Pri ukrajinskej protiofenzíve útočia aj Rusi. Obe strany sa chvália zničenou technikou

APTOPIX Russia Ukraine War Ukrajinský tank páli na ruské pozície. Foto: Profimedia

V bojoch o obec Pjatychatky v Záporožskej oblasti utrpeli ruská aj ukrajinská armáda značné straty. Potom, čo obec v rámci protiofenzívy dobyli Ukrajinci, ju naspäť získali Rusi. Obe strany sa zároveň predháňajú v zverejňovaní záberov zničenej nepriateľskej techniky. Rusi tiež útočia v Doneckej oblasti a Ukrajinci opäť krotia očakávania z ofenzívy.

Ruská armáda sa po strate obce Pjatychatky v okupovanej Záporožskej oblasti pokúsila o jej znovudobytie. Podľa najnovšej správy Inštitútu pre štúdium vojny (ISW) nie je úplne zrejmé, kto obec momentálne ovláda, keďže informácie z ruských aj ukrajinských zdrojov sa rôznia.

Je však očividné, že obe strany v bojoch o obec počas víkendu utrpeli značné straty, ako aj to, že ukrajinská ofenzíva napreduje v pomalšom tempe, ako sa očakávalo a plánovalo. Priznávajú to aj vrcholní predstavitelia Kyjeva.

Napríklad ruský vojenský blogerský kanál Rybar v stredu tvrdil, že Rusom sa vďaka protiútoku podporovaného delostrelectvom podarilo Ukrajincov z obce vytlačiť, a získať ju tak späť pod svoju kontrolu. Šéf súkromnej Wagnerovej vojenskej skupiny Jevgenij Prigožin však tvrdí, že Pjatychatky ovládajú ukrajinské jednotky.

Potom, čo Ukrajinci Pjatychatky prvotne dobyli, pokračovali ďalej v ťažení na obec Žerebánky, kde však narazili na ruské obranné línie. Rusi ich odtiaľ zatlačili naspäť, pričom do svojich rúk opäť získali aj Pjatychatky.

Na sociálnych sieťach sa objavili zábery, na ktorých ruské delostrelectvo ostreľuje ukrajinskú pechotu sprevádzanú ťažkou technikou, ktorá sa nachádzala v obci.

Ďalšie video zas zachytáva neúspešný ruský tankový protiútok, v ktorom prišli o niekoľko kusov techniky. Množstvo záberov tiež ukazuje ukrajinské kamikadze drony ako ničia ruské obrnené vozidlá.

Hoci nie je jasné, kto má momentálne v bojoch pri Pjatychatkách navrch, zrejmé je, že obe strany sa snažia taktizovať, pričom trpia nezanedbateľnými stratami.

Rusi chcú obsadiť celú Doneckú oblasť

Ruská armáda útočí aj v Doneckej oblasti, a to konkrétne v smeroch na mestá Kupjansk a Lyman. Podľa správy ISW dosiahli ruské sily určité zisky v oblasti Kupjansku, pričom pokračovali v pozemných útokoch pozdĺž línie Svatove – Kreminna.

Ukrajinci síce priznávajú, že Rusi v daných smeroch útočia, no tvrdia, že ich ofenzívu odrazili. Podľa námestníčky ukrajinského ministra obrany Hanny Maljarovej, ktorú cituje ISW, zaznamenali ukrajinské sily v oblasti „čiastočný úspech”, pričom Rusi podľa nej „podnikajú aktívnu ofenzívu smerom na Lyman a Kupjansk, a snažia sa od nás prevziať iniciatívu“.

Na záberoch z fronty, ktoré na twitteri zverejnil nemecký vojnový reportér Julian Röpcke, vidno, ako na postupujúcu ruskú jednotku zhodil ukrajinské nálože. Röpcke k videu napísal, že ruské jednotky v smere postúpili približne o 500 metrov až 2 kilometre.

Ukrajinci opäť krotia očakávanie

Ukrajinský premiér Denys Šmyhaľ vo štvrtok upozornil, že ukrajinská protiofenzíva proti ruským silám si vyžiada istý čas. O jej úspechu sa však vyjadril optimisticky.

Nejde pritom o jediného ukrajinského predstaviteľa, ktorý krotí očakávania či priznáva, že tempo ofenzívy je pomalšie, ako sa očakávalo.

Ešte pred začiatkom ofenzívy sa ukrajinský minister obrany Oleksij Reznikov vyjadril, že Západ možnosti Ukrajiny preceňuje. Podľa Reznikova mu západní partneri povedali, že potrebujú od Ukrajincov vidieť na bojisku úspech, ktorý by vedeli ukázať svojim ľuďom. „Neviem však povedať, aký by mal byť rozsah tohto úspechu. Desať kilometrov, 30, 100, 200?,“ hovorí Reznikov.

Aj samotný ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj uviedol, že postup ukrajinských síl na bojisku je pomalší, než sa očakávalo. Upozornil, že protiofenzíva nie je hollywoodsky film.


Ďalšie články