Matovič narušil tlačovku Smeru a kopol Kaliňáka. Následne dostal od Glücka päsťou do tváre

Predseda hnutia OĽaNO Igor Matovič v stredu narušil tlačovku strany Smeru pred úradom vlády v Bratislave k nelegálnej migrácii. Na miesto tlačovej konferencie pred úrad vlády doviezol auto s ampliónmi a strane prostredníctvom nich vyčítal, že zaviedla tlačivá na legalizovanie dočasného pobytu nelegálnych migrantov. Členovia strany sa snažili jeho vystúpenie prekaziť, pričom došlo aj k fyzickým potýčkam.

mat kl Igor Matovič, Richard Glück a Robert Kaliňák. Reprofoto: Facebook

Matovič členov Smeru opakovane označil za mafiánov a bastardov a uviedol, že sú zodpovední za smrť Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej, ako aj za problémy s nelegálnou migráciou. „Na základe vášho zákona môžu jedine cudzinci na Slovensku získať papierik, pre ktorý chodia,“ uviedol Matovič prostredníctvom ampliónov z auta polepeným nálepkami „My Vás mafii nepredáme“, ktoré zastalo tesne pri predstaviteľoch strany Smer. „Kaliňákov papierik – vy ste ho schválili a teraz takto klamete ľudí,“ povedal šéf OĽaNO.

Keď mu Kaliňák siahol na mikrofón, povedal: „Som si mal doniesť asi ďalší mikrofón kvôli zlodejovi, lebo vie, že je zlodej!“

Niektorí predstavitelia Smeru sa snažili amplióny odpojiť. „Choď do prdele, zlodej,“ reagoval Matovič, keď mu chceli zobrať mikrofón. „Choď do prdele, Kaliňák,“ vyhlásil.

Do vzájomného fyzického stretu sa dostali potom, ako chcel Matovič vystúpiť z auta. Účastníci tlačovky sa mu totiž snažili vypnúť reproduktor. „Nechaj ma. Nechytaj to, je to náš majetok,“ povedal. „Hej? Čo sa bojíš?“ hovoril mu Kaliňák a snažil sa Matovičovi vziať z rúk mikrofón a chytal ho za ruku. „Neťahaj ma,“ reagoval Matovič a Kaliňáka kopol nohou do hrude.

„Je to môj majetok. Nechaj mi to!“ kričal Matovič. „Vy ste rozpredali štát,“ pokračoval. Nato dostal od ďalšieho kandidáta Smeru do parlamentných volieb Richarda Glücka päsťou do tváre.

Podľa Kaliňáka Matovič porušil zákon, keďže prišiel a zastavil autom na chodníku.

Podpredseda strany Ľuboš Blaha sa počas incidentu celú dobu provokatívne usmieval a hovoril: „Zvieraciu kazajku naňho.“

Pri incidente zasiahla aj hliadka mestskej polície, má ho zaznamenaný na odevných kamerách a bude ho vyhodnocovať. Konflikt odsúdili viacerí politici. Fico vo videu na sociálnej sieti reagoval, že Matovič dostal to, po čo si prišiel

Na tlačovej konferencii vyzval Smer vládu, aby obnovila kontrolu na hraniciach s Maďarskom. Apeluje na riešenie situácie s nelegálnou migráciou. Predseda strany Robert Fico na stredajšej tlačovej konferencii avizoval, že ak vláda nezavrie hranice, oslovia ostatné opozičné strany a budú iniciovať aj mimoriadnu schôdzu Národnej rady (NR) SR, na ktorej by vládu k tomuto kroku zaviazali.

Fico tvrdí, že vláda má legislatívne, technické aj personálne možnosti na obnovu hraničných kontrol. Podotkol, že úlohou premiéra je chrániť národnoštátne záujmy. Skonštatoval, že ak na zatvorenie hraníc pristúpi Nemecko a Česká republika, situácia u nás sa zhorší. Už teraz je podľa neho kritická. Nevidí problém v ochrane 200-kilometrovej zelenej hranice. Pripomenul, že počas pandémie dokázal štát vyčleniť policajtov a vojakov na kontrolu hraníc okresov, preto predpokladá, že má aj kapacity na obnovu hraničných kontrol.

Podľa šéfa Smeru vláda vydáva nelegálnym migrantom v rozpore so zákonmi povolenia, ktoré im umožňujú ostať na území Slovenska, prípadne sa voľne pohybovať smerom na západ. Považuje za preukázané, že takíto migranti nemajú doklady totožnosti, nahlasujú falošné údaje o dátume narodenia či o krajine svojho pôvodu. Vyhlásil, že z vlády sa stala organizovaná zločinecká skupina, ktorá organizuje nelegálny prechod migrantov.

(sab, tasr, sita, pravda)


Dlhé čakanie sa skončilo. Investori čakali viac ako štyri roky, šesť mesiacov a tri dni, kým americký Federálny rezervný systém začne znižovať úrokové sadzby.
Prejsť na článok