Hlas sa k progresívcom prilepil sám. Čo nám chce vlastne povedať Erik Tomáš?

Peter Pellegrini Foto: facebook.com/Peter Pellegrini

Peter Pellegrini v politike nepredstavuje nič o okrem túžby po čo najvyššej funkcii. Dlho sa cítil favoritom volieb, potom aspoň favoritom neficovského tábora. Teraz sa trápi s odpoveďou na otázku, aký je zmysel Hlasu po voľbách.

Erik Tomáš, ktorý sa doteraz najjasnejšie z Hlasu vymedzuje proti Progresívnemu Slovensku, mu veľmi nepomohol. Neistotu, čo bude s Hlasom po voľbách, to len zvyšuje.

Tomáš s tým začal už dávnejšie, ostro sa vymedzil voči Michalovi Trubanovi v relácii Karty na stôl v Plus 7 dní, najnovšie to zopakoval v TA3. „Jediné, čo Hlas poškodzuje, je to, že nás začali lepiť k Progresívnemu Slovensku,“ povedal cez víkend v relácii V politike.

Tomáš následne vymenoval témy, v ktorých Hlas zastáva iné stanoviská ako PS: dôchodky, drogy, hodnotové otázky, či vzťah k voličom Smeru. A pridal aj populistické reči o pomoci Ukrajincom na úkor Slovákov.

Čo tým chce poslanec Tomáš povedať? Chce alebo nechce Hlas vládnuť s PS? Koho považuje za oponenta a koho za spojenca pred najbližšími voľbami?

Už sme písali, že dve tretiny voličov Hlasu sa obáva vlády s progresívcami, takúto vládu preferuje len 17 percent voličov Petra Pellegriniho. Ten však robí všetko preto, aby pôsobil tak, akoby si takúto vládu želal.

V Hlase to už dávnejšie začalo niektorým členom prekážať. Stačí sa pozrieť na príspevky na sociálnych sieťach poslanca Šutaja-Eštoka alebo mediálne výstupy Erika Tomáša. V kuloároch sa práve táto dvojica spolu s Denisou Sakovou a Richardom Rašim spomína ako akási vnútorná opozícia, ktorej vadí prílišné približovanie sa k PS. Výsledkom je podľa nich pád preferencií.

Erik Tomáš svojimi výrokmi však preferencie Hlasu nezachráni. Otočiť trend je ťažšie, než sa zdá a určite to nemôže robiť niekto, kto nestojí na čele strany. Aj jeho výroky len podčiarkujú hlavný problém Hlasu.

Treba uznať, že Tomášovi sa ho sčasti podarilo identifikovať správne. Preferencie Hlasu skutočne tlačí nadol to, že je príliš spájaný s progresívcami a ďalšími stranami, ktoré sme kedysi označovali ako stredopravé a ktoré boli roky opozíciou Smeru.

Ale, politik Hlasu urobil chybu pri označovaní vinníka. Lebo Hlas sa k progresívcom prilepil sám.


Dočítajte tento článok zadarmo vytvorením účtu alebo sa prihláste.

Pokračovaním súhlasíte s aktualizovanými Podmienkami k ochrane súkromia a Všeobecnými obchodnými podmienkami