SaS chce zrušiť spovedné tajomstvo. To si nedovolili ani komunisti, reaguje KDH

Strana odborníkov, ako sa samotná SaS často nazýva, chce vo volebnom programe zasahovať aj do fungovania cirkvi a katolíckych princípov. KDH k tomu dodáva, že takýto krok si nedovolili ani komunisti.

347395629_272804121815361_6277822159094614434_n Zľava Miroslav Žiak, Ľudovít Paulis, René Parák a Branislav Gröhling. Foto: Facebook/ Miroslav Žiak

Sulíkovci tento týždeň predstavili svoj program do predčasných parlamentných volieb. Oznámili, že budú robiť aj programové konferencie na jednotlivé témy, ktoré sa budú konať v Liberálnom dome v Bratislave a budú ich streamovať naživo.

Jednou časťou programu sú aj „osobné slobody“, kde za experta stanovili Miroslava Žiaka. Strana v tejto časti programu rozoberá tri priority: registrované partnerstvá, zníženie neprimeraných trestov pri drogách a modifikáciu Vatikánskych zmlúv.

Liberálov napríklad trápi, že Slovensko neuznáva iný než tradičný model rodiny s heterosexuálnymi partnermi. V právnom poriadku chcú preto upraviť registrované partnerstvá osôb rovnakého pohlavia, ako aj práva na adopciu detí.

Na srdci im ležia aj príliš vysoké tresty pri drogových trestných činoch. Navrhujú zmeny, za ktoré sa v pozícii ministerky spravodlivosti jednoznačne postavila aj Mária Kolíková. Napríklad rozlišovanie
rôznych stupňov závažnosti priestupkovej alebo trestnej drogovej činnosti či legalizáciu marihuany v menšom množstve.

https://standard.sk/227309/progresivci-a-aktivisti-pri-trestoch-za-marihuanu-nehorazne-klamu/

Koniec spovedného tajomstva?

V neposlednom rade sa obuli do zmlúv so Svätou stolicou.

„Vatikánske zmluvy sú tiež problémom pri utajovaní trestných činov duchovným z dôvodu spovedného tajomstva a pri zabezpečovaní zdravotnej starostlivosti z dôvodu výhrady vo svedomí,“ píšu sulíkovci v programe.

Spovedné tajomstvo je u nás nedotknuteľné. Táto nedotknuteľnosť zahŕňa právo odmietnuť výpoveď pred štátnymi orgánmi Slovenskej republiky. „Spovedníkovi sa úplne zakazuje použitie poznatku získaného zo spovede, ktorý by priťažil kajúcnikovi, aj keď je vylúčené akékoľvek nebezpečenstvo odhalenia,“ vysvetľujú Právne noviny.

Na tento bizarný návrh reagovalo aj mimoparlamentné KDH. Predseda Milan Majerský na sociálnej sieti skonštatoval, že čo nevie SaS presadiť v odbornej diskusii, chce presadiť silou.

„Návrhom, ktorý má prakticky priniesť zrušenie spovedného tajomstva, SaS demonštruje, že nie je žiadnou stranou slobody, ale, naopak, je stranou obmedzovania náboženskej slobody a zasahovania do základných ľudských práv. Takýto krok si nedovolili ani komunisti,“ napísal Majerský.

Dodal, že ak liberáli nemyslia túto časť programu vážne, radia sa k populistom, ktorí „balamutia voličov“.

Okrem toho chcú sulíkovci, aby sa cirkev nefinancovala z verejných zdrojov, ale z daňovej asignácie, ktorá sa výrazne zvýši. „Namiesto súčasných dvoch percent z dane bude možné asignovať až jedno percento zo základu dane,“ píše SaS.

Ďalej chcú vo Vatikánskych zmluvách upresniť, že „výhradu vo svedomí môže mať iba jednotlivec, nie
inštitúcia“. To však platí aj dnes. Liberáli chcú týmto spôsobom zrejme dosiahnuť, aby sa v každom zdravotníckom zariadení museli robiť umelé potraty. Aj dnes však platí, že výhradu svedomia si nemôžu uplatňovať nemocnice, iba lekári.

Okrem toho chcú jednoduchšiu registráciu cirkví, aby daní veriaci neboli „občanmi druhej kategórie“. Na novú cirkev by bolo po novom treba 20-tisíc podpisov namiesto súčasných 50-tisíc. Cirkvi zaregistrované za takýchto podmienok by potom mohli „zriaďovať účelové zariadenia, vlastné školy, vyučovať náboženstvo, mať vydavateľskú činnosť či zakladať kultúrne inštitúcie“.



Technická univerzita plánuje vo svojom areáli vybudovať kampus, aký nemá v metropole východu obdobu. Na tento účel padne nielen poriadny balík peňazí, ale aj niečo iné.
Prejsť na článok
Predseda NKÚ Ľubomír Andrassy v poslednom čase prišiel so závažnými správami týkajúcimi sa oblasti vodárenstva. Či sú tieto správy namieste Štandard zisťoval priamo u Východoslovenskej vodárenskej spoločnosti, ktorá zareagovala na vyjadrenia.
Prejsť na článok
Župný poslanec a mediálny poradca primátora Henrich Varga kritizuje budúcu novú budovu Nitrianskeho samosprávneho kraja, za ktorú najskôr sám hlasoval, ba na magistráte ju dokonca chválil.
Prejsť na článok