10 tipov, ako zlepšiť vyhľadávanie na googli pomocou operátorov

google-g16d308c8f_1280 Ilustračná fotografia. Zdroj: Pixabay

Vyhľadávač google ponúka niekoľko desiatok operátorov, čo sú znaky a príkazy, ktoré zrýchlia a spresnia vyhľadávanie. Zároveň poskytnú informácie bez potreby ísť na ďalšie webové stránky a tam sa preklikávať, čím šetria čas.

Predpoveď počasia, burzové informácie, pozrieť si film jedným klikom? Vyhľadávanie na googli sa dá zlepšiť aj pomocou niekoľko desiatok skratiek a znakov. Google je gigant, najnavštevovanejšia stránka na svete a svoju pozíciu si chce udržať aj užívateľským komfortom. Stačí naučiť ľudí, že vo vyhľadávači google stačí jedno slovo, jeden klik a informácia je hneď pod vyhľadávacím oknom.

Ktoré sú tie čarovné skratky pre lepšie vyhľadávanie a okamžité informácie? Nech sa páči – náš výber desiatich užitočných operátorov.

1. Presná fráza

Ak chcem hľadať presnú frázu, použijem úvodzovky „…“. Vtedy google vyhľadá stránky, kde sa mnou zvolená fráza nachádza presne v tom tvare. Napríklad hľadáte informácie o spojeneckom vylodení, útoku na francúzsky prístav Dieppe, tak napíšete „operácia Jubilee“. Bez úvodzoviek by sa mohlo stať, že vo výsledkoch sa objaví aj Kniha Jubileí, ktorá nepatrí do biblického kánonu, ak ste predtým veľa vyhľadávali o Biblii.

Úvodzovky sú výborné aj pri hľadaní textu piesne, básne, prózy, konkrétneho novinového článku, ak mi nejaká veta utkvela v pamäti. Tiež sa pomocou nich dá overiť, či sa v cudzom jazyku používa mnou zvolená fráza. Ak mi google začne ukazovať priveľa stránok končiacich na .in, tak sa niekde v mojej slovnej zásobe stala chyba a obyvatelia Britských ostrovov to povedia inak.

2. Negatívne slová

Ďalšia skvelá pomôcka pri vyhľadávaní sú negatívne slová. Ak má slovo nejednoznačný význam, tak pomocou negatívnych slov vylúčim istú množinu z vyhľadávania. Stačí dať pred slovo mínus a neobjaví sa vo výsledkoch. Prípadne ľudia chybne zamieňajú termíny a google by im mohol ponúknuť viac odkazov, ako si želajú. Napríklad hľadám informácie o nacizme a nechcem, aby sa vo vyhľadávaní objavil fašizmus, tak napíšem do vyhľadávača nacizmus -fašizmus. Prípadne mám zlú skúsenosť s istým internetovým obchodom a pomocou znaku mínus ho vyradím z výsledkov vyhľadávania tovarov.

3. Asterisk – hviezdička

V prípade, že si nepamätám presnú frázu, napríklad refrén piesne, môžem do vyhľadávanej frázy napísať hviezdičku (asterisk) * a google spraví odhad. Rovnako dobre hviezdička pracuje aj pri vyhľadávaní ľudí. Chcem nájsť informácie o talianskom spevákovi De Andrém, ale nepamätám si jeho prvé meno, tak napíšem *de andre.

4. Vyhľadávanie starších verzií stránok

Občas sa stane, že webová stránka už nie je dostupná, načítava sa pomaly alebo potrebujem overiť staršiu verziu stránky. Keďže google využíva web crawler (prehľadávač, ktorý sa nazýva aj pavúk), program, ktorý prechádza stránky na internete a sťahuje z nich text a obrázky, ktoré sa indexujú a potom ponúkajú ľuďom vo vyhľadávaní, má širokú databázu zmien stránok. Stačí do vyhľadávača zadať cache:názov stránky a pozrieť si ju.

5. Vyhľadávanie na webovej stránke

Potrebujem nájsť články na konkrétne témy na jednej internetovej stránke, urobiť si rešerš spracovania istej témy a podobne? Stačí, ak do vyhľadávača napíšem site:názov stránky a zvolenú tému. Vypíše mi všetky články, ktoré tam boli uverejnené s daným kľúčovým slovom.

6. Hľadanie podobnej stránky

Zvykol som nakupovať zahraničné knihy z britského internetového obchodu bookdepository, lebo mali dobré ceny, párkrát do roka poslali zľavový kupón a neplatil som poštovné. Značne som si rozšíril knižnicu a ušetril peniaze. Asi pred dvomi mesiacmi ho zatvorili. Aké mám možnosti? Do googlu zadám related:názov stránky a nájde mi podobné webové stránky. Skvelý pomocník pri e-shopoch, cestovných kanceláriách, ale aj pri vyhľadávaní podobných tém.

7. Informácie o filmoch

Chcem si pozrieť film, vyhľadať jeho recenzie, herecké obsadenie, tak stačí napísať movie:názov filmu a dostanem množstvo odkazov. Pri niektorých filmoch je rovno link na pozretie, prípadne informácia o tom, kde ho budú vysielať v najbližších dňoch.

8. Predpoveď počasia

Nemusím opustiť google, aby som sa dostal k informáciám o počasí. Stačí napísať pocasie: zadať PSČ alebo názov obce a hneď mám všetky potrebné informácie. Pozor, ak napíšete po anglicky weather: a zadáte PSČ, môže ukázať predpoveď pre mesto v USA, ktoré má rovnaké PSČ ako slovenské mesto. Pri väčšine príkazov anglické a slovenské skratky fungujú rovnako dobre, v prípade predpovede počasia to neplatí.

9. Definícia slov

Ak hľadám význam slova, tak napíšem definícia (alebo po anglicky definition, define) a google využije svoje rozsiahle indexy, aby mi našiel význam slova. Ide o skvelého pomocníka aj pri cudzích jazykoch, lebo bez nutnosti otvárať slovník mám celé heslo.

10. Etymológia slov

Podobne ako pri definícii slova mi vyhľadávač google môže pomôcť aj s jeho etymológiou, čo znamená pôvod slova, jeho prvotný význam a príbuzné slová. Znie to nudne, viem. Ale spomeňme si, že pred pár rokmi len-len vydali Stručný slovenský etymologický slovník so skromným rozsahom 700 strán a stal sa z neho bestseller. Vydavateľ na svoje prekvapenie zarobil a robil dotlače. Na slovník sa čakalo v rade ako počas socializmu na tropické ovocie alebo auto. Ľudí baví rýpať sa v slovách po večeroch. A baví nás hladkať displej telefónu.

Vďaka operátoru etymológia: nemusím mať po ruke kilový etymologický slovník a postačí mi len mobilný telefón s internetom. Samozrejme, oveľa lepšie tento operátor funguje v angličtine (etymology:hľadané slovo), ale aj v slovenčine niekedy ponúkne rozanalyzované slovo a častejšie odkazy na webové stránky.

Ak ste zvedaví, ktoré ďalšie operátory sa dajú použiť v google vyhľadávači, pozrite si tento článok od profesionálov z Ahrefs. Občas to až zaváňa hekerskými možnosťami.


Ďalšie články