V Bielom dome sa našiel kokaín. Tajné služby nevedia vysvetliť, ako sa dostal do najstráženejšej budovy na svete

profimedia-0787206485 Prezident Joe Biden, jeho manželka Jill a syn Hunter sledujú ohňostroj z balkóna Bieleho domu na deň vďakyvzdania, 4.7.2023. Foto: Profimedia

Špekulovalo sa, či kokaín nepatrí Hunterovi Bidenovi, problémovému prezidentovmu synovi. Tajné služby však prípad uzatvorili bez toho, aby označili vinníka. Republikáni ich za to kritizujú.

Začiatkom júla sa v západnom krídle Bieleho domu našiel v malom plastovom vrecúšku biely prášok. Budovu preto na niekoľko hodín evakuovali a látku poslali na rozbor. Ten potvrdil, že menej ako gram bieleho prášku bol v skutočnosti kokaín.

Správy o tom, kde vrecúško našli, sa spočiatku rôznili. Najprv sa hovorilo o knižnici, podľa poslednej verzie bol v miestnosti, kde si svoje osobné veci nechávajú pracovníci a návštevníci Bieleho domu. Tá sa má nachádzať priamo pod oválnou pracovňou. Kokaín mal nájsť pracovník bezpečnostnej služby.

Ako uvádza portál New York Post, ten správu uverejnil ako prvý, členovia Republikánskej strany, ktorí boli oboznámení s prípadom, neskôr uviedli, že kokaín sa našiel „v jednej zo 182 odkladacích skriniek s chýbajúcim kľúčom“.

Patril Hunterovi Bidenovi?

Droga sa našla v čase, keď sa po dlhšej dobe objavil v Bielom dome Hunter Biden, problémový syn prezidenta Joea Bidena, ktorý sa v minulosti liečil zo závislosti od drog. Jeho drogovo-sexuálne excesy pred rokom sledoval celý svet, keďže v tom čase sa hekerom a novinárom podarilo prelomiť heslo do jeho online úložiska, ktoré bolo plné kontroverzných videí. Okrem iného sa takýmto spôsobom podarilo potvrdiť viaceré obvinenia. Pod ich váhou sa Hunter Biden minulý mesiac priznal k neplateniu daní a nelegálnej držbe zbrane.

Práve kvôli tejto pochybnej minulosti začali médiá špekulovať o tom, či kokaín nepatril práve prezidentovmu synovi. Ten odišiel z Bieleho domu v piatok 30. júna približne o 18:30 hodine, teda zhruba 48 hodín pred tým, ako biely prášok objavili.  

Tieto špekulácie umocnilo aj prezidentovo tlačové oddelenie, ktoré odmietlo jasne odpovedať na to, či droga patrila niekomu z Bidenovej rodiny. Len pár dní po incidente nechcel na otázku, či môže vylúčiť, že kokaín patril niekomu z rodiny prezidenta Joea Bidena, odpovedať Andrew Bates z tlačového oddelenia Bieleho domu. Pritom uviedol pomerne zvláštny dôvod, keďže sa odvolal na zákon, ktorý zakazuje zamestnancom Bieleho domu vyjadrovať sa v rámci výkonu svojej práce k predvolebnej kampani.

Podobnú otázku dostala na ďalší deň od New York Postu aj prezidentova hovorkyňa Karine Jean-Pierreová. Ani tá sa nevyjadrila dostatočne priamo: „Neboli tu. Boli v Camp Davide. Neboli tu v piatok, neboli tu v sobotu ani v nedeľu, neboli tu ani v pondelok. Vrátili sa v utorok. Takže položiť túto otázku je skutočne neuveriteľne nezodpovedné.“

Vyšetrovanie vinníka neodhalilo

Otázku, kto priniesol kokaín do Bieleho domu, riešili vyšetrovatelia jedenásť dní a skonštatovali, že vinníka sa nepodarilo odhaliť.

Dôvodom má byť to, že forenzné skúmanie ukázalo, že na vrecúšku kokaínu nemožno nájsť žiadne stopy DNA ani odtlačky prstov. Navyše, priamo na mieste, kde sa droga našla, sa nenachádza žiadna kamera. Podľa vyšetrovateľov bolo preto možné zúžiť počet podozrivých na zhruba päťsto.

Vyšetrovatelia to vyhodnotili ako príliš vysoké číslo a americkým zákonodarcom pred výborom, ktorý bol pre vyšetrovanie tejto veci zriadený, povedali, že vypočúvanie všetkých týchto ľudí im príde ako zbytočné mrhanie zdrojmi. Obzvlášť vtedy, ak nemajú žiadne dôkazy a vykonanie testu na drogy na všetkých týchto ľuďoch by bolo pravdepodobne nezákonné.

Pochybnosti ostávajú

Kongresmani z radov republikánov, ktorí boli prítomní na výbore zriadenom na vyšetrenie tejto udalosti, toto vysvetlenie väčšinou neprijali. Tim Burchett, republikán z Tennessee, označil závery vyšetrovania za „úplné zlyhanie“ a jeho výsledky za „falošné“.

„Vedia, kto vstupuje do Bieleho domu. Majú identifikáciu tváre. […] Všetci vieme, že tam nemôžete ísť bez toho, aby ste uviedli svoje číslo sociálneho poistenia. […] Povedať, že to bol len nejaký víkendový návštevník, je falošné. To vôbec nikto nekúpi,“ dôvodil Burchett.

„Zakaždým, keď sa deje niečo zvláštne s prezidentom Bidenom alebo jeho rodinou či čímkoľvek, čo sa týka jeho administratívy alebo Bieleho domu, zdá sa, že nikto nikdy nenájde odpoveď,“ povedala novinárom aj Nancy Maceová, kongresmanka z Južnej Karolíny. „Toto je jedno z najbezpečnejších miest na svete, sú tú jedni z najlepších policajtov na svete a nemajú žiadne odpovede,“ dodala.

Situáciu podobne okomentoval aj populárny komentátor Ben Shapiro. Ten na sociálnej sieti Twitter napísal: „Žiada sa od nás, aby sme verili tomu, že najbezpečnejšia budova na planéte nemá sledovacie prostriedky potrebné na vykonanie identifikácie osoby, ktorá tam nechala kokaín. Tak určiteeeeeeee.“

Prezident Biden verí vyšetrovateľom

S otázkou na to, čo vraví prezident Biden na závery vyšetrovania a obzvlášť na to, že sa nepodarilo odhaliť vinníka, sa na hovorkyňu Bieleho domu obrátila aj novinárka z CBS News. Karine Jean-Pierreová odpovedala, že prezident verí vyšetrovateľom a že je pre neho dôležité, že verejnosť bola s výsledkami vyšetrovania detailne oboznámená.


Ďalšie články