Ódor a Palkovič nemajú mandát, potratová tabletka je protizákonná. Prolife aktivisti prišli pred parlament

Image_2-s Pro-life aktivisti pred parlamentom. Foto: Peter Štancel

Aktivisti na tlačovom brífingu pred parlamentom vyzvali premiéra Ľudovíta Ódora a ministra zdravotníctva Michala Palkoviča, aby nezavádzali potratovú tabletku, po ktorej vo svete nastali úmrtia žien. Plánovaný postup povolenia tabletky je nezákonný a úradnícka vláda nemá demokratický mandát na politické kroky v kultúrno-etických témach.

„Premiér Ódor vykopal sekeru kultúrnej vojny, keď tri dni po nástupe do funkcie ohlásil rozširovanie možností potratov tabletkou, ktorá zabíja nenarodené deti. Túto tému zjavne považuje za jednu z najdôležitejších, keď sa o nej za tri dni v úrade podľa jeho slov s ministrom zdravotníctva Palkovičom zhovárali opakovane. Slovenské zdravotníctvo pre týchto pánov asi nemá dôležitejšiu prioritu, ako je potratová tabletka,“ povedal Tomáš Kováčik z Asociácie za život a rodinu.

Prolife aktivisti uviedli prípady žien, keď sa chemický potrat skončil tragicky. Odvolávali sa na veľkú fínsku štúdiu, ktorá skúmala 42-tisíc žien po potrate. Z tej vyplýva, že po chirurgickom potrate sa negatívne zdravotné následky objavili v 5,6 percenta prípadov, po chemickom však až v pätine prípadov, čo je štvornásobne viac.

Dokopy 15,6 percent užívateliek tejto tabletky trpelo podľa štúdie krvácaním a v 2,9 percenta prípadov bol potrebný výškrab na zastavenie krvácania. V 6,7 percenta prípadov nedošlo k úplnému potrateniu dieťaťa a jeho obalov a matky museli podstúpiť ešte aj chirurgický potrat.

Aktivisti vyjadrili ľútosť nad tým, že minister zdravotníctva nerieši zlepšenie informovanosti matiek o rizikách potratu či organizáciách podávajúcich pomocnú ruku. „Ženy potrebujú pomoc, podporu a informácie, nie ďalší spôsob, ako zabiť svoje dieťa,” povedala Martina Bednáriková z pomáhajúcej iniciatívy nesudimepomahame.sk

https://standard.sk/365617/chemicka-vojna-proti-rodiacemu-sa-zivotu-biskup-halko-sa-ohradil-voci-potratovej-tabletke-ktoru-chce-povolit-rezort-zdravotnictva/

Počet umelých potratov stúpol

Juraj Šúst, predseda Spoločenstva Ladislava Hanusa, uviedol, že téma umelých potratov je relevantná. Po dvoch desaťročiach totiž minulý rok na Slovensku stúpol ich počet až o 8,6 percenta.

“Zavraždili sme o štyristo detí viac ako rok predtým. Už teda neplatí často opakovaný lživý argument, že potraty netreba riešiť, pretože ich počet klesá. Minulý rok sme teda zavraždili jedny Bojnice, Dobšinú či Sládkovičovo. Sme presvedčení, že zavedením potratovej tabletky stúpne celkový počet zabitých nenarodených detí, pretože tento spôsob maskuje strašnú realitu potratu za užitie tabletky. V niektorých krajinách, napríklad vo Veľkej Británii, postupnými krokmi dospeli až k stavu, keď sú potratové tabletky zasielané po telefonickej konzultácii matkám domov. Dostanú ich teda bez návštevy lekára a užijú ich bez lekárskeho dohľadu,” dodal Šúst.

Zúčastnení vyjadrili ľútosť nad zmarenými životmi detí a aj niektorých matiek.

„Z našich mnohoročných skúseností v oblasti problematiky potratov vidíme, že povedomie v spoločnosti o vývinovej biológii človeka, ako i o rizikách spojených s potratom, je veľmi chabé. Máme skúsenosť, že je potrebná citlivá informovanosť matky pred potratom najmä o iných možnostiach, ako riešiť jej krízovú situáciu. Iba takto sa dá spraviť skutočne slobodné rozhodnutie. Verím, že matky by si vybrali lepšie riešenie ako tento tragický čin,” povedala Katarína Kapinajová z iniciatívy 9 mesiacov za život.

https://standard.sk/270771/psychologicka-strakova-popotratovy-syndrom-existuje-stovky-zien-prezivaju-ako-cez-kopirak-pocity-smutku-straty-zmyslu-zivota-vycitiek/

Potrat na žiadosť nie je zdravotný zákrok

Podľa odporcov tejto tabletky nemá ministerstvo zdravotníctva pri potrate na žiadosť oprávnenie vydať štandardné diagnostické a terapeutické postupy, lebo by to bolo v rozpore so zákonom o zdravotnej starostlivosti. Ten presne definuje, čo je liečba a diagnostika, a potrat na žiadosť nie je zdravotným zákrokom.

„Vyvolanie potratu samou ženou je tiež zrejme v rozpore s trestným zákonom, pričom realizácia potratov inak, ako dovoľuje zákon, je trestným činom. Chemický potrat je tiež v rozpore so zákonom o umelom prerušení tehotenstva, s jeho vykonávacou vyhláškou, ako aj s vyhláškou o informovanom súhlase. Navrhovaný postup tejto progresívnej vlády pani prezidentky je v rozpore s ústavou a zákonom o zdravotnej starostlivosti, službách súvisiacich s poskytovaním zdravotnej starostlivosti a o zmene a doplnení niektorých zákonov,” povedal Anton Chromík z Aliancie za rodinu.

Chromík upozorňuje, že podľa zákona sa potrat musí vykonať v zdravotníckom zariadení. „Žena nemôže byť ponechaná počas výkonu potratu doma. Pričom je jasné, že veľké percento žien bude potrebovať silné lieky na tlmenie silnej bolesti, ktorú opisujú mnohé užívateľky tejto chemikálie. Ďalšie budú potrebovať absolvovať aj následný chirurgický potrat,” vysvetlil Chromík.

“Chemický potrat je tiež v rozpore so zákonom o pohrebníctve, ktorý nemocniciam stanovuje potratené deti buď vydať na pochovanie, alebo spopolniť v spaľovni. Zákon neumožňuje iný spôsob zaobchádzania s ľudskými plodmi – napríklad spláchnutie na toalete či odhodenie do komunálneho odpadu,” povedal Patrik Daniška z Inštitútu pre ľudské práva a rodinnú politiku. 

Minister zdravotníctva SR Michal Palkovič. Foto: Jaroslav Novák/TASR

Matúš Hagara zo CitizenGO Slovensko sa poďakoval vyše desaťtisíc signatárom petície, ktorá apeluje na Ódora a Palkoviča, aby nepovoľovali potratovú tabletku.

“Je tragické, že vláda prezidentky Čaputovej len pár dní po uvedení do úradu začala s presadzovaním takej nehumánnej praktiky, ako je vraždenie nenarodených prostredníctvom chemického potratu, ktorý ohrozuje zdravie a samotný život matiek. Súčasné konanie vlády prezidentky Čaputovej je preto jasným varovaním pre nadchádzajúce parlamentné voľby. Ak si progresívci dovoľujú takéto veci s prezidentkou a úradníckou vládou, čo to potom bude, ak sa dostanú k moci?” uzavrel Hagara.

(est)


Ďalšie články