Iránsky prezident a minister zahraničných vecí zahynuli pri páde vrtuľníka

Iránsky prezident Ebráhím Raísí a minister zahraničných vecí Hosejn Amír Abdollahján zahynuli pri páde vrtuľníka, ktorý sa v nedeľu v hustej hmle zrútil v hornatom teréne. Uviedli to agentúry Reuters and AP s odvolaním sa na iránsku štátnu televíziu a miestne médiá.

Obit_Ebrahim_Raisi346983 Ebráhím Raísí. Foto: TASR/AP

Podľa iránskych médií záchranári objavili telesné pozostatky prezidenta a ministra. Raísí mal 63 rokov a Amír Abdollahján 60. Príčina nehody zatiaľ nie je známa.

Štátna televízia uviedla, že vrtuľník narazil na vrchol hory. Úrady nateraz príčinu nehody neoznámili. Štátna tlačová agentúra IRNA informovala, že Raísí letel vo vrtuľníku vyrobenom v USA – šlo o stroj typu Bell 212.

Najvyšší vodca ajatolláh Alí Chameneí vyzval Iráncov, aby sa neobávali o vedenie islamskej republiky a ubezpečil ich, že k narušeniu kontinuity práce nedôjde. Vyhlásenie v podobnom duchu neskôr vydala aj iránska vláda, ktorá sa zišla na mimoriadnom zasadnutí.

Pomoc ponúkli viaceré krajiny

Záchranné tímy prehľadávali oblasť od nedele popoludnia po tom, ako letoví dispečeri stratili kontakt s posádkou vrtuľníka letiaceho nad provinciou Východný Azerbajdžan a prepravujúceho Raísího, šéfa diplomacie a ďalšími predstaviteľmi. 

Do pátrania po vrtuľníku sa zapojila armáda, Revolučné gardy i policajti, ako aj záchranári z Červeného polmesiaca. 

Pomoc pri pátraní Iránu ponúkli napríklad Irak, Kuvajt, Katar, Saudská Arábia, Sýria, Rusko, Čína a Turecko, ako aj z Európska únia, ktorá aktivovala svoju službu rýchlej reakcie.

Vrak vrtuľníka sa našiel po zhruba 15 hodinách v pondelok skoro ráno, pričom štátna televízia uviedla, že prezident zahynul.

Raísiho konvoj zahŕňal tri vrtuľníky – ďalšie dva „bezpečne dorazili do svojho cieľa“, uviedla tlačová agentúra Tasnim.

Raísí navštívil provinciu Východný Azerbajdžan severozápade Iránu, aby spolu s azerbajdžanským prezidentom Ilhamom Alijevom otvoril projekt priehrady na spoločnej hranici.

Kondolovali Husíovia aj Hamas

Kondolovalo Rusko, Pakistan i Hamas

Na pamiatku iránskeho prezidenta Ebráhíma Raísího Pakistan vyhlásil pondelok za deň smútku. Na sociálnych sieťach o tom informoval pakistanský premiér Šáhbáz Šaríf, ktorý súčasne vyjadril sústrasť a solidaritu „s bratským Iránom“.

Libanonské proiránske šiitské hnutie Hizballáh vyjadrilo zármutok v súvislosti s úmrtím Raísího, ktorého označilo za „ochrancu hnutí odporu“. Tamojšia vláda následne vyhlásila trojdňový štátny smútok.

Radikálne palestínske hnutie Hamas tiež kondolovalo iránskemu najvyššiemu vodcovi Alímu Chameneímu, iránskej vláde a iránskemu ľudu, pričom Raísího tragickú smrť označilo za „nesmiernu stratu“.

Hamas vo svojej kondolencii vyzdvihol aj solidaritu prejavovanú iránskym vedením a Raísím od začiatku vojny s Izraelom, ktorú vyvolal vpád palestínskych teroristických kománd na juh Izraela zo 7. októbra 2023.

Palestínske hnutie súčasne ocenilo zosnulých iránskych vodcov za podporu palestínskych požiadaviek a hnutia odporu proti Izraelu a vyjadrilo presvedčenie, že „dobre ukotvené inštitúcie“ pomôžu Iránu prekonať „dôsledky tejto veľkej straty“.

K prejavom sústrasti sa vo svojom vyhlásení pripojili aj protivládni povstalci z Jemenu. V statuse na sieti X vodca týchto povstalcov – húsíov – Muhammad Alí al-Húsí napísal, že prosí Boha, aby poskytol útechu rodinám prezidenta Raísího a členov jeho sprievodnej delegácie, ktorí pri havárii vrtuľníka tiež zahynuli. Vyjadril tiež želanie, aby iránsky ľud zostal oddaný svojim vodcom.

Hold Raísímu vzdal aj indický premiér Naréndra Módí, ktorý v statuse na sieti X ocenil Raísího zásluhy na posilnení bilaterálnych vzťahov medzi Indiou a Iránom.

Podporu iránskemu ľudu a vedeniu Iránu vyjadrilo aj vedenie Spojených arabských emirátov a Kataru či aj iracký premiér Muhammad Šijá Súdání. Sústrasť vyslovila aj Európska únia.

Ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov vo svojom statuse označil Raísího za skutočného vlastenca Iránskej islamskej republiky a spoľahlivého priateľa Ruska. Podobné prejavy sústrasti Iránu adresovalo aj Turecko.

(tasr/tod)