Koniec neoliberalizmu na Slovensku? Regulácia trhu je medzi slovenskými politikmi v kurze

Untitled_Artwork 145 Ilustrácia: Vlado Palša

Pandémia a energetická kríza ukázali, že keď nastalo zle, ľudia sa zomkli vnútri štátov. Je preto potrebné, aby si štát ponechal efektívne nástroje na reguláciu trhu. Slobodné trhové prostredie treba zachovať, štát však má zasiahnuť tam, kde trh zlyháva, hovorí väčšina predstaviteľov politických strán, ktoré majú šancu po septembrových voľbách zostavovať vládu. Najčastejšie politici hovoria o regulácii bankového sektoru.

Štandard uzatvára sériu ankiet zameraných na najdôležitejšie ekonomické otázky súčasného Slovenska. V poslednej ankete sme politikom položili nasledujúcu otázku:

Akú podobu slobodného/regulovaného trhu v blízkej budúcnosti považujete za žiaducu, akú vnímate ako ohrozenie pre naše záujmy a podnikanie na Slovensku?

Z politických strán sme oslovili všetky, ktoré majú šancu dostať sa do parlamentu. Na otázky odpovedali Igor Matovič (OĽaNO), Peter Pellegrini (Hlas), Robert Fico (Smer), Jozef Hajko (KDH), Andrej Danko (SNS), Milan Krajniak (Sme rodina), Milan Uhrík (Republika) a Richard Sulík (SaS).

Odpovede zamestnávateľov a ekonómov prinesieme zajtra, v utorok.

Igor Matovič, predseda OĽaNO

Za najúspešnejšie usporiadanie v našom priestore, aj po 40 rokoch skúseností s „projektom“ socializmu, považujeme systém, ktorého základom je voľný trh, kde však štát zasahuje v situácii, v ktorej voľný trh zlyháva, t. j. keď vznikajú monopoly, oligopoly, záujmové skupiny či mocenské zoskupenia alebo trhové anomálie, ako naposledy energokríza. Štát musí chrániť práva a oprávnené záujmy občanov, ako aj zabezpečovať solidaritu v spoločnosti podporou rodín, sociálne slabších a odkázaných.

Peter Pellegrini, predseda strany Hlas

Pandémia a energetická kríza naplno ukázala, aké je potrebné, aby si štát ponechal efektívne nástroje na reguláciu negatívnych trhových externalít. Princípy slobodného trhu je potrebné ctiť a rešpektovať. Existujú však oblasti národného hospodárstva, kde buď trh neexistuje, alebo kde aj sama Európska komisia povedala, že trh zlyhal. Ide napríklad o poskytovanie zdravotnej starostlivosti, vzdelávanie alebo dodávky energií a tepla. V týchto oblastiach musia ľudia pocítiť, že štát na nich pamätá a už nikdy nedovolí zlyhanie. 

Robert Fico, predseda Smeru

Podľa Smeru politika čistého voľného trhu úplne zlyhala. V ostatnom období to potvrdil predovšetkým trh s energiami. Smer je silná etatistická strana, uznáva úlohu štátu a nevyhnutných regulačných zásahov. V súčasnosti je dobrým príkladom trh s hypotékami, ktorý bez zásahu štátu môže doviesť desaťtisíce ľudí s hypotekárnymi úvermi do neriešiteľnej finančnej situácie s následkom straty bytu alebo rodinného domu zaťaženého hypotékou.  

Jozef Hajko, ekonomický expert KDH

Trh máme čoraz prísnejšie regulovaný, čo podväzuje aktivitu podnikateľov. Presadzujeme, aby sa regulácia uplatňovala len tam, kde je to nevyhnutné v záujme spoločnosti. Za jeden z najdôležitejších princípov považuje subsidiaritu. Človek by mal žiť v prvom rade vo vlastnej komunite, dedine, meste. Potom v národnom štáte a napokon v Európskej únii. Z najvyšších centier by mali prichádzať len nevyhnutné rámcové usmernenia, všetko ostatné by sa malo prijímať v regiónoch. To však neznamená, že by sa hranice národných štátov mali rozpúšťať. Nedávna pandémia ukázala, že keď nastalo zle, ľudia sa zomkli vnútri štátov.

Andrej Danko, predseda SNS

Je žiaduce čo najväčšie zachovanie slobodného trhu, avšak v niektorých trhových sektoroch neviditeľná ruka trhu evidentne zlyháva. Tam musí nastúpiť ochranná ruka štátu a zaviesť potrebné regulácie na ochranu ohrozených občanov. Príkladov je veľa. Napríklad zákonom garantovaná minimálna mzda pre zamestnancov a jej každoročný rast. Ale aj mnohé iné zamestnanecké benefity, ktoré by mnohí zamestnávatelia bez nariadenia štátom svojim zamestnancom neposkytovali, ako napr. povinné príplatky za prácu v noci a vo sviatok, príspevky na stravovanie a rekreáciu či základná výmera dovolenky. Tieto opatrenia musia byť zachované.

Trh v posledných rokoch zlyhal aj pri skokovom náraste cien nehnuteľností a momentálne pri výške úverových sadzieb, na ktorých si banky už pripisujú rekordné zisky. Preto sa nová vláda bude musieť venovať aj tejto problematike a ideálne pre dotknutých občanov zaviesť daňový bonus na zvýšené platené úroky a banky osobitne zdaniť. Inak sa môže dokonca stať, že časom nám tu budú pribúdať bezdomovci. Štát sa musí pozrieť aj na dôvody prudkej cenovej inflácie, ktorá je na Slovensku v rámci eurozóny najvyššia, a včasnými opatreniami zastaviť zdražovanie na našom trhu, najmä cien potravín a energií. Okrem toho je zo strany štátu potrebné okamžité zvýšenie všetkých dôchodkov na vyrovnanie inflačných dôsledkov.

Milan Krajniak, podpredseda Sme rodina

V posledných rokoch sa ukázalo, že iba silný štát so sebavedomou vládou môže byť protiváhou nadnárodným korporáciám. Tieto sú síce vystavené konkurencii na globálnom trhu, ale na lokálnom trhu, akým je Slovensko, sa snažia pôsobiť dominantne. Iba štát vie reguláciou chrániť domácich podnikateľov a spotrebiteľov pred svojvôľou korporácií. Ako príklady sektorov, kde je silná regulácia zo strany štátu nevyhnutná, môžeme uviesť finančný sektor, energetiku, potravinárstvo alebo pracovný trh.

Milan Uhrík, predseda hnutia Republika

Podporujeme čo najslobodnejšie trhové prostredie. Modernú, dynamickú a prosperujúcu ekonomiku. Štát si však musí ponechať kontrolu nad strategickými a monopolnými odvetviami. Vysoká výkonnosť ekonomiky sa však nedá dosiahnuť bez cenovo dostupných energií, funkčnej zdravotnej starostlivosti, vzdelávania, dôchodkového zabezpečenia a čo najvyššej potravinovej bezpečnosti. Neustúpime v požiadavke na absolútnu suverenitu v oblasti daní a odvodov. Rovnako budeme presadzovať národnú nezávislosť od rôznych fiškálnych paktov a odmietať ďalšiu integráciu v rámci EÚ v oblastiach, ktoré sú pre nás nevýhodné.

Richard Sulík, predseda strany SASKA

Táto otázka je príliš všeobecná na to, aby som odpovedal inak ako všeobecnými frázami.

Oslovení zástupcovia Progresívneho Slovenska na otázku Štandardu neodpovedali.


Ďalšie články