Ak nezlepšíme trasovanie, priznávame (dočasnú) porážku

premier v rtvs Reprofoto: RTVS

Zopár poznámok k vystúpeniu premiéra pri pandemickom výročí.

Premiér Igor Matovič si včera večer, na výročie prvého prípadu COVID-19 na Slovensku, vzal slovo vo verejnoprávnej RTVS a po skončení hlavných správ sa prihovoril obyvateľstvu. V prejave stručne zhrnul uplynulý rok, poďakoval sa ľuďom z prvej línie a vyzval obyvateľov „do boja“ a „k návratu k víťaznej stratégii“, vďaka ktorej sme na Slovensku dobre zvládli prvú vlnu. Zopár poznámok.

1. Je dobré počuť od čelného predstaviteľa po týždňoch hádok aj slová uznania tým, ktorí si to zaslúžia. Z celého jeho prejavu však zostávajú rozporuplné pocity. Snáď už spomínaní lekári aj dostali príplatky, ktoré im boli sľúbené.

Keď premiér hovorí o návrate k víťaznej stratégii, ťažko povedať, čo vlastne myslí. Spomenul, že sme vtedy boli zomknutí, ťahali sme za jeden povraz a dodržiavali pravidlá, vďaka čomu bol počet pozitívnych prípadov nízky. Vtedajší úspech na tom zrejme naozaj stál. Odvtedy však už uplynul rok.

Nazvať súdržnosť z minuloročnej jari ako „stratégiu“ je prinajlepšom len zbožné prianie či marketingová skratka, ktorej mechanické prenášanie do dnešného obdobia nemôže fungovať, resp. prinajhoršom (a realistickejšie) detinská výhovorka pred priznaním absencie skutočného prepracovaného plánu, aký by tu mal pre zvládanie pandémie existovať.

Minulý rok sme boli všetci z nového ochorenia prirodzene vystrašení, zvlášť po vybuchnutí Talianska, neskôr Španielska a iných krajín. Ľahšie sa akceptujú obmedzenia, ak sú čerstvé a ak čelíte bezprostrednej hrozbe, na ktorú nemáte odpoveď. Je jednoduchšie zavrieť svoje podnikanie a obmedziť rôzne aktivity, ak to trvá krátky čas. Dnes to však trvá rok. Nie každý má výplatnú pásku bezpečne vyskladanú z daní spoluobčanov a trpezlivosť s obmedzeniami prirodzene klesá aj zo základných ekonomických dôvodov.

Obzvlášť ľahšie sa obmedzenia akceptujú, ak ponúkajú nádej, že sa s nimi problém dá zvládnuť. Keď však od leta pravidelne zažívate neustále menenie pravidiel a vysokú mieru chaosu, ste v úplne inej situácii.

2. Premiér spomenul vakcíny ako nástroj, s ktorým môžeme koronakrízu konečne poraziť, a je to, samozrejme, čiastočne tak. Oblúkom sa však viacerým podstatným bodom vyhol. Je poctivejšie dopovedať, že od minulého leta u nás stále nefunguje dôsledná izolácia a trasovanie pozitívnych, nefunguje obmedzenie mobility medzi okresmi, stále sa nezvýšil dôraz na omnoho presnejšie PCR testovanie, nerobí sa poriadok v údajoch z testovania, až teraz by sa malo začať s pravidelným sekvenovaním vzoriek z testov a ďalšie principiálne dôležité veci, ktoré aspoň v nejakej miere dlho fungujú vo všetkých vyspelejších krajinách, bez ktorých by sa ony so zvládaním pandémie nepohli.

V čase, keď nám na COVID-19 umiera 100 ľudí denne, vkladať ústami premiéra nádej iba do očkovania (ktorého úspech sa môže dostaviť až v horizonte niekoľkých mesiacov) a ani slovom nespomenúť systematickú nápravu v ostatných opatreniach, je, pri troche hyperboly, priznanie, že to v podstate vzdávame a zavádzame politiku premorovania obyvateľstva do času, kým sa nezaočkujeme. To ťažko označiť za úspešnú stratégiu na boj s pandémiou.

Mapa krajín s potvrdeným počtom úmrtí na/s COVID-19 za posledné dva týždne v prepočte na milión obyvateľov. Slovensko je najhoršie na svete, v Európe za nami tesne nasleduje Česko, s odstupom Čierna Hora, Maďarsko a Bulharsko.

3. Zo strany Igora Matoviča je neférové, že volanie Richarda Sulíka po aspoň čiastočnom uvoľňovaní obmedzení v menej rizikových okresoch neustále zhadzuje ako „rýchle a lacné riešenia“ a „falošné proroctvá“, ktoré viedli k neopatrnosti a k stratám na životoch v druhej vlne. Vyspelé krajiny, ako napríklad Nemecko majú opatrenia prispôsobené epidemiologickej situácii jednotlivých regiónov a funguje to. Umožňuje to dýchať ekonomike aj všeobecne obyvateľstvu, napr. pri väčšom uvoľnení slávenia bohoslužieb či kultúrnych podujatí, a hlavne lepšie cieliť opatrenia tam, kde je to potrebné.

Ak by platil systém regionálnych opatrení už od leta, nemusela by sa do takej miery rozhorieť Orava a z nej okolité okresy, pretože by sa v nich sprísnili opatrenia ďaleko skôr a izolovali by sa od okolia. Namiesto toho sa vtedy s pritvrdzovaním opatrení čakalo, kým sa nezhoršia podmienky celoslovensky. Podobne to fungovalo, až kým sa nezaviedol covid automat. Buď premiér nerozumie, o čo ide, alebo doteraz účelovo zavádza.

Samozrejme, v „hodnotovej“ sfére diskusie nepomáhajú ani absurdné výroky z SaS, že na životoch dôchodcov až tak nezáleží, lebo „nevytvárajú ekonomickú hodnotu“, ako spomenula poslankyňa Zemanová. Ale to je trochu iná téma.

4. Je veľmi zvláštne, že sa doteraz nevylepšil spôsob trasovania kontaktov pozitívnych osôb. Už koncom leta, keď začala horieť Orava, bolo jasné, že regionálne úrady to prestávajú stíhať robiť. Prebehla krátka diskusia o potrebe posilňovania kapacít úradov, aby sa vydržal nápor v druhej vlne. Keď dorazila, nič sa nezlepšilo a de fakto sa to nechalo na dobrovoľnosti samotných pozitívnych, že obvolajú svoje kontakty. Štát v podstate svoj boj vzdal.

Vo svete sa na trasovanie používajú aj telefónne aplikácie, ktoré napríklad cez bluetooth zisťujú kontakt s inými osobami. U nás bola podobná aplikácia minulý rok v marci (!) vyvinutá niekoľkými lekármi a dobrovoľníkmi v spolupráci s firmou Sygic pod názvom Zostaň zdravý. Keďže však nedostala potrebnú podporu štátu, doteraz leží ladom.

Človek zvonka úplne nevidí do príčin sporov vo vnútri koalície. Keď však Richard Sulík vo februári navrhol, že spojazdní aplikáciu e-karanténa, aby už konečne nejaká začala fungovať, a oznámil, že by to v apríli mohlo byť hotové, premiér – šéf strany zodpovedajúcej za ministerstvo zdravotníctva, ktoré to malo navrhnúť, vyrobiť a spojazdniť najneskôr v lete minulého roka – sa nezmohol na iné, len ho vysmiať z neskorého termínu („bude to ako mŕtvemu kabát“). To sú vrcholy absurdity.

Vystúpenie premiéra Igora Matoviča v RTVS 6. marca 2021.

5. Namiesto toho, aby premiér na výročie prvého „covid prípadu“, v čase, keď obsadenosť nemocníc atakuje horné hranice svojich kapacít a keď patríme medzi najhoršie krajiny sveta v počte aktuálne zomrelých, pokorne predstúpil pred obyvateľstvo, priznal chyby svojej vlády a predstavil premyslený systém riešení, skratkovito vyzýva unavených a rozčúlených obyvateľov do „boja“. Až sa v kontexte posledných dní núka povedať, že možno mal na mysli svoj vlastný boj.

Ľudsky na výške by bolo, keby v tomto výročí vo vážnej miere pripustil vlastné zlyhania a chyby svojej vlády. No keďže koalícia práve zažíva ťažkú krízu, jeho náhle vystúpenie sa dá vysvetliť skôr ako výsledok potreby zviditeľniť sa uprostred sporov s koaličnými kritikmi. A opäť raz im vyslať odkazy v ich vzájomných mikrosporoch, ktorými je zahltená celá verejná diskusia.

Je dobré, že máme Sputnik V. Ale to predsa nie je ani polovica riešenia. Je tu mesiace vypnutý skoro celý maloobchod a sto obetí na životoch denne. Ľudí zaujíma celý dôveryhodný systém riešenia a celkové výsledky, nie víťazstvá v každotýždenných prekáračkách.


Ďalšie články