Šéf Open AI spúšťa sporný projekt. Skener dúhovky pripomína dystopickú budúcnosť zo sci-fi filmov

Orb, strieborná guľa s modrým skenerom dúhovky. Reprofoto: Twitter/Worldcoin Orb, strieborná guľa s modrým skenerom dúhovky. Reprofoto: Twitter/Worldcoin

Worldcoin, revolučný projekt zameraný na distribúciu novej digitálnej meny pre všetkých na svete, nedávno spustili uprostred prívalu pozornosti a kontroverzie. Projekt, ktorého spoluzakladateľmi sú Sam Altman, generálny riaditeľ spoločnosti OpenAI, a Alex Blania, je navrhnutý ako finančná sieť a zároveň sieť identity. Využíva unikátne hardvérové zariadenie nazývané Orb na skenovanie ľudských očí, čím vytvára jedinečný biometrický identifikátor, ktorý sa potom používa na distribúciu tokenov Worldcoin.

Orb, strieborná guľa s modrým skenerom dúhovky, pripomína dystopickú budúcnosť zo sci-fi filmov. Je navrhnutý tak, aby zabezpečil, že každá osoba si môže vytvoriť len jeden účet, čím sa má zabrániť tomu, aby sa systém zneužíval. Používanie biometrických údajov však vyvolalo obavy o ochranu súkromia. Napriek kontroverzii zaznamenal Worldcoin výrazný rast, distribuoval tokeny stovkám tisíc ľudí a ich počet každým dňom rastie.

Ekonomické aspekty Worldcoinu sú zaujímavé. Celková ponuka jeho natívneho tokenu WLD je stanovená na 10 miliárd minimálne počas prvých 15 rokov fungovania siete. Následne by mal mať určitú mieru inflácie na úrovni 1,5 percenta.

Cirkulujúca ponuka WLD bola pri spustení obmedzená na 143 miliónov tokenov, pričom 43 miliónov bolo vyčlenených pre prvých používateľov a 100 miliónov bolo požičaných piatim tvorcom trhu (takzvaným market makerom) mimo USA. Tieto pôžičky, ktoré majú trvanie tri mesiace, dávajú tvorcom trhu možnosť kúpiť tokeny WLD namiesto vrátenia pôžičky. Krátko po spustení projektu koncom júna, keď sa začal token obchodovať, bola implikovaná valuácia projektu na úrovni 22 miliárd dolárov.

Orb, strieborná guľa s modrým skenerom dúhovky. Foto: Twitter/Worldcoin

Projekt sa však nezaobišiel bez kritiky. Vitalik Buterin, spoluzakladateľ etherea, vyjadril obavy z prístupu spoločnosti Worldcoin. Tvrdí, že spoliehanie sa projektu na biometrické údaje by mohlo viesť k budúcnosti, keď budú ľudia motivovaní predávať svoje biometrické údaje s cieľom získať finančný zisk. Buterin tiež spochybňuje účinnosť biometrických údajov pri prevencii útokov Sybil, pri ktorých jedna osoba vytvorí viacero účtov.

Napriek týmto obavám zostáva tím Worldcoin optimistický, keď ide o budúcnosť tohto modelu. Veria, že ich projekt môže pomôcť demokratizovať prístup k digitálnej mene a vytvoriť spravodlivejší finančný systém. Projekt však čelí významným výzvam vrátane obáv o ochranu súkromia, otázok týkajúcich sa škálovateľnosti a možnosti zneužitia technológie. Niektoré z týchto obáv sa projekt snaží zmierniť zverejnením zdrojových kódov nielen softvérovej časti projektu, ale rovnako aj hardvéru.

Napriek obávam a kritike predstavuje Worldcoin odvážny experiment nielen vo svete digitálnych mien, ale v ekonómii obecne. Jeho unikátny prístup k overovaniu identity a distribúcii bohatstva má potenciál revolučne zmeniť spôsob, akým uvažujeme o peniazoch a identite. Úspech projektu však bude závisieť od jeho schopnosti zvládnuť zložité otázky ochrany súkromia, škálovateľnosti a dodržiavania právnych predpisov. Keďže Worldcoin naďalej rastie a vyvíja sa, bude to nepochybne projekt, ktorý sa oplatí vo svete digitálnych mien sledovať aj naďalej.


Ďalšie články