Niektorým deťom štát jednorazovo prispeje na obedy. Viac na stravu majú dostať aj zamestnanci

Koncom júla rezort práce pod vedením ministerky Sone Gaborčákovej informoval o zmenách v súvislosti so stravným zamestnancov. A istej finančnej injekcie sa dočkajú aj školopovinné deti, ktorým sa poskytuje sociálna služba v zariadení. Štandard prináša stručný prehľad informácií uverejnených Ministerstvom práce sociálnych vecí a rodiny na svojom webe.

Ilustračné foto: Milan Kapusta/TASR Ilustračné foto: Milan Kapusta/TASR

Už od utorka 15. augusta možno požiadať o jednorazovú dotáciu vo výške 160 eur. Ako príspevok na jedlo má pomôcť vybranej skupine školákov v rámci povinnej školskej dochádzky. „Niektorým deťom, ktorým sa poskytujú sociálne služby v ambulantných alebo pobytových zariadeniach, a popritom si majú plniť povinné predprimárne vzdelávanie či povinnú školskú dochádzku, nie je poskytovaná dotácia na podporu výchovy k stravovacím návykom,“ vysvetľuje rezort s tým, že na Slovensku je ich evidovaných približne 500. Práve z tohto dôvodu a pre vysokú infláciu má kompenzácia pomôcť dotknutým rodinám.

Vzor žiadosti zverejní Ústredie práce, sociálnych vecí a rodiny na svojej webovej stránke. Čas na jej podanie bude ešte asi dva týždne po začatí školského roka. Rodič alebo osoba, ktorej je zverené dieťa do starostlivosti rozhodnutím súdu, sa môže obrátiť na príslušný úrad práce podľa trvalého alebo prechodného pobytu žiadateľa. Podľa ministerstva práce má dotácia pokryť náklady na stravu v období štyroch kalendárnych mesiacov od septembra do decembra 2023.


Dočítajte tento článok zadarmo vytvorením účtu alebo sa prihláste.

Kliknite na tlačidlo Poslať email a obdržíte odkaz na registráciu. Tým súhlasíte s obchodnými podmienkamiochranou súkromia.