Koniec eura aj dolára. Privítajte bancor

pexels-ibrahim-boran-8254439 Ilustračťné foto: Pexels.com

S nástupom digitálnych mien centrálnych bánk (CBDC) sa vracia do verejnej debaty aj takmer sto rokov stará myšlienka jednej celosvetovej meny. Keď v 70. rokoch zlato prestalo plniť svoju úlohu v medzinárodnom obchode, zdalo sa takmer nemožné, aby sa svet zhodol na jedných globálnych peniazoch. Američania by určite chceli, aby to bol dolár, Číňania by preferovali svoj juan a v eurozóne by sa lobovalo za euro. Viac ako jedny peniaze sa tak v teórii hovorilo o návrate k jednému štandardu, ale nekrytému zlatom, ktorý zamedzoval expanzívnej menovej politike. Čo iné by to však mohlo byť?

Medzinárodný menový fond a ešte pred ním bývalý guvernér Bank of England si všímajú nový trend v podobe CBDC, ktoré namiesto obchodných bánk vydávajú centrálne banky. Aj keby sa podarilo, aby boli všetky CBDC voľne zameniteľné jedna za druhú, ľudia by zrejme na celom svete nechceli len jedny peniaze, napríklad digitálny dolár. Zaujímavejšie by však mohlo byť, ak by sme si všetci mohli vybrať svoje CBDC a v pozadí nich by neobiehali digitálne peniaze centrálnej banky, ale napríklad práve Medzinárodného menového fondu. Podobne ako kedysi zlato, teraz však v digitálnej, ničím nekrytej podobe.

Nie je to nová myšlienka, ide len o digitálnu podobu globálnej meny bancor, ktorú presadzoval počas vojny velikán ekonómie John Maynard Keynes. Predstavoval si, že by vznikla Svetová centrálna banka, ktorá by bancory vydávala a oproti ním by tvorili likviditu centrálnej banky, ktoré by ju poskytovali bankám, aby mohli dávať úvery a vytvárať peniaze pre ľudí.

Digitálny bancor ide však ešte o jeden krok ďalej. Ak by sme všetci mali aplikáciu s digitálnym eurom, digitálnym dolárom či digitálnou českou korunou, prečo by sme si rovno nemohli do aplikácie pridať priamo aj bancor? Ak by nám to Medzinárodný menový fond dovolil, nebolo by na tom nič zložité. Potom by len stačilo, že by ho prijímali ľudia po celom svete v obchodoch za tovary a služby a globálne celosvetové peniaze by boli na svete.

Nepoužívali by sme dolár či euro, ale priamo bancor. Rovnako ako kedysi zlato, ktoré sa tiež dalo používať priamo, ale ľudia väčšinou platili svojimi lokálnymi peniazmi, ktoré boli priamo alebo nepriamo na zlato naviazané. V prípade bancoru však žiadna pevná kotva neexistuje, čo sa hodí všetkým tým, ktorí fandia inflačným peniazom. Naopak, je to obrovské riziko, že sa peniaze zrazu nebudú znehodnocovať len lokálne, ale jedným zlým rozhodnutím môže inflácia dopadnúť na celý svet.


Ďalšie články