Hrdí Oravčania. Náš rodák sa stal biskupom

TRSTENÁ – Na biskupský stolec Spišskej diecézy zasadol Oravec kňaz František Trstenský, ktorý pochádza z Tvrdošína. Veriaci sú na svojho rodáka hrdí a sú šťastní, že práve on sa stane novým biskupom.

376858991_687131936776141_4331896039563368531_n Novým diecéznym biskupom Spišskej diecézy sa stal Mons. František Trstenský. Foto: Facebook/Rímskokatolícka farnosť sv. Ondreja – Ružomberok

František Trstenský pochádza z Tvrdošína na Orave. Narodil sa ako tretí syn Viktorovi a Helene rod. Medveckej. Po skončení základnej školy pokračoval na Gymnáziu M. Hattalu v Trstenej. Po maturite vstúpil do Kňazského seminára biskupa Jána Vojtaššáka v Spišskej Kapitule – Spišskom Podhradí. V roku 1997 bol vysvätený za kňaza.

Najskôr pôsobil ako kaplán v Spišských Vlachoch a v Dolnom Kubíne, kde v rokoch 1939 až 1949 ako farár pôsobil významný príslušník rodu Mons. Viktor Trstenský. V rokoch 2000 až 2004 odišiel na biblické štúdiá do Jeruzalema v Izraeli. Doktorát z teologických vied so špecializáciou na biblické vedy získal v roku 2006 v Krakove.

V roku 2008 sa habilitoval na Katolíckej univerzite v Ružomberku. 2. júna 2015 ho exprezident Slovenskej republiky Andrej Kiska vymenoval za profesora. V posledných rokoch František Trstenský absolvoval výskumné a prednáškové stáže na Saint John’s University v USA (2013 až 2014), University of Notre Dame v USA (2011, 2012, 2013), École biblique et archéologique française v Izraeli (2012), University of Edinburgh v Škótsku (2009).

Momentálne je profesorom Nového zákona a biblickej gréčtiny na Teologickom inštitúte v Spišskej Kapitule – Spišskom Podhradí, ktorý je súčasťou Teologickej fakulty Katolíckej univerzity v Ružomberku. V súčasnosti zastáva funkciu prorektora Katolíckej univerzity v Ružomberku zodpovedného pre zahraničné vzťahy. Odbornej i laickej verejnosti je známy početnými publikáciami zameranými na Bibliu.

Svätý Otec František ho vymenoval za nového spišského biskupa. V súčasnosti pôsobí ako farár a dekan v Kežmarku. Vymenovanie za nového biskupa sa konalo 8. septembra presne o 12:00 pri poludňajšej modlitbe Anjel Pána v Konkatedrále Sedembolestnej Panny Márie v Poprade. Zhromaždený Boží ľud následne zaspieval slávnostný chválospev Te Deum. Prítomným sa prihovoril Mons. Ján Kuboš, diecézny administrátor, ktorý poďakoval svojim spolupracovníkom a privítal nového spišského biskupa.

Následne sa prihovoril novovymenovaný biskup Mons. František Trstenský, ktorý povedal: „Toto miesto vyhlásenia som si vybral, aby som ukázal, že chcem byť, drahí veriaci, uprostred Vás. Túžim po kontinuite, ale i po novom dynamizme pre našu diecézu. Prosím, modlite sa za mňa“. Nakoniec po krátkej modlitbe všetci prítomní prijali požehnanie a zaspievali pápežskú hymnu.

Doterajší farár a dekan v Kežmarku František Trstenský prijme biskupskú vysviacku v sobotu 21. októbra 2023 o 10:00 v v Katedrále svätého Martina v Spišskej Kapitule.

„Biskupská konsekrácia sa uskutoční v sobotu 21. októbra o 10:00 v Katedrále svätého Martina v Spišskej Kapitule. Mená svätiteľov oznámime neskôr,“ informovalo TK KBS Spišské biskupstvo.

Veriaci na Orave sú hrdí a šťastní, že práve z ich regiónu bude pochádzať nový biskup.

Michal: „Teším sa, že máme nového biskupa. A som tiež rád, že je z nášho okresu“. FOTO: David Markovič
Anička: „Párkrát som sa stretla s našim novým biskupom. Žasnem nad jeho múdrosťou. A nad jeho ľudským prístupom.“ FOTO: David Markovič
Juraj: „Na p. Trstenskom si cením jeho ľudskosť, múdrosť a nadhľad. Párkrát som mal možnosť sa s ním stretnúť. Myslím, že povedal, že chce priniesť medzi biskupov novú dynamickosť. V tom mu fandím.“ FOTO: David Markovič