Občania sa búria. Proti hluku sa rozhodli bojovať petíciou

TVRDOŠÍN – Petícia proti výstavbe Veterného parku Tvrdošín už podpísali stovky obyvateľov Tvrdošína. Ľudia sa boja, že hluk z parku naruší ich život. Projekt má pritom priniesť elektrickú energiu z obnoviteľných zdrojov.

Východ slnka nad veternými turbínami v Parsteine Ilustračný obrázok. Foto: Tasr/Patrick Pleul/dpa

„Sme občania mesta Tvrdošín a okolitých oblastí, ktorí s obavami sledujeme plány na výstavbu veterného parku v blízkosti našej krásnej horskej krajiny. Chceme vyjadriť náš dôrazný nesúhlas s týmto projektom, nakoľko veríme, že jeho realizácia bude mať negatívny dopad na naše životné prostredie a hodnoty, ktoré nám sú drahé,“ stojí v úvode petície. Tá sa šíri aj na sociálnych sieťach.

„Veterné turbíny by priniesli hlučnosť, záblesky svetla a estetickú zmenu nášho okolia,“ vyjadril sa jeden zo signatárov petície.

Veterná elektráreň, ktorá má na mieste stáť, je projektom spoločnosti Wind Energie, ktorá sa v oblasti chystá vztýčiť 7 až 9 veterných turbín. Tento zámer mala spoločnosť už v roku 2008, avšak projekt sa nepodarilo uskutočniť.

Orientačné náklady na výstavbu sa pohybujú v desiatkach miliónoch eur, účelom má byť výroba elektrickej energie z obnoviteľných zdrojov, v tomto prípade ide o využitie vetra.

Občania Tvrdošína sa búria, boja sa nie len o svoj komfort, ale aj o miestnu faunu. „Dôležitým aspektom, ktorý nás znepokojuje, je potenciálny ohlas na migráciu vtákov. Naša oblasť je súčasťou dôležitých migračných trás pre vtáky, ktoré prelietajú cez našu krajinu. Veterné turbíny by mohli vytvoriť prekážky a ohroziť tieto migračné cesty, čo by mohlo mať negatívny dopad na vtáčiu populáciu a ekosystém ako celok,“ píše sa v petícii.


Dlhé čakanie sa skončilo. Investori čakali viac ako štyri roky, šesť mesiacov a tri dni, kým americký Federálny rezervný systém začne znižovať úrokové sadzby.
Prejsť na článok