila z útoku „ukrajinských militantov“, ale Kyjev označil tento prienik do Ruska za povstanie ruských občanov.

Medzi ruskými vojnovými blogermi sú tieto boje všeobecne považované za predzvesť ukrajinskej protiofenzívy. Cieľom Ukrajiny by pritom mohlo byť rozptýlenie ruských síl a tým oslabenie ruskej obrany na iných častiach frontu, kde môže smerovať hlavný úder. Nie je však vylúčená ani dočasná okupácia ruského územia. Tento scenár mal údajne presadzovať aj ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj.

https://standard.sk/355484/washington-post-zelenskyj-navrhol-znicit-ropovod-druzba-ci-okupovat-ruske-mesta/

V stredu Légia Sloboda Ruska uviedla, že verbuje „tisíce“ nových členov na útoky proti Moskve. Veliteľ skupiny povedal, že má obrovské počty žiadateľov o členstvo a tí už čakajú, kedy sa budú môcť k partizánom pridať a podnikať útočné akcie v ruských oblastiach na hranici s Ukrajinou.

„Máme serióznu výzbroj,“ povedal pre noviny veliteľ, ktorý používa volací znak Caesar. „Máme mínomety, obrnené vozidlá, prenosné protilietadlové raketové systémy Stinger, prenosné protitankové systémy a vysoko účinnú jednotku prieskumných dronov,“ dodal.

https://standard.sk/359582/utok-na-belgorodsku-oblast-bol-fiaskom-a-hlupym-rozhodnutim-kyjeva/

Evakuácia detí

Rusko v Belgorodskej oblasti ostatné týždne čelí nielen vpádom Ukrajinou podporovaných ozbrojencov, ale aj ostreľovaniu delostrelectvom a dronovým útokom. Kremeľ označil situáciu za „alarmujúcu“, pričom gubernátor Belgorodskej oblasti Viačeslav Gladkov v stredu oznámil evakuáciu detí z pohraničných okresov.

„Dnes začíname s evakuáciou detí z okresov, kde sa nachádza Šebekino a Grajvoron,“ informoval v stredu Gladkov. Dodal, že prvých 300 detí odvezú do Voroneže, mesta približne o 250 kilometrov ďalej a hlbšie v Rusku.


Ďalšie články