Tipy pre lepšie výsledky vyhľadávania na googli a jednoduchší život

google-g16d308c8f_1280 Ilustračná fotografia. Zdroj: Pixabay

Vyhľadávač google je s nami od roku 1995 a jeho podiel na trhu presahuje 90 percent. Takže všetci ho používame, ale je otázne, či využívame jeho potenciál. Existujú spôsoby, ako zlepšiť výsledky vyhľadávania a rýchlejšie nájsť želané informácie. Okrem bežného vyhľadávania ponúka aj mnohé užitočné stránky a funkcie pre zvýšenie komfortu používateľa. Informácie sú na dosah jedným klikom.

Google využívame pre školu, ak potrebujeme vypracovať projekt, prípadne napísať seminárnu prácu. Hľadáme exaktné údaje a dáta do práce alebo informácie pre svoj voľný čas a zábavu. Google vyhľadávač nie je len o zadaní slov a nádeji, že sa dostanem k správnemu odkazu. Ponúka oveľa viac ako linky.

Drvivá väčšina ľudí nepozrie viac ako jednu stranu výsledkov, a preto správny postup pri vyhľadávaní je kľúčový. Koniec koncov, ako si google vycvičím, tak mi neskôr bude slúžiť. Učí sa na mojich predchádzajúcich vyhľadávaniach, čase, ktorý strávim na ponúknutých stránkach, klikoch na odkazy a podobne. Podľa toho mi ponúka výsledky, o ktorých si myslí, že mi budú vyhovovať. Ak investujem trochu času do pochopenia jeho fungovania a praktických funkcií, stúpne aj kvalita vyhľadávania a následne informácií, s ktorými pracujem.

Nech sa páči, 14 tipov, ako zlepšiť vyhľadávanie na googli a uľahčiť si život pomocou šikovných trikov.

1. Kľúčové slová

Pri väčšine vyhľadávania sa musím zamerať na kľúčové slová a nepísať balast. Google bude hľadať linky na stránky, ktoré obsahujú každé zo zadaných slov. Využitím len menšieho počtu kľúčových slov zmenším počet stránok, ktoré mi zobrazí. Navyše, google ponúka výsledky podľa takzvaného E-A-T (z anglických slov expertise, authoritativeness, trustworthiness – odbornosť, autoritatívnosť a hodnovernosť) a pri väčšom počte slov zákonite vyberá z väčšieho počtu stránok a mnou želaná stránka sa môže nachádzať na druhej, prípadne až piatej stránke.

Do témy kľúčových slov patrí aj ich správne použitie. Ak hľadám informácie z medicíny, astronómie, remeselných prác a podobne, tak musím používať odbornú terminológiu pre konkrétny odbor, lebo bez nej mi google môže ukázať nerelevantné výsledky alebo, čo je ešte horšie, stránky rôznych šarlatánov. Môže sa stať, že ma vyhodnotí ako záujemcu o šarlatánsky obsah.

Ak už zadávam celú vetu, tak skúsim zadať vetu, ktorú by mohlo hľadať veľa ľudí, a preto existujú stránky venované práve tejto téme. Napríklad vety, ako sa pripraviť na pracovný pohovor, tipy pre úspešný pracovný pohovor, ako vybrať správny motorový olej a podobne mi ukážu relevantné výsledky vo vyhľadávači.

2. Použiť karty

Ak niečo vyhľadám, môžem použiť karty, inak nazvané operátory, prípadne taby z anglického slova tabs, ktoré sa objavia pod oknom s vyhľadávaným výrazom. Kliknutím na ne začnem hneď prezerať obrázky, videá, novinové správy a tak ďalej a nemusím prechádzať jednotlivé linky, ak ma napríklad zaujímajú len fotografie alebo hľadám článok z novín.

3. Google Books

Nemusím využívať karty, ak hľadám knihy a rovno sa môžem pripojiť na Google Books. Tento vyhľadávač kníh ponúka náhľady a pri niektorých knihách aj celý text. Knihu môžem otvoriť a hneď na prvej strane zadám do vyhľadávacieho okna kľúčové slovo a zobrazí mi útržky textu a strany, na ktorých sa nachádza, čím tak trochu obídem limit strán na zobrazenie. Zároveň ponúka aj časopisy a noviny a pri rozšírenom vyhľadávaní môžem uplatniť ďalšie filtre.

4. Google Scholar

Google Scholar som spomenul v inom článku, a preto len stručne. Ak ma zaujímajú len vedecké texty a nechcem pri vyhľadávaní na bežnom googli prechádzať stránky s odkazmi na všetko možné, ide o jednoznačnú voľbu. Mali by po nej siahnuť žiaci a študenti pri vypracovaní projektu, seminárnej práce či zadania.

5. Google Images

Veľa sa hovorí o overovaní informácií, aby sme nenaleteli všakovakej propagande. V prípade Google Images ide o skvelého pomocníka, kde môžem nahrať URL obrázku alebo priamo fotku stiahnutú z internetu a ukáže mi, kedy sa použila prvýkrát, aké veľkosti existujú a jej prípadné modifikácie. Už ma nikto nenachytá manipuláciou so staršími fotkami, ktoré bude vydávať ako dôkaz k aktuálnym udalostiam. Prípadne pozmenenými obrázkami, kde niečo pridá.

6. Public Data Explorer

Google Public Data Explorer ponúka verejne prístupné dáta a metriky medzinárodných organizácií a akademických inštitúcií prehľadne zoradené v grafoch a na mapách. Dáta čerpá zo Svetového ekonomického fóra, OECD, Svetovej banky, Eurostatu, britskej vlády a iných. Je to teda povinná zastávka, ak pracujem na štatistikách, analyzujem dáta, píšem prácu do školy alebo sám pre seba chcem overiť informáciu.

7. Matematika s vyhľadávačom google

Zabudli sme mnohé rovnice, konštanty, spôsoby počítania, ak pravidelne nepoužívame matematiku. Treba vypočítať objem valca a nepamätáme si rovnicu? Prípadne percentá z nie práve okrúhlej sumy? Goniometrické funkcie tiež zvládne a môže vykresliť zložitejšie rovnice, napríklad trigonometrické, exponenciálne, logaritmické a 3D grafy. Nobelovu cenu, ale ani skúšku na Matfyze však s týmto nezískame. Skôr pomôže v každodennom živote, ak nás dobehne trochu zložitejšia matematika. Ako na to, sa možno dozvedieť na oficiálnych stránkach googlu.

8. Vyhľadávanie na sociálnych sieťach

V prípade, že hľadám niekoho alebo nejakú tému na sociálnych sieťach, do vyhľadávača zadám @ (ctrl+alt+v na slovenskej klávesnici) a google mi primárne ukáže známe sociálne siete vo výsledkoch, ale ak je sociálnych sietí menej, ukáže mi aj klasické webové stránky. Bude však uprednostňovať encyklopédie, tlačové portály a podobne. Napríklad chcem pohľadať penzionovaného austrálskeho generála Micka Ryana, ktorý máva dobré analytické komentáre k vojne na Ukrajine, tak do vyhľadávača napíšem zavináč @ a za ním jeho meno.

9. Čarovné slovíčko blízko

Mám chuť na pizzu, potrebujem zubára, vodoinštalatéra, hocičo. Stačí napísať jedno kľúčové slovo a k nemu blízko, blízko mňa alebo anglické slovo nearby. Ak má google prístup k mojej polohe, hneď mi ukáže výsledky.

10. Nájsť knihu

Veľmi jednoduchý príkaz kniha:titul (alebo po anglicky book:titul/kľúčové slová) vyhľadá knihy zodpovedajúce názvu, prípadne použitým kľúčovým slovám.

11. Informácie o letoch

Ak potrebujem čokoľvek vedieť o lete, stačí, ak zadám číslo letu a mám aktuálne informácie, podľa ktorých môžem plánovať svoj príchod na letisko. Funguje veľmi dobre pri pravidelných letoch, v prípade charterových letov môže chýbať aktuálna informácia.

12. Doručenie zásielok

Stačí číslo zásielky veľkých špedičných firiem, napríklad UPS, Fedex, a google poskytne prehľad o tom, kde sa nachádza, ale tiež o predpokladanom čase doručenia. Podobne ako pri letoch zadáme číslo zásielky do vyhľadávača.

13. Východ a západ slnka

Pripravujem sa na cestu, chcem ísť na hory a nechcem premeškať východ slnka, ľahko si overím čas pre konkrétny deň v roku. Stačí napísať východ slnka/západ slnka: PSČ alebo názov obce na Slovensku či vo svete.

14. Konverzie meny, dĺžkových a objemových mier, teploty a podobne

Pomocou jednoduchých príkazov sa rýchlo môžem dozvedieť, koľko metrov je 2 400 stôp, americkému turistovi vysvetlím, koľko míľ je z Bratislavy do Vysokých Tatier, Fahrenheity prevediem na stupne Celzia alebo sa dozviem kurz eura k požadovanej zahraničnej mene. Môžem použiť anglické predložky (to) alebo slovenské (na) a tomu zodpovedajúce meno miery (stopy – feet, míle – miles, °F a tak ďalej)

V ďalšom článku sa môžete tešiť na niekoľko tipov na takzvané operátory, ktorými zrýchlite a spresníte vyhľadávanie.


Ďalšie články