TRSTENÁ - Na Orave zaviedli ako prví na Slovensku unikátnu novinku, ktorú im môže každý závidieť. Pacientkam na pôrodníckom oddelení v Trstenskej nemocnici ponúkajú stravovanie formou švédskych stolov.
Keď mamičky uvideli čo ich v kuchynke čaká, takmer porodili. Niet sa čomu čudovať. Veď na stoloch ich čakali chutné raňajky a plná chladnička najmä mliečnych výrobkov. Nemocnica v Trstenej môže svojím spôsobom pripomínať aj hotel a pacienti sa tak aj cítia. „Ani si neviete predstaviť ako s radosťou čakám na príchod svojho dieťatka v takejto nemocnici. Personál je tu milý, láskavý a zhovievavý. Som šťastná, že môžem rodiť práve v tejto nemocnici,“ prezradila nám mladá mamička Janka z Dolného Kubína, ktorá si ráno pochutnala na rôznych maškrtách. „Naozaj rôzny výber. Po výdatných raňajkách keď si môžete dať aj kávičku a posedieť si, je to úžasné,“ dodala.
Nemocnica sa teší, že sú ich pacientky spokojné. Zmena formy raňajok je zavedená pre rodičky z pôrodnice a tehotné pacientky z gynekológie. „Napriek klesajúcej tendencii pôrodnosti na Slovensku si v našej nemocnici neustále držíme trend vysokej pôrodnosti. Z toho dôvodu sa snažíme stále zvyšovať kvalitu poskytovanej zdravotnej starostlivosti a nadštandardných služieb,“ povedal pre Žilinský Štandard riaditeľ nemocnice Marian Tholt.
Ponúkaný široký sortiment potravín a jedál pozostáva z müsli, ovsených vločiek, jogurtov, taktiež je na výber saláma, šunka, čerstvé ovocie, zelenina, džúsy, pudingy, syry, pečivo rôzneho druhu. Širokú škálu potravín budú obohacovať a meniť podľa aktuálnej sezóny. „Zmenu formy raňajok sme zaviedli bez časového obmedzenia a veríme, že aj iné zdravotnícke zariadenia nás budú nasledovať,“ vraví riaditeľ nemocnice. Pacienti z iných oddelení nemusia závidieť, pretože nemocnica chystá prekvapenie aj pre nich. „Do budúcna zvažujeme takýto benefit zaviesť aj na iné oddelenia, ale z dôvodu diétnych obmedzení pri jednotlivých ochoreniach je zmena stravovacieho režimu zložitejšia,“ hovorí riaditeľ Tholt.
Nemocnica nemá žiadnych sponzorov, ani nežiada navyše financie od pacientov. „Raňajky financujeme z vlastných zdrojov, nakoľko nemocnica dlhodobo hospodári s pozitívnym výsledkom. V takýchto momentoch, keď sa rodí nový život je finančná stránka druhoradá. Rozdiel v nákladoch medzi klasickými raňajkami a raňajkami formou švédskych stolov nie je veľký,“ uzatvára riaditeľ.