Čo priniesla najväčšia európska bitcoinová konferencia

Michael Saylor na podujatí BTC Prague. Foto: webstránka BTC Prague Michael Saylor na podujatí BTC Prague. Foto: webstránka BTC Prague

Najväčšia európska bitcoinová konferencia BTC Prague, ktorá sa konala v prvej polovici júna, prilákala takmer desaťtisíc návštevníkov, niektorí sa zúčastnili iba na výstavnej časti, iní aj na konferencii.

Hlavnou hviezdou bol podnikateľ Michael Saylor, ktorý mal prednášku o experimente s fiat peniazmi a ich zlyhaniach. Zvýraznil technologický rozvoj, ktorý by mal viesť k znižovaniu cien. Napriek tomu vidíme rast cien v dolároch (teda pokles jeho hodnoty).

Poukázal aj na to, že väčšina ostatných fiat mien radikálne stráca hodnotu ešte aj oproti znehodocujúcemu sa doláru. Riešením je bitcoin, ktorý má obmedzenú menovú zásobu na 21 miliónov kusov a navyše je digitálny, a teda pripravený na súčasnú dobu. Dokáže interagovať s technológiami a výrazne znížiť transakčné náklady.

Medzi témy, ktoré rezonovali vo viacerých paneloch a prednáškach, patrilo aj súkromie a self-custody. Ako si kupovať bitcoin bez straty súkromia a držať ho vo vlastníctve (teda vlastniť privátne kľúče).

S tým súviselo aj globálne spustenie českej aplikácie Vexl, ktorá sprístupňuje ponuky a dopyty na kúpu bitcoinu vašej sociálnej sieti priateľov a známych. Vexl od októbra minulého roka fungovala v českom a slovenskom priestore, na BTC Prague bola spustená nová verzia, ktorá umožňuje zaregistrovať sa komukoľvek.

Okrem toho vydali prvú verziu indexu finančnej tyranie. V ňom hodnotia zavádzanie centralizovaných finančných sledovacích systémov (CBDC), menovú infláciu, výšku daní či obmedzenia na platby v hotovosti. Slovensko sa umiestnilo na 28. mieste z 48 sledovaných krajín (prvé, a teda najhoršie miesta má Turecko, Čína, Argentína, Rusko a Maďarsko, najlepšie sa umiestnili Luxembursko, Estónsko, Írsko, Švajčiarsko, Cyprus).

S témou adopcie „tak ako bol bitcoin vymyslený“ súvisí aj sieť Lightning Network, pomocou ktorej sa dalo platiť všade. Zastúpenie mali aj niektoré krajiny a projekty, ktoré sprístupňujú lepšiu legislatívu. El Salvador, edukačná organizácia Amity Age z Prospery (privátneho mesta na honduraskom ostrove Roatán) či organizácia Liberation Travel, ktorá pomáha bitcoinerom presťahovať sa z daňového pekla do krajín s priaznivejšou daňovou legislatívou.

Slovenská republika po konferencii znížila niektoré dane na kryptomeny, ale k priaznivým 0 percentám je ešte stále dlhá cesta. Krajiny okrem nízkych daní lákajú aj na to, že bitcoinom môžete priamo platiť, na ľahkú rezidenciu či na pekné pláže, funkčné zdravotníctvo a kvalitu života.

Rezonovala aj téma sociálnej siete Nostr, ktorá je integrovaná s platobnou sieťou Lightning Network.


Ďalšie články