Vojna v polícii pokračuje. V nahrávkach sa spomínajú aj Lipšic alebo Fico

Snímka obrazovky 2023-08-14 o 19.31.29 Policajný prezident Štefan Hamran zverejňuje časť spisu. Foto: TASR.

Vyzerá to tak, že za prípadom Ezechiel 7 a predvolebným stíhaním Gašpara so Stahlom bola objednávka. A nemusela byť iba politická. Zrejme súvisela s novou kapitolou vojny v polícii.

Kľúčovou postavou prípadu nebol Tibor Gašpar, ale bývalý vyšetrovateľ Roman Stahl. NAKA a špeciálna prokuratúra ho stíhajú za to, že za úplatky od oligarchu Norberta Bödöra manipuloval vyšetrovanie Váhostavu, Doprastavu a Technopolu. Na kauzu si spomenul známy „kajúcnik“ Slobodník.

A NAKA so špeciálnou prokuratúrou to ochotne využili.

Mali na to vážny dôvod. Bývalý policajt Stahl totiž otvoril ďalšie dejstvo vojny v polícii. Konkrétne: Stahl nahováral jedného zo svedkov korupčných káuz, ktorý spolupracuje s vyšetrovateľmi NAKA, aby prešiel na druhú stranu. Teda na stranu tajnej služby a Žilinkovej generálnej prokuratúry.

Stahl údajne svedka presviedčal, aby vypovedal proti špeciálnemu prokurátorovi Lipšicovi, Matovičovi a Mikulcovi. Vraj by za to mohol dostať zaplatené z fondov, v ktorých je suma so siedmimi nulami (desať miliónov eur). A do ktorých údajne prispel aj Robert Fico.

Tieto tvrdenia o tajných fondoch a Ficovi pôsobia uletene. Miestami až bulvárne. Sú však súčasťou spisu, presnejšie návrhu prokurátora na väzobné stíhanie Stahla. Z dokumentu v pondelok citoval aj policajný prezident Hamran (bez podrobností o menách).

Treba však dodať, že nejde o overené zistenia vyšetrovateľov, ale len o prepisy nahrávok z odpočúvania. Čiže o reči, pri ktorých nevieme, do akej miery majú reálny základ… Stahl spomínanému svedkovi narozprával neuveriteľné veci – ako odkaz od nejakej tretej osoby, ktorá vraj pozná Žilinku. A asi netušil, že prepisy nahrávok budú neskôr použité proti nemu.

Až potiaľto príbeh pôsobí pomerne jasne a viac-menej čierno-bielo. Zapadá do Matovičovej a Lipšicovej mytológie o boji dobra so zlom.

Vyšetrovatelia NAKA spolu so špeciálnou prokuratúrou udreli na skorumpovaného Gašpara. Alebo na bývalého policajta Stahla, ktorý podľa prepisov nahrávok rozprával o akýchsi miliónových čiernych fondoch, do ktorých vraj prispel Fico. A z ktorých sa má platiť kampaň proti Lipšicovi a špeciálnej prokuratúre.

Hamranov obraz o „dobrých a zlých“ však komplikuje jeden podstatný fakt. Svedok, ktorého Stahl nahováral, aby otočil, sa volá Peter Petrov (prezývaný Tiger).

Kto trochu sledoval vojnu v polícii z roku 2021, ten vie, že „svedok“ Petrov patrí do kategórie mimoriadne kontroverzných postáv. V skutočnosti to nie je svedok, ale vybavovač. Podľa podozrení tajnej služby, policajnej inšpekcie a prokuratúry bol Petrov niečo ako obchodník so svedkami. Dodávateľ svedeckých výpovedí podľa potrieb NAKA.


Dočítajte tento článok zadarmo vytvorením účtu alebo sa prihláste.

Pokračovaním súhlasíte s aktualizovanými Podmienkami k ochrane súkromia a Všeobecnými obchodnými podmienkami