Kupujúci sa dostávajú do vedenia. Nehnuteľnosti na Slovensku už mierne zlacneli

Ceny nehnuteľností sa pohli. Na rozdiel od úvodu minulého roka, keď záujemcovia o bývanie sledovali, ako doslova letia hore, druhý tohtoročný štvrťrok priniesol ich pokles oproti predchádzajúcemu kvartálu o 2,3 percenta. Medziročné tempo rastu sa dostalo do záporných čísel, dosahuje hodnotu mínus 6,5 percenta. Štvorcový meter bývania je tak podľa Národnej banky Slovenska aktuálne lacnejší o rovných 58 eur a jeho priemerná cena sa pohybuje na úrovni 2 498 eur. Kupujúcim pravdepodobne svitá na lepšie časy.

pexels-oleksandr-canary-islands-12955837 Ilustračné foto: Pexels.com

Na rozdiel od bytov, ktorých priemerná cena je 2 711 eur za štvorcový meter, čím pokračujú v poklese, ceny domov v priemere medzikvartálne zdraželi a rovnaká výmera je podľa najnovších dát ohodnotená na 1 944 eur. Oproti predchádzajúcemu roku však klesli o len 2,1 percenta, pri bytoch je to však až 8 percent. „Dôvodom prečo rýchlejšie klesajú ceny bytov ako rodinných domov je predovšetkým to, že práve byty zaznamenali posledné roky najvyššiu dynamiku rastu cien (podstatne vyššiu ako domy),“ vysvetľuje pre Štandard prezident Národnej asociácie realitných kancelárií Ján Palenčár.

Anomália v štatistike


Dočítajte tento článok zadarmo vytvorením účtu alebo sa prihláste.

Kliknite na tlačidlo Poslať email a obdržíte odkaz na registráciu. Tým súhlasíte s obchodnými podmienkamiochranou súkromia.