Unikát na Slovensku: Pacientky majú na raňajky švédske stoly

TRSTENÁ - Na Orave zaviedli ako prví na Slovensku unikátnu novinku, ktorú im môže každý závidieť. Pacientkam na pôrodníckom oddelení v Trstenskej nemocnici ponúkajú stravovanie formou švédskych stolov.

IMG_2124 Pacientkam na pôrodníckom oddelení v Trstenskej nemocnici ponúkajú stravovanie formou švédskych stolov. FOTO: Nemocnica Trstená

Keď mamičky uvideli čo ich v kuchynke čaká, takmer porodili. Niet sa čomu čudovať. Veď na stoloch ich čakali chutné raňajky a plná chladnička najmä mliečnych výrobkov. Nemocnica v Trstenej môže svojím spôsobom pripomínať aj hotel a pacienti sa tak aj cítia. „Ani si neviete predstaviť ako s radosťou čakám na príchod svojho dieťatka v takejto nemocnici. Personál je tu milý, láskavý a zhovievavý. Som šťastná, že môžem rodiť práve v tejto nemocnici,“ prezradila nám mladá mamička Janka z Dolného Kubína, ktorá si ráno pochutnala na rôznych maškrtách. „Naozaj rôzny výber. Po výdatných raňajkách keď si môžete dať aj kávičku a posedieť si, je to úžasné,“ dodala.

Švédske stoly v Trstenskej nemocnici. FOTO: Nemocnica Trstená

Nemocnica sa teší, že sú ich pacientky spokojné. Zmena formy raňajok je zavedená pre rodičky z pôrodnice a tehotné pacientky z gynekológie. „Napriek klesajúcej tendencii pôrodnosti na Slovensku si v našej nemocnici neustále držíme trend vysokej pôrodnosti. Z toho dôvodu sa snažíme stále zvyšovať kvalitu poskytovanej zdravotnej starostlivosti a nadštandardných služieb,“ povedal pre Žilinský Štandard riaditeľ nemocnice Marian Tholt.

Pacientky si prídu na svoje a môžu si vybrať na čo majú chuť. FOTO: Nemocnica Trstená

Ponúkaný široký sortiment potravín a jedál pozostáva z müsli, ovsených vločiek, jogurtov, taktiež je na výber saláma, šunka, čerstvé ovocie, zelenina, džúsy, pudingy, syry, pečivo rôzneho druhu. Širokú škálu potravín budú obohacovať a meniť podľa aktuálnej sezóny. „Zmenu formy raňajok sme zaviedli bez časového obmedzenia a veríme, že aj iné zdravotnícke zariadenia nás budú nasledovať,“ vraví riaditeľ nemocnice. Pacienti z iných oddelení nemusia závidieť, pretože nemocnica chystá prekvapenie aj pre nich. „Do budúcna zvažujeme takýto benefit zaviesť aj na iné oddelenia, ale z dôvodu diétnych obmedzení pri jednotlivých ochoreniach je zmena stravovacieho režimu zložitejšia,“ hovorí riaditeľ Tholt.

Ponúkaný široký sortiment potravín a jedál pozostáva okrem iných aj z müsli a ovsených vločiek. FOTO: Nemocnica Trstená

Nemocnica nemá žiadnych sponzorov, ani nežiada navyše financie od pacientov. „Raňajky financujeme z vlastných zdrojov, nakoľko nemocnica dlhodobo hospodári s pozitívnym výsledkom. V takýchto momentoch, keď sa rodí nový život je finančná stránka druhoradá. Rozdiel v nákladoch medzi klasickými raňajkami a raňajkami formou švédskych stolov nie je veľký,“ uzatvára riaditeľ.


Marxistická interpretácia požiadavky na rovnakú odmenu za rovnakú prácu poškodzuje ekonomiku. Otvára priestor, aby štát neprimerane vstupoval do súkromných vzťahov. Napríklad britský pracovný tribunál núti spoločnosť Next odmeňovať predavačky rovnako ako skladníkov.

prečítať viac

V sobotu v noci prišli zo Spojených štátov dve správy. Jedna je dobrá, druhá výrazne horšia.

prečítať viac

Prelomový rozsudok rodinného súdu v Londýne ukázal, aké dôležité je puto matky a jej dieťaťa, a rovnako právo na jeho vývin v rodine s matkou. Hoci dieťa adoptoval homosexuálny pár mužov a odmietal ho pustiť k biologickej matke, súd v podobných prípadoch stanovil jasné pravidlá v prvom rozsudku tohto druhu. Viac v článku.

prečítať viac