Vyzerá Rovinka ako lacné Las Vegas? Kasína a herne budú v obci ešte ďalšie štyri roky

pexels-javon-swaby-3279695 Ilustračné foto: Pexels.com

V obci Rovinka sa po prvom neúspešnom Všeobecnom záväznom nariadení (VZN) a po petícii podarilo zamedziť hazard. Na pokoj bez hazardných hier si však obyvatelia obce blízko Bratislavy budú musieť ešte niekoľko rokov počkať.

Po novelizácii zákona o hazardných hrách z novembra 2020 už nie je potrebná petícia na zastavenie tohto biznisu v obci, ale stačí, aby poslanci schválili VZN. Touto cestou sa rozhodlo ísť niekoľko väčších miest ako Prešov, Nitra či Bratislava.

Hlavné mesto zakázalo prevádzkovanie hazardných hier na svojom území koncom roka 2020. V praxi to znamená, že nové prevádzky tu už nevzniknú a starým po vypršaní licencie nepredĺžia platnosť.

Štandard už vtedy upozorňoval, že problém hazardu na Slovensku to nevyrieši. Hráči a prevádzky sa presunú na miesta, kde toto podnikanie nezamedzili. A to hlavne do okolitých dedín ako Dunajská Lužná, Most pri Bratislave, Zálesie či Rovinka.

Dunajská Lužná a Zálesie zareagovali na situáciu promptne a podobné VZN prešlo aj u nich. No v Moste pri Bratislave a v Rovinke čakali dva a pol roka.

Hazard v Rovinke nebol témou

„Až do tohto roku nebol hazard v Rovinke témou. Herňa tu existuje už niekoľko rokov a nikdy nebol deklarovaný žiadny problém alebo sťažnosť, preto to obec nechápala vyslovene negatívne,“ povedal pre Štandard starosta Rovinky Tomáš Káčer.

V tomto sa so starostom zhodla aj predsedníčka Komisie ochrany životného prostredia a verejného poriadku Veronika Basta. „K téme hazardu sme mali zasadnutia komisie, ktorej som predsedala aj v minulom volebnom období, keď sa táto téma nepovažovala za dôležitú. Mali sme tu jednu herňu, s ktorou údajne neboli žiadne problémy.“

Je pochopiteľné, že hazard sa do Rovinky začal presúvať po vypršaní licencie už fungujúcich prevádzok v hlavnom meste. Niektorým skončili licencie tohto roku, presúvajú sa teda inam. V Rovinke tak pribudlo jedno kasíno a dve herne.

Druhé VZN prešlo

Rovinka schválila zákaz prevádzkovania hazardných hier na druhý pokus 24. mája 2023. Predtým však starosta obce stihol povoliť niekoľko licencií. O schválenej licencii z februára 2023, ako aj o ďalších žiadostiach informoval členov Komisie ochrany životného prostredia a následne ďalších poslancov.

„Komisiu starosta vôbec neinformoval o povolení licencie pre kasíno v nákupnom centre Rovinka 2050. Túto licenciu súčasný starosta podpísal hneď po voľbách 29. novembra 2022,“ konštatovala Veronika Basta. O udelenej licencii sa komisia dozvedela až z reportáže, ktorú odvysielala RTVS. Takto budú môcť hazardné hry v Rovinke firmy prevádzkovať až do roku 2027.

Starosta obce sa voči tomuto tvrdeniu ohradil: „Stanovisko o umiestnení kasína bolo vydané predchádzajúcim starostom 10. októbra 2022, ja som vydával 29. novembra 2022 formálnu opravu pôvodného stanoviska.“

V pôvodnom stanovisku bola chyba v názve a starostovi predložili opravu k vydanému stanovisku, ktoré sa týkalo už existujúcej prevádzky. „Nebol som si vedomý toho, že ide o nové kasíno, a nie o pôvodnú herňu, ktorá tam bola. To som zistil až následne pri analyzovaní všetkých vydaných rozhodnutí,“ reagoval Káčer.

S hazardom prišli aj reklamy

Okrem novovzniknutých prevádzok sa to v Rovinke hemží aj reklamami na hazardné hry. „Z hľadiska vizuálneho smogu naša obec vyzerá ako lacné Las Vegas s nevkusnou reklamou na herne na exponovaných miestach a dokonca aj na autobusovej zastávke pred obecným úradom,“ opisuje Veronika Basta.

Upozornila Štandard aj na reklamné plochy v ochrannom pásme štátnej cesty I. triedy, podľa jej slov ide o čierne stavby. „Stavebný úrad ich nerieši minimálne od septembra 2022. Vtedy sme ako Komisia ochrany životného prostredia a verejného poriadku podali (predchádzajúcemu) starostovi Milanovi Kubešovi výzvu na odstránenie protiprávneho stavu.“ Doteraz podľa nej neboli čierne stavby odstránené.

Súčasný starosta Tomáš Káčer o tomto probléme vie a označuje ho za historický. „Ešte za môjho pôsobenia ako prednostu sa začalo s odstraňovaním reklám, pričom sme za posledné tri roky odstránili takmer všetky obecné reklamy a reklamy na obecných pozemkoch, aj časť reklám zo súkromných pozemkov.“

S odstraňovaním tých, ktoré uvádza Basta, plánujú začať až po odstránení obecných reklám a tých, ktoré ležia na obecných pozemkoch. No pri odstraňovaní súkromných reklám vidí problém v tom, že nie každá má uvedeného majiteľa.

Proces odstraňovania súkromných reklám by sa mal začať ešte tento rok. Situáciu vraj skomplikovala dlhodobá práceneschopnosť zamestnankyne úradu, ktorá ako jediná absolvovala školenie na odstránenie a povoľovanie reklamných stavieb. A tak musia celú agendu stavebného úradu zvládnuť zostávajúce dve pracovníčky. Navyše, ako hovorí starosta Káčer, obec s tým dosiaľ nemá žiadne praktické skúsenosti, keďže odstraňovanie reklamnej stavby nikdy nerobila.


Ďalšie články