Pápež: Vzťahy Vatikánu s Čínou sú zdvorilé, ale treba urobiť viac

Pápež František v pondelok označil vzťahy Vatikánu a Číny za „veľmi zdvorilé", obe strany však podľa neho musia urobiť ešte viac pre vzájomné porozumenie.

Pápež František pricestoval do Mongolska - ako prvá hlava katolíckej cirkvi Pápež František v Mongolsku. Foto: TASR/AP

„Vzťahy s Čínou sú veľmi zdvorilé, veľmi. Mám veľký obdiv k čínskemu ľudu,“ povedal pápež na tlačovej konferencii na palube lietadla, ktorým sa vracal z návštevy Mongolska.

 „Myslím si však, že je po náboženskej stránke potrebné urobiť viac, aby sme sa lepšie pochopili. Aby si občania Číny nemysleli, že cirkev neakceptuje ich kultúru alebo hodnoty, alebo že cirkev je nejakou ďalšou cudzou mocnosťou,“ povedal František novinárom.

Pápež sa počas nedeľňajšej omše v Mongolsku prihovoril i veriacim v Číne, ktorých vyzval, aby boli dobrými kresťanmi a občanmi. Okrem toho František zrejme Číne adresoval aj svoje sobotňajšie slová, keď povedal, že vlády jednotlivých krajín sveta sa nemajú čoho obávať od katolíckej cirkvi, ktorá nemá žiadnu politickú agendu.

Čína totiž presadzuje takzvanú sinizáciu náboženstva a snaží sa z neho vykoreniť zahraničné vplyvy, pričom vyžaduje poslušnosť k vládnucej Komunistickej strane.

Do Mongolska pri príležitosti pápežovej návštevy pricestovali aj skupiny čínskych katolíkov. Mnohí z nich pritom pred cestou deklarovali, že do susedného Mongolska cestujú len ako turisti.

Pápež František (86), ktorý sa pohybuje na invalidnom vozíku alebo si pri chôdzi pomáha palicou, počas spiatočnej cesty z Mongolska priznal, že cestovanie preňho už nie je také ľahké ako na začiatku pontifikátu v roku 2013. Odvtedy absolvoval celkovo 43 zahraničných ciest.

(tasr)


Majiteľ sociálnej siete Facebook Mark Zuckerberg priznal americkému Kongresu jeden z najmasívnejších cenzorských zásahov zo strany vládnej moci voči nepohodlným názorom občanov v modernej histórii. Nešlo pritom o ochranu utajovaných skutočností či iných zákonných dôvodov, ale o krytie korupcie a umlčiavanie kritikov pandemických opatrení. Tento prípad ukazuje, ako veľmi dôležitý je zákaz cenzúry, a prečo je toto ústavné právo potrebné neustále strážiť. Viac v článku.

prečítať viac

Automobilovému koncernu Volkswagen prerástli problémy s konkurencieschopnosťou cez hlavu. Skupina hlási najväčší problém práve vo svojej vlajkovej značke Volkswagen, ktorej ziskové marže sú už dlhší čas príliš nízke.

prečítať viac