V Rusku súdia Slováka, ktorý tam priplával na nafukovacom kolese a so skladbou pre Putina

V Rusku sa pred pár dňami začal súdny spor so Slovákom Jánom Mazákom, ktorého obvinili z nelegálneho prekročenia ruskej hranice z Estónska. V Rusku videl väčšie možnosti na uplatnenie svojho umeleckého talentu a útek pred LGBT agendou, ktorá sa šíri v Európe.

334992197_564720648967166_8116117394566892651_n Ján Mazák. Foto: Facebook

Rafinovaný Košičan si na seba obliekol neoprén, pre prípad núdze si vzal aj nafukovacie koleso, do ruksaku si zbalil približne tristo eur a skladbu, ktorú zložil ruskému prezidentovi Vladimirovi Putinovi. Následne preplával tristo metrov širokú rieku Narva, ktorá oddeľuje estónske územie od ruského mesta Ivanohrad.

„Nechcel som ísť cez most v Narve, aby som sa nedostal do konfliktu s estónskymi pohraničníkmi. Tí by si ma poznačili a informáciu by odovzdali slovenským orgánom. Plán bol taký, že prejdem cez rieku a pôjdem rovno na hraničný priechod v Ivanohrade, aby som požiadal o politický azyl,“ vysvetlil Slovák ruským novinárom.

Európsku úniu chcel vraj opustiť už od roku 2015 a minulý rok sa začal na život v Rusku aj aktívne pripravovať: študoval jazyk a zbieral informácie o možnostiach vstupu do krajiny. Nakoniec musel vyraziť na vlastnú päsť, lebo víza sa mu vraj nepodarilo získať.

Štyridsaťšesťročný Mazák je skladateľ klasickej hudby, filozof a dramatik. Svoj talent využil aj na spriatelenie sa s mocnými v Kremli a ruskému prezidentovi venoval skladbu s názvom „Vodcovi veľkého ruského ľudu – Vladimírovi Putinovi“.

„V Európe neexistuje sloboda slova, došlo k amerikanizácii šoubiznisu a umenia, nie je záujem o klasickú hudbu. Nedá sa slobodne tvoriť, nikto to nepotrebuje a národné umenie nenachádza podporu. Na Slovensku nie sú poriadne divadlá, len niekoľko malých. A v Rusku je veľa veľkých klasických divadiel a všetky podmienky pre skladateľa,“ vysvetlil umelecké pohnútky svojho odchodu z rodnej hrudy.

Ruským pohraničníkom vraj po svojom májovom plaveckom úspechu povedal, že je nespokojný s rastom spotrebiteľských cien, politikou Európskej únie, LGBT propagandou a vymýšľaním rôznych nových pohlaví.

Pri príležitosti výročia začiatku ruskej invázie na Ukrajinu vydal nové dielo „Vivat, Rusko!“.

V Rusku sa vraj plánuje živiť predajom diel, tvorbou skladieb a ako učiteľ hry na klavíri. Ak získa azyl, do Ruska presťahuje aj svoju matku. Na Slovensku vraj nemá žiadnych iných blízkych príbuzných.

Vyšetrovateľ podal v tomto prípade návrh na skrátené konanie. Pred udelením politického azylu budú musieť bezpečnostné zložky preskúmať Mazákove motívy príchodu do Ruska a dôkladne preveriť totožnosť.

Medzitým to však vyzerá, že Slovák od takéhoto scenára upúšťa, a predsa len ostane žiť na Slovensku. Účet, ktorý sa tvári ako oficiálny Mazákov, pridal v nedeľu príspevok, v ktorom opisuje neľudské zaobchádzanie v ruských väzniciach. O svojich skúsenostiach vraj plánuje vydať knihu.


Nižšia účasť ako po iné roky, zaujímavé nosné témy, ale aj absencia automobilky Volvo. Aj taký bol dvojdňový veľtrh práce Profesia day v Košiciach.
Prejsť na článok
Rodičovský dôchodok čelil útoku krátko po nástupe novej vlády. Zdroje sa už vtedy hľadali v takzvanej asignačnej dani, za čo sa na ministra práce Erika Tomáša valila z viacerých strán ostrá kritika. Táto renta nakoniec…
Prejsť na článok
Odchodom z klubu SNS sa nám otvárajú ruky a môžeme kritizovať aj niektoré veci ministrov za SNS, hovorí poslanec Pavel Ľupták z Národnej koalície pre denník Štandard.
Prejsť na článok
Vládna moc sa rozhodla regulovať novinársku obec novými pravidlami, ako zavedením určitého typu vzdelania pre novinárov a vytvorením mediálneho úradu. Tieto legislatívne zásahy nielenže nič nevyriešia, ale aj môžu byť v rozpore s európskym právom.…
Prejsť na článok
Najnovšie dáta k deficitu verejných financií, ktoré zverejnil v pondelok Štatistický úrad SR, hovoria jasne. Konsolidácia bola a ostáva témou číslo jedna.
Prejsť na článok
Lekár Nitrianskeho samosprávneho kraja Bruno Rudinský má pri súčasnej nespokojnosti lekárov jasno. Búria sa najmä nemocniční lekári, ktorí však často robia na viac úväzkov. Zvýšenú pozornosť by si podľa neho zaslúžil najmä ambulantný sektor. Pacienti…
Prejsť na článok