Dunajskú Stredu čaká klub zo Stalinovho rodiska, Žilina nastúpi proti Tallinnu

ŠK Slovan Bratislava - FC DAC 1904 Dunajská Streda Tréner Dunajskej Stredy Adrián Guľa. Foto: Martin Baumann/TASR

Po včerajšom zápase Slovana Bratislava v prvom predkole Ligy majstrov nastúpia vo štvrtok v európskych pohárových súťažiach ďalšie dva slovenské futbalové kluby. V úvodnom predkole Európskej konferenčnej ligy sa predstavia Dunajská Streda a Žilina. Dunajská Streda privíta od 19.30 h gruzínsky tím Dila Gori, Žilina hostí od 17.30 h družstvo Levadia Tallinn z Estónska. Obaja slovenskí zástupcovia sú v týchto dueloch favoriti.

Dunajská Streda tento rok účinkuje v pohárovej Európe šiesty raz po sebe a celkovo deviatykrát. Žreb jej tentoraz na úvod nadelil prekážku v podobe FC Dila Gori, bronzového tímu uplynulej sezóny gruzínskej najvyššej súťaže.

Nepríjemný súper zo Stalinovho rodiska

„Je to európska konfrontácia so súperom, ktorý má medzinárodný tím. Dnes sú tie zdroje dostupné či cez dáta alebo video. My sme zvolili aj skauting naživo, sú to veľmi cenné informácie. Mali sme dostatočný čas na rozbor, bol čas sa na súpera pripraviť. Verím, že sa nám to podarilo, ale rozhodujúce bude, ako to v dvojzápase zvládneme na ihrisku. Vieme, že nás čaká veľmi nepríjemný súper. Vždy chceme urobiť maximum pre postup a rovnaké je to aj teraz,“ uviedol na predzápasovej tlačovej konferencii tréner DAC 1904 Adrián Guľa.

Pre Dunajskú Stredu pôjde o druhú konfrontáciu s gruzínskym zástupcom v pohárovej Európe. DAC v roku 2018 vyradil v prvom predkole Európskej ligy tamojšie Dinamo Tbilisi. Podobný úspech chcú na juhu Slovenska dosiahnuť aj proti Dila Gori.

„Z našej strany je tam rešpekt. Gruzínsky futbal je na vzostupe, majú veľa talentovaných hráčov. Ich individuálne zručnosti idú nahor. Tréner je v klube dlhšiu dobu, ich automatizmy v ich hre cítiť. Majú druhé najlepšie držanie lopty v lige a tá liga nie je jednoduchá. Majú druhé najvyššie presingové situácie, hrajú s vysokou líniou. Je tam cítiť súhru,“ potvrdil Guľa, že najbližšieho súpera má podrobne naštudovaného.

Mesto Gori je známe tým, že sa v ňom narodil a vyrastal Josif Vissarionovič Stalin, vlastným priezviskom Džugašvili. V piatom najväčšom meste krajiny s takmer 50-tisíc obyvateľmi má dodnes sochu a múzeum. Zaujímavosťou je, že aj samotný klub je spätý so Stalinom, je totiž pomenovaný podľa jednej z jeho básní. Dila znamená ráno alebo úsvit.

Dila Gori v minulosti nestačilo na Žilinu

Gruzínsky klub z Gori už má skúsenosť so slovenským futbalom, predvlani v úvodnom predkole Európskej konferenčnej ligy tento tím neprešiel cez Žilinu.

Tréner Guľa napriek tomu ešte raz zopakoval, že gruzínske družstvo nemieni podceniť. „Z našej strany je tam pokora a rešpekt, ale zároveň veľká motivácia ísť ďalej. Je to síce prvé predkolo, ale už v ňom sa môžete stretnúť s naozaj kvalitným mužstvom. Sme nastavení tak, že je to dobrý súper, ale verím, že budeme úspešní, zvládneme ten dvojzápas a pôjdeme ďalej,“ povedal 48-ročný kouč.

Zhodne naladení sú aj jeho zverenci. „Čaká nás veľmi ťažký zápas proti silnému súperovi. Je to mužstvo s vysokým presingom, nikto teda nemôže očakávať, že to bude jednoduché. Doma však chceme vyhrať a potom na trávniku súpera potvrdiť postup. Verím tomu, že sme dobre pripravení,“ vyhlásil kapitán tímu Zsolt Kalmár.

Na snímke sprava hráč Trnavy Kyriakos Savvidis a kapitán Dunajskej Stredy Zsolt Kalmár. Foto: Lukáš Grinaj/TASR

Početné pohyby v kádri počas letnej prestávky

Dunajská Streda v uplynulej sezóne slovenskej najvyššej súťaže obsadila strieborný stupienok. Tento rok chce opäť Slovanu konkurovať a ideálne ho zosadiť z trónu, tomu prispôsobila aj letnú výstavbu kádra.

DAC opustilo viacero hráčov, z tých kľúčových najmä César Blackman a Dominik Kružliak. Viacero futbalistov, naopak, káder vystužilo. Za zmienku stojí napríklad trio z Plzne Aleš Čermák, Filip Kaša a Matej Trusa. Zaujímavo vyzerá poľský obranca Konrad Gruszkowski, ktorý prišiel z Wisly Krakov. Dunajská Streda okrem toho na trvalý prestup získala hosťujúce opory vlaňajšieho kádra Miroslava Káčera a Samuela Petráša.

„Pre mňa je dôležité, že to jadro tímu zostalo pohromade. Tí chalani sa navzájom cítia, sú namakaní a o to sa budeme opierať. O to jednoduchšia je aj aklimatizácia nových hráčov. Každý hráč, ktorý príde, musí byť lepší ako tí, ktorí tu už sú. Sú tu výborní futbalisti, a ak chceme byť lepší, mali by prichádzať hráči buď s vyšším potenciálom, alebo takí, ktorí reálne okamžite pomôžu zdvihnúť našu úroveň. To bol zámer a som rád, že klub to podporil a verím, že sa to aj prejaví,“ povedal Adrián Guľa.

Výrazne obmenený káder ukázal svoju silu v príprave. DAC z piatich zápasov neprehral ani jeden. Trikrát zvíťazil a dvakrát remizoval. V posledných dvoch prípravných dueloch proti rakúskemu Rapidu Viedeň a maďarskému tímu MOL Fehérvár strelila Dunajská Streda spolu deväť gólov.

„V mužstve bolo veľa zmien, ale všetci, čo prišli, dobre zapadli do kolektívu. Sú to všetko veľmi talentovaní futbalisti, ktorí nám môžu pomôcť. Všetci sme pripravení a motivovaní zažiť ďalšiu úspešnú sezónu,“ vyhlásil Zsolt Kalmár.

Mužstvo trénera Adriána Guľu v prípade postupu narazí v ďalšom predkole na ukrajinský FC Vorskla Poltava.

Zápas Dunajskej Stredy s Dila Gori z MOL Areny odvysiela vo štvrtok od 19.30 h v priamom prenose RTVS na stanici Šport. 

Žilina proti estónskemu tímu Levadia Tallinn

V hre bude vo štvrtok aj Žilina, ktorá si účasť v pohárovej Európe vybojovala vlani vďaka play-off. Šošoni, ktorí skončili na šiestej priečke, narozdiel od Slovana či Dunajskej Stredy pokračujú v porovnaní s minulou sezónou zatiaľ iba s minimom zmien v kádri.

V prvom predkole Európskej konferenčnej ligy nastúpia proti Levadii Tallinn, teda aktuálnemu lídrovi estónskej najvyššej súťaže, v ktorej už tento rok odohrali 20 stretnutí, keďže sa hrá systémom jar-jeseň.

„Boli sme veľmi šťastní, že sa nám v závere minulého ročníka podarilo odohrať veľmi dobré dva zápasy play-off, na základe ktorých sme sa dostali do predkola Európskej konferenčnej ligy. Levadia Tallinn je kvalitný a dobrý súper. Ich výhoda je, že tá ich súťaž prebieha kontinuálne, takže ich herná prax je momentálne vyššia. Naše mužstvo je veľmi dobre pripravené, verím, že to potvrdí aj najbližšia medzinárodná konfrontácia,” povedal športový manažér Žiliny Karol Belaník.

Rozohraný súper

Výhoda hostí tkvie aj v skúsenejšom tíme, ktorý pravidelne hráva predkolá pohárových súťaží. Žilina sa na účinkovanie v Konferenčnej lige pripravovala okrem domácich podmienok aj na sústredení v Rakúsku. V štyroch prípravných zápasoch síce neprehrala, ale vyhrala iba raz, trikrát sa zrodila remíza.

„K príprave sme na všetkých úrovniach pristúpili maximálne zodpovedne. Boli sme v Rakúsku na sústredení. Sústredenia sú vždy o tom, že tých hráčov máme viac v dosahu, stretnutia s nimi môžu prebiehať kedykoľvek, všetko sa robí oveľa jednoduchšie. Myslím si teda, že sme urobili maximum, aby sme boli na prvé predkolo pripravení. Teraz bude záležať na tom, ako to zvládneme v tomto zápase,“ uviedol tréner Jaroslav Hynek.

Tréner MŠK Žilina Jaroslav Hynek. Foto: Daniel Stehlík/TASR

Dve rozdielne mužstvá

„Myslím si, že máme súpera, ktorý je skúsený, prečítaného. Stretnú sa dva rôzne štýly, takže si myslím, že to bude zaujímavá konfrontácia,“ dodal. Žilinčania sa v prípade úspechu v druhom predkole stretnú s belgickým Gentom. Najprv však musia vyradiť odhodlaný estónsky tím, ktorý vznikol iba v roku 1998, no na konte má už desať majstrovských titulov.

„Sme veľmi radi, že sme sa do Európskej konferenčnej ligy dostali. Už počas prípravy sme sa na tento zápas tešili a snažili sme sa pripraviť čo najlepšie. Spolu sme sledovali žreb, vtedy to bola pre nás taká neznáma, ale deň po dni sme spolu s trénermi sledovali ich taktiky, štandardné situácie, takže je to postupom času pre nás stále známejšie družstvo. O to lepšie sme sa naň mohli pripraviť,“ prezradil kapitán Tomáš Nemčík.

Na snímke sprava v súboji o loptu Tomáš Nemčík (Žilina) a Vladimír Weiss (Sloven). Foto: Daniel Stehlík/TASR

„Je to skúsené družstvo a momentálne sú ideálne rozohraní, keďže u nich je súťaž v plnom prúde. Nemôžeme im nechať veľa priestoru, pretože s loptou pracujú naozaj rýchlo a takisto musíme byť ostražití pred šestnástkou, lebo majú nebezpečných strelcov z diaľky,“ opísal súpera pre klubový web.

Žilina hrala v pohárovej Európe naposledy v sezóne 2021/2022 a dostala sa až do play-off Európskej konferenčnej ligy, kde bol nad jej sily český Jablonec.

Stretnutie MŠK Žilina – Levadia Tallinn odvysiela od 17.30 h RTVS na Dvojke.


Ďalšie články