Ruský rubeľ sa prepadol, ale Putinovo hospodárstvo rastie. Ako je to možné a ako to súvisí

Národná mena Ruskej federácie sa od začiatku roka voči doláru postupne prepadáva a v nedeľu dosiahla najnižšiu hodnotu za posledných 16 mesiacov, čiže od obdobia krátko po začatí vojny na Ukrajine a uvalení prvých balíkov západných sankcií. Teraz mierne koriguje, ale výrazná zmena trendu sa nepredpokladá. A ruské hospodárstvo medzitým výrazne rastie.

profimedia-0796200197 Rusi sa pozerajú na stav menových kurzov. Foto: Profimedia

Po zavedení rozsiahlych sankcií západnými krajinami v dôsledku invázie Ruska na Ukrajinu sa rubeľ prepadol na rekordne nízku úroveň, keď bolo treba dať podľa oficiálneho kurzu za jeden dolár v istých momentoch vyše 130 rubľov. Ruská centrálna banka však vtedy promptne zaviedla kapitálové kontroly, ktoré limitovali výbery či nákupy v americkej mene, a hodnotu tej domácej stabilizovala. V priebehu leta ostatného roka sa výmenný kurz pohyboval na sedemročnom maxime, v rozmedzí 50 až 60 rubľov za dolár.

Koncom jesene však rubeľ začal opäť strácať dych. Od januára oslabil o 26 percent, čím sa podľa denníka Guardian stal národnou menou s tretím najhorším trendom na svete v roku 2023.


Dočítajte tento článok zadarmo vytvorením účtu alebo sa prihláste.

Po kliknutí na tlačidlo Registrovať sa Vám bude na uvedenú e-mailovú adresu doručená správa s odkazom pre dokončenie procesu registrácie. Kliknutím na odkaz v zaslanej správe vyjadríte súhlas so Všeobecnými obchodnými podmienkami Prémiového Obsahu a potvrdíte, oboznámenie sa s Podmienkami k ochrane súkromia.