Jeho film získal ocenenie. Oravský mladík plánuje cestu naprieč Európou

ZUBEREC - Niekto sa rozhodne zdolať Jánošíkove diery, iný si dopraje „prechádzku“ okolo štátu. Samuel Borsík (30), alias Oravský Parobek, sa pre Žilinský Štandard rozrozprával o svojich dobrodružných, až extrémnych cestách doma aj v zahraničí.

Snímka obrazovky 2023-08-20 o 14.43.23 Stezku Českem prešiel za 36 dní. Foto: archív Samuel Borsík

„Určite chcem prekonávať vlastné limity. Vidieť a pocítiť čo všetko moje telo dokáže, napríklad šliapať 30 kilometrov totálne premočený,“ odpovedal Parobek na otázku, čo ho motivovalo zdolať tzv. Stezku Českem – viac než tisíckilometrovú diaľkovú turistickú trasu okolo Českej republiky.

Samozrejme, nešlo o jednoduchú záležitosť, Parobek totiž putoval bezmála 36 dní. „Treba vždy premýšľať deň dopredu, aby človek vedel, kde si obstará jedlo. Nakoľko som prechádzal denne minimálne cez jednu či viac dedín, nebol to veľký problém. Jedol som veľmi veľa sladkostí,“ dodal so smiechom.

Dvaja proti celému svetu. Foto: archív Samuel Borsík

Stezku zdolával so štvornohou kamoškou Tarou, ktorá mu robila spoločnosť. Opýtali sme sa ho, či mu počas toľkých dní nechýbala ľudská spoločnosť. „Pravdupovediac, na Stezke som pochopil, čo znamená, že šťastie je iba vtedy, keď je zdieľané. Bolo mi ťažko, nebol tam nik, kto by ma podporil. Keď som videl v tej prírode krásne veci, nemal som sa o tú radosť s kým podeliť. Bolo to občas smutné, ale stále krásne.“

Prespávanie v horských chatách, stanoch či pod holým nebom obklopený prírodou bola denná rutina. Čo však znie ako príbeh z knihy sa nezaobišlo bez komplikácií. „Občas pršalo tak, že som nedokázal ani odblokovať telefón a skontrolovať GPS. Najhoršie je to v noci. Cestu takmer nevidno, nehovoriac o hľadaní prameňov pitnej vody. Vtedy sa vie človek aj rozkričať v tej prírode.“ Občas sa na ceste prihodia aj zdravotné komplikácie. „Asi týždeň ma trápila hnačka. Nemohol som jesť a pokope ma držali lieky.“

Plánovanie a obstarávanie vody je na Stezke veľmi dôležité. „Raz, asi po 10 kilometroch chôdze v noci, som mal naraziť na tri pramene. V tme som ich nevedel nájsť, chodil som hore dolu po lese a nakoniec som ich našiel vyschnuté. Vtedy som sa naozaj bál o Taru, pretože už musela byť veľmi dehydrovaná. Nakoniec sme našli stojatú mláčku. Ja som si nabral vodu do fľaše a Tara vypila zvyšok.“ Na prečistenie vody musel Parobek použiť chlórové tablety.

Oravský Parobek a Tara na ceste okolo Česka. Foto: archív Samuel Borsík

Stezka Českem nebola jediná trasa, ktorú Oravský Parobek zdolal. Má za sebou aj Cestu hrdinov SNP, čo je takmer 800 kilometrov dlhý úsek križujúci Slovensko od západu na východ. Svoje dobrodružstvá zároveň natáča. Výslednými cestopismi potom poukazuje na dôležitosť priateľstiev a lásku k prírode. Jeho film Oravský Parobek superhrdinom získal dokonca ocenenie na festivale Cineama 2022.

Jeden štát je pre odvážneho Oravského Parobka už málo. Najbližšie sa chce odhodlať na cestu E8, ktorá sa kľukatí naprieč celou Európu, od Írska až do Istanbulu. Príležitosť tiež vidí aj okom režiséra. „4 400km, 5 mesiacov chôdze a polroka postprodukcie. Išlo by o ročný projekt, na ktorý ale potrebujem nájsť schopného sponzora.“ Vyštudovaný herec sa tvorbou videí živí aj v súčasnosti, no takto náročný projekt podľa jeho slov z vlastného vrecka neutiahne.

Na záver posiela Oravský Parobek čitateľom Žilinského Štandardu jednu svoju múdrosť. „Strach z výzvy je horší, než sama výzva. Nevieš, čo tvoje telo dokáže, pokým to nevyskúšaš.“


Dlhé čakanie sa skončilo. Investori čakali viac ako štyri roky, šesť mesiacov a tri dni, kým americký Federálny rezervný systém začne znižovať úrokové sadzby.
Prejsť na článok