Ohrozí Smer druhý pilier?

Druhý dôchodkový pilier od svojho začiatku čelil viacerým sporným politickým zásahom. Počas vlád Roberta Fica bol otvorený až štyrikrát. Exminister práce Jozef Mihál varuje, že ak sa Smer dostane k moci, úspory ľudí zo sporivého systému populisticky rozhádže. Sociálni demokrati hovoria o strašení a argumentujú, že ani v minulosti pri druhom pilieri nepresadzovali radikálne riešenia.

Tlaèová beseda minister práce Ján Richter šéf Sociálnej poisovne ¼uboš Lopatka Ján Richter a bývalý riaditeľ Sociálnej poisťovne Ľuboš Lopatka. Foto: Michal Svítok/TASR

Jozef Mihál, ktorý kandiduje do parlamentu za stranu Demokrati, počas augusta už viackrát vyslovil obavy o budúcnosť druhého piliera. „Robert Fico používa druhý pilier ako pokladničku na financovanie svojich populistických návrhov a takzvaných sociálnych balíčkov, ktorými ohlupuje zaslepených voličov,“ tvrdí expert Hegerovej strany Demokrati s tým, že Ficovo víťazstvo po voľbách by znamenalo, že peniaze sporiteľov by určite nenechal líder Smeru-SD bez povšimnutia.

Zavedenie tohto modelu zhodnotenia časti našich odvodov od roku 2005 bolo od začiatku témou, o ktorej sa polemizovalo. V úplnom úvode sa 18-percentný odvod, ktorý putoval do sociálnej poisťovne, rozdelil a rovná polovica putovala na osobný dôchodkový účet do klientom vybranej dôchodkovej správcovskej spoločnosti. Neskôr však už všetko bolo inak a časom pribudlo zmien toľko, že odborná verejnosť otvorene zásahy kritizovala a zdalo sa, že druhý pilier svoj účel prestáva plniť, respektíve dokonca, že jeho najzákladnejšie atribúty, napríklad povinná účasť, sa zmenili na nepoznanie.


Dočítajte tento článok zadarmo vytvorením účtu alebo sa prihláste.

Kliknite na tlačidlo Poslať email a obdržíte odkaz na registráciu. Tým súhlasíte s obchodnými podmienkamiochranou súkromia.