Oravská raketa vyštartovala: Bojujú proti šikane

ŽILINA – Občianske združenie Oravská raketa má za cieľ nielen podporu vzdelávania, ale aj občiansku angažovanosť. V rámci svojej činnosti vyhlásilo výzvu, do ktorej sa mohli zapojiť tímy oravských študentov. Výzva inšpirovala množstvo mladých ľudí, tí teraz menia svoje okolie k lepšiemu.

20200219_075740-1 Jednou zo študentských iniciatív je aj boj proti šikane. Foto: Trebasaozvat.sk

Občianske združenie Oravská raketa má chce podporiť občiansku angažovanosť, kritické myslenie a vzdelávanie. Tento cieľ sa rozhodli naplniť výzvou, do ktorej sa môžu zapojiť maximálne 3-členné tímy oravských študentov, ktoré chcú zlepšiť svoje okolie.

V rámci výzvy sa pozornosť dostala aj na tému šikany. Šikana je stále na školách veľkým problémom, pričom údajne sa so šikanou stretla viac než polovica žiakov základných škôl. Obete šikany často o tomto probléme nerozprávajú, čo skupina študentiek zo Strednej odbornej školy podnikania a služieb v Námestove považuje za veľký spoločenský problém.

„Sme partia mladých podnikateľov, ktorým záleží na budúcnosti Slovenska. Prostredníctvom projektu Oravská raketa podporujeme kvalitné vzdelávanie mladých, pretože oni budú tvoriť budúcnosť. Pomáhame im rozvíjať tvorivosť a podnikavosť, kritické myslenie a občiansku angažovanosť. Všetko sú to veci, ktoré sú nevyhnutné na to, aby sa Slovensko stalo úspešnou krajinou,“ uviedlo združenie na svojej stránke.

„Chceme žiakov podporiť v tom, aby sa nebáli hovoriť o šikanovaní. Nie je to žalovanie na nepríjemného spolužiaka. Je to zhadzovanie ľudskej dôstojnosti. Najhoršie je ostať ticho. To vôbec nepomáha,“ vyhlásili dievčatá stojace za iniciatívou. O svojich problémoch môžu projekt informovať žiaci a študenti z celého Slovenska.

Na problém upozorňujú nie len študentov, ale aj pedagógov, pre ktorých vytvorili manuál, ako v prípade šikany postupovať.

Ďalším projektom, ktorý reagoval na výzvu Oravskej rakety, je občianske združenie Oravská pomoc. Traja študenti zo Strednej zdravotníckej školy v Dolnom Kubíne prišli s nápadom, ako vzdelávať v oblasti poskytovania prvej pomoci, či pomáhať znevýhodneným rodinám v regióne.

„Prvá pomoc je naozaj neskutočne potrebná. Veď predsa prvá pomoc je, už keď niekomu podáme pohár vody. Ako občianske združenie sa venujeme vzdelávaniu v oblasti prvej pomoci a taktiež pomoci pre sociálne znevýhodnené rodiny, deti a v neposlednom rade aj pomoci pre bezdomovcov,“ priblížili svoju činnosť predstavitelia Oravskej pomoci.

Oravská pomoc preberá cenu v kategórii Top čin ľudskosti. Foto: Oravska-pomoc.sk

Za svoje úsilie získali v roku 2020 získali Cenu za aktívne občianstvo a ľudskosť. V roku 2021 iniciovali projekt Daruj Vianoce. Cieľom bolo vyzbierať dary a príspevky pre mamičky s deťmi v Azylovom dome v Záskalí.

Do výzvy Oravskej rakety sa môžete stále zapojiť. Každý maximálne 3-členný tím oravských študentov tak môže urobiť najneskôr do 31. 10. 2023.


Dlhé čakanie sa skončilo. Investori čakali viac ako štyri roky, šesť mesiacov a tri dni, kým americký Federálny rezervný systém začne znižovať úrokové sadzby.
Prejsť na článok